kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kamu Kurumlarına Atanmak Zor Mu? Memur Olmak Neden Zorlaştı?

Kamu kurumlarına atanmak konusunda adayların yaşadıkları sorunların neler olduğuna dair hazırlamış olduğumuz anket sonuçlarını değerlendiriyoruz.

A+
A-

Kamu Kurumlarına atanmak isteyen ve farklı öğrenim düzeylerinde mezuniyeti bulunan milyonlarca aday Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarına ve kamu kurumlarının gerçekleştirdiği yazılı – sözlü sınavlara katılıyorlar. Ancak son yıllarda adaylar atanma sıkıntısı yaşadıklarını her mecrada farklı şekillerde dile getirmeye başladılar. Peki adayların atanmalarının önündeki engeller neler? Adaylar neden atanmakta zorlanıyorlar? Memur olmak zorlaştı mı? Memur olmayı zorlaştıran nedenler neler? Detayları ve yapmış olduğumuz araştırmanın sonuçlarını çalışmamızda inceleyebilirsiniz. Kamu Haber

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Nasıl Memur Olunur? Kamu Kurumlarına Nasıl Atanılmaktadır?

Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmak isteyen adayların atanabilecekleri temel anlamda iki tip kadro bulunmaktadır. Bu kadroları B Grubu düz memurluk kadroları ve A Grubu kariyer meslekler olarak nitelendirebilmekteyiz. Bu kadrolara girmek isteyen adayların istisnaları olmakla birlikte katılmaları gereken temel sınav KPSS’dir. KPSS’nin B Grubu adayları ilgilendiren oturumlarına veya A Grubu kariyer mesleklere girmek isteyen adaylar için düzenlenen oturumlarına katılan adaylar almış oldukları puanları B Grubu için merkezi atamalara başvuruda ya da Kurumların genellikle sözlü/uygulamalı sınavlarına katılma hakkı kazanmak üzere başvuruda, A Grubu içinse Kurum yazılı ya da sözlü sınavlarına başvuruda kullanabilmektedirler.

Peki memur olmak, atanmak zor mu? Son dönemde adayların gerek sosyal medyada, gerek forumlarda gerekse diğer sosyal mecralarda sıklıkla atanmak konusunda sıkıntı yaşadıklarını beyan ettikleri görülmektedir. Son dönemde artan bu yakınmaların sebepleri nelerdir? Adaylar neden eskisi kadar kolay atanamamaktadır? Bu konuda adaylara Twitter hesabımız üzerinden bir anket yönelttik. Bu anketin sonuçlarını ve adayların ilave olarak dile getirdikleri sorunları değerlendirelim.

Takipçilerimize Sorduk

Editörlerimizin Twitter üzerinden açmış oldukları ankette adaylara “Sizce işe girmenin/atanmanın zor olmasının sebebi nedir?” sorusunu yönelttik. Yöneltmiş olduğumuz bu soru içinse dört ana seçenek sunduk. Bununla birikte adayların yorumlarda atanmalarına mani olan, atanma süreçlerinin gecikmesine yol açan sorunları dile getirmelerini istedik. Yaptığımız anketin sonuçlarını aşağıda yer verdiğimiz görselde inceleyebilirsiniz;

image 249

Adaylara sunmuş olduğumuz dört seçenek için toplam 1256 oy kullanıldı. Bu oyların %64,1’lik kısmı kamu kurum ve kuruluşlarına girmekte zorlanılmasının sebebinin Kadro Azlığı olduğunu düşünen adaylarca kullanıldı. Buna ek olarak adayların ikinci en yüksek oy verdiği sebep ise %22,8’lik oy ile alım süreçlerinin uzaması oldu.

Adaylar Kadroların Az Olduğunu Düşünüyor

Kamu kurum ve kuruluşlarının son dönemde gerek A gerekse B Grubu için geçmiş dönemden daha az sayıda personel istihdamı gerçekleştirdiği bir gerçek. 2016 yılından beri giderek azalan kadro sayılarının yanında 2021 yılı itibariyle yayımlanan tasarruf tedbirleri ile alım sayılarının daha da azalmasından endişe edilmektedir. Çok sayıda üniversite mezunu aday sınavlara katılarak memur olmaya çabalarken ve bu sayı her geçen yıl artarken, buna kıyasla alım sayılarında ortaya çıkan düşüş adayların yıllara yayılan bir işsizlik süreci içerisinde kendilerini bulmalarına yol açmaktadır.

Adayların Vurguladıkları Diğer Sorunlar Neler?

Yapmış olduğumuz ankete yorum yapan ve üzerinde durulması gereken sorunları kendi pencerelerinden yorumlayan takipçilerimizin yapmış oldukları yorumlar şu şekilde;

image 250

image 251

image 252

image 253

image 254

image 255

Bunlar gibi daha onlarca yorumda adayların en fazla üzerinde durduğu en temel sorun kadoların az olması Buna ek olarak Kurumların bu az sayıda kadro için yapmış olduğu alım sürecini doğru planlamaması ve alım sürecinin mülakat sonuçları ve atanmalar ile birlikte aylara, kimi alımlarda yıllara yayılması süreci çok daha zor hale getirmektedir.

Planlama ve Takvim Sorunu

Adayların üzerinde ciddi şekilde durdukları ve vurguladıkları bir diğer sorun olan planlama ve takvim sorunu en başta Kurumların ilan yayımlarken diğer alım süreçlerini dikkate almaksızın süreçlere başlamasını ifade etmektedir. Yılın belirli dönemlerinde tüm kurumların aynı anda ya da çok yakın zamanda ilana çıkması tüm kurum ilanlarına hemen hemen aynı adayların müracaat etmesine sebep olmaktadır. Bu ilk safhada taban puanların çok yükselmesine, sonraki safhada ise kadroların boş kalmasına yol açmaktadır. Bu uygulamada hem Kurumlar ihtiyaç duydukları personel teminini gerçekleştiremeyerek kaybetmektedir hem de adaylar yükselen taban puanlar ile yarışın dışına itilerek kaybetmektedir. İki yönlü bir kazanım elde edilebilmesi için Kurumların alım süreci planlamasını doğru yapması ya da bu sürecin tek elden bu husus da dikkate alınarak yürütülmesi gerekmektedir. Son dönemde alım süreçlerinin yürütümü görevini üstlenen Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin uygulamadaki bu ciddi sorunun da çözümü için adımlar atmasını beklemekteyiz.

Kamu Hizmeti Nedir?

Diğer bir sorun olan takvim sorunu genel itibariyle Kurumların alım süreçlerini belirli bir takvim içerisinde yürütmemesini ifade etmektedir. Şöyle ki; bir tarafta bir Kurum 1000 kişilik personel alım sürecini sınavı ve atanmasıyla 2, 3 ay içerisinde tamamlayabilirken, diğer tarafta çok daha az sayılı bir alım 8 ay-10 ay hatta 2 yıla kadar uzayan bir takvimde tamamlanabilmektedir. Bunun önüne geçilmesi adına Kurumların bağlayıcı bir ana takvime tabi tutulması ve bu takvimin dışına taşılmaması gerekmektedir. Bunun da yine tek bir merkezden koordine edilmesi uygulamayı çok daha aday dostu hale getirecektir.

Kamu Kurumlarına atanmak konusunda yaşadığınız sorunlarınızı, deneyimlerinizi paylaşmak ve sorularınızı yöneltmek için Telegram Grubumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Kamuda düz memur ne iş yapar?

Bir hükümet kuruluşunda mali işler, bir adliye binasında adli işler, bir askeri bölgede askeri işler veya bir okulda eğitim işleri gibi görevler yapabilir.

Yorumlar

  1. Aysel saray Avatar Aysel saray dedi ki:

    Hastanenizde çalışmak istiyorum temizlik işçisi olarak yardımcı olursanız sevinirim