kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY Sınavı 2019 Ne Zaman?

Son alımı 2015 yılında gerçekleştirilmiş Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY sınavı 2019 yılında var mı? Son gelişmeler, mesleğe ve sınava dair detaylar haberimizde.

A+
A-

Alım süreci Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen ve Kurumların merkez teşkilatlarında yer alan Strateji Geliştirme Başkanlıkları’nda görev yapan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı mesleği için 2019 yılında sınav gerçekleştirilecek mi? Gerçekleştirilmesi muhtemel sınavın koşulları neler? Sınav kim tarafından ve nasıl gerçekleştiriliyor? Hangi puan türü ile başvurular kabul edilecek? Mali Hizmetler Uzman Yardımcıları ne iş yapar ve nasıl özlük haklarına sahiptirler? Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı maaş bilgisi nedir? Tüm bu detaylar ile birlikte alım sürecini de sizler için değerlendirdik. Kamu Haber

Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY İlanı

5018 sayılı Kanun sonrası Bütçe Süreçleri ile alakalı olarak tüm Kurumlarda kurulması kararlaştırılan Strateji Geliştirme Başkanlıkları’nca istihdam edilmek üzere hayatımıza girmiş olan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı mesleği ilk açıktan alımını 2008 yılında gerçekleştirdi. Mezun adayları ilgilendiren bu açıktan alımlara dair detaylara değinmeden evvel kısaca ilk aşamada gerçekleştirilen naklen alımdan bahsedelim. Meslek ihdas edildiğinde evvela Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan personel arasından yazılı sınav yolu ile 425 adet Mali Hizmetler Uzmanı alındı. 2007 yılındaki bu alımın ardından da yetiştirilmek üzere açıktan Mali Hizmetler Uzman Yardımcıları alınmaya başlandı. Gerçekleştirilen 425 kişilik naklen alımda adaylara açıktan alımdan farklı olarak aşağıdaki konulardan sorular yöneltildi;

mhu

Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı ya da sınavlara hazırlanan adayların dilinden kısaca MHUY ilanı 2015 yılından beri gelmemektedir. Son olarak 1 Eylül 2015 tarihinde alıma çıkılan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı’nın ilan geçmişi ise şu şekilde;

Alımın Gerçekleştirildiği Yıl Kadro Sayısı KPSS Puan Türü İstenen Taban Puan Sınava Kaç Katı Çağırıldığı Sınava Girmeye Hak Kazanan Aday Sayısı Sınava Girmeye Hak Kazanan Son Adayın Puanı
2008 546 kişi KPSS P49 80 puan Koşulları uyan herkes sınava girdi. 869 kişi 80 üstü herkes.
2010 475 kişi KPSS P49 75 puan Koşulları uyan herkes sınava girdi. 2214 kişi 75 üstü herkes.
2013 360 kişi KPSS P49 75 puan 20 katı 4461 kişi 75 üstü herkes.
2014 331 kişi KPSS P49 75 puan 20 katı 6620 kişi 75.6
2015 241 kişi KPSS P49 75 puan 20 katı 4338 kişi 78,03

Tabloda da belirttiğimiz gibi bu alımların ilk ikisi olan 2008 Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY ilanı ve 2010 Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY ilanında alımın yazılı aşamasına kaç adayın katıalcağı hususunda herhangi bir sınır koyulmamış, diğer koşullar ile birlikte KPSS P49 puan türünden sırasıyla, 80 puan ve 75 puan almış olan adaylar yazılı sınava katılma hakkı kazanmışlardır. 2013 yılından itibarense sınava katılma koşullarına, sınava başvuruda bulunan adaylar arasındaki en yüksek 20 kat kadar adayın arasında yer alma koşulu getirilmiştir.

Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY Sınavı

Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY alımı toplam 3 aşaması olan bir alımdır. MESLEK TANITIMI’nda detaylıca değindiğimiz bu süreçlerden kısaca bahsetmek gerekirse;

– İlk aşama Yazılı Sınav’dır. Bu aşama adayların ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS Alan Bilgisi Sınavından Kurumca belirlenmiş puan türü ile yaptıkları başvuru neticesinde mesleğe alınacak aday sayısının 20 katı kadarı içerisinde yer alarak katııldkları kısımdır. Yazılı sınav yine ÖSYM tarafından yapılmakta ve aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

mhuy konular

Mesleğe alım için gerçekleştirilen 2008 ve 2010 sınavlarında adaylara Yabancı Dil Testi de uygulanmaktaydı. Bu uygulama 2013 sınavı ile birlikte geride kalmıştır.

– İkinci aşama Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca gerçekleştirilen Sözlü Mülakatlardır. Bu aşamaya yazılı sınavda 70 puan ve üzerinde alarak başarılı olmuş olan adaylardan, mesleğe alınacak aday sayısının 4 katı kadarı içerisinde yer alanlar katılabilmektedir. Sözlü mülakatlar neticesinde adayları diğer çoğu alımdan farklı ilave bir süreç beklemektedir.

– Diğer alımların çoğundan farklı olarak bu alımda sözlü mülakat ile yazılı sınav puanlarının aritmetik ortalamasına göre sıralanmış olan adaylar açılmış olan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı kadroları arasında tercih yapmaktadırlar.

Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı alımının tüm aşamaları ile MHUY ne iş yapar? Maaşı ne kadardır? Tüm bu detayları bulabileceğiniz MESLEK TANITIM yazımızı incelemek için Tıklayınız!

2019 Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı Sınavı Ne Zaman?

Neredeyse 3.5 senedir alım gerçekleştirilmeyen Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı unvanı için gerek mevcut meslek mensupları gerekse Bakanlık nezdinde çeşitli kaynaklar ciddi bir ihtiyacın hasıl olduğunu dile getirmektedirler. Geçtiğimiz yıl için de Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı görevlendirilecek Kurumlardan talep topladığı ve alım yapılacağı bilgisi mevcuttu. Ancak çeşitli sebeplerle bu alım yapılamamış ve bir yıl daha ötelenmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2019 Hizmet İçi Eğitim Planı’nda 250 adet Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı için 4 hafta süreli toplam 120 saatlik bir eğitim planlanmış olduğu görülmektedir.

mhuy eyitim

Hazine ve Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 2019 Eğitim Planı’nın tamamına ulaşmak için Tıklayınız!

Bu eğitimin mesleğe yeni alınacak ve yetiştirilecek olan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılarının temel eğitimi olduğu çok açıktır. Zira Mali Hizmetler Uzmanlığı Yönetmeliği’nin Hizmet İçi Eğitim başlıklı 13. madde metni aynen şu şekildedir;

“Hizmet içi eğitim, uzman yardımcılarının görev yaptıkları idareler tarafından verilir. Bu eğitim, uzman yardımcılarının göreve başladıkları tarihten itibaren 6 ay içinde ve 120 saatten az olmamak üzere görev alanlarıyla ilgili konularda mevzuatın öğretilmesi ve uygulamanın gösterilmesini kapsayacak şekilde idarelerin hazırlayacakları eğitim programı çerçevesinde gerçekleştirilir.”

Tüm bu gelişmeler bir arada değerlendirildiğinde, yaklaşık dört sene sonra yeniden bir Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı alımı olmasını bekliyoruz. Tabi ki yukarıda da belirttiğimiz gibi geçtiğimiz yıl da benzer gelişmeler olmuş ancak alım sekteye uğramıştı. Ancak meslekteki personel ihtiyacını da göz önüne aldığımızda bu yıl bu alımın gerçekleştirilmesi durumunu oldukça kuvvetli görüyoruz.

Yeni Sistemde MHUY Koşulları Nasıl Olacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM bildiğiniz gibi 2017 KPSS ile KPSS Alan Bilgisi A Grubu puan sistemini tamamen değiştirdi. Eski sistemde Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı Sınavına başvuru için kullanılan KPSS P49 yeni sistemde bulunmamaktadır. Bu puana direkt muadil olan bir puan türü de yeni sistemde yer almamaktadır.

Eski KPSS P49 Puan türünün içeriği; 

Testler Ağırlıkları
Genel Yetenek Testi %10
Genel Kültür Testi %10
Hukuk Testi %20
İktisat Testi %20
Maliye Testi %20
Muhasebe Testi %10
Yabancı Dil Sınavı (YDS) %10

ÖSYM’nin yeni puanlama sisteminde eski sistemde yer alan KPSS P49 puan türünün direkt bir karşılığı olmamakla birlikte bu puana en yakın seçenek KPSS P48 puanıdır. KPSS P48 puanı eski KPSS P49’dan farklı olarak yabancı dil ağırlığı içermemekte ve o %10’luk ağırlık Muhasebe testine eklenerek %20 ağırlık haline getirmektedir.

Bu nedenle 2019 yılında gerçekleştirilecek bir Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı MHUY sınavında adaylardan KPSS P48 puan türü istenmesini, son 3 alımda olduğu gibi yine mesleğe alınacak aday sayısının 20 katı kadar adayın yazılı sınava, 4 katı kadar adayın ise yazılı sınav neticesinde sözlü mülakata kalmasını beklemekteyiz. Bu durumda 250 kişilik bir alım için yazılı sınava 5000 aday katılacaktır.

Sınava dair detayları ve sonraki aşamaları incelemek isteyen adaylar; Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur? başlıklı yazımızı okuyabilirler.

Sınavlar hakkında gelişmeleri takip etmek ve sorular yöneltmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    İlan ne zaman gelecek

  2. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    İlan ne zaman gelecek

  3. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    İlan ne zaman gelecek