kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Memurun İntibak İşlemi Nedir?

Memurun İntibak İşlemi Nedir? Ne Zaman Yapılır? Geciktirilebilir Mi? Memur İsterse İntibak Yapılması Zorunlu Mu? Memurun İntibak İşlemi Ne Zaman Yapılır? İntibak Geç Yapılırsa Ne Olur? Memura Etkisi Nedir?

A+
A-

Memurun İntibak işlemi nedir, intibak yapılması zorunlu mu, intibak geç yapılırsa ne olur, intibak işlemi ne zaman yapılır gibi soru başlıklarına yer verdiğimiz bu yazımızda aradıklarınızın cevabını bulabilirsiniz.

Devlet memuru olarak görev yaparken veya memurluktan ayrı kaldıkları zamanlarda kişiler bir üst öğrenim yapabilir. Bu durumda haklarında intibak işlemi yapılmasını talep edebilirler. Ancak bu durumda kurumların bu talepleri gecikmeli olarak yerine getirmesi söz konusu olabilir. Üstelik intibak işlemi memurun aylık aldığı maaşı etkileyebileceği için intibak işleminin yapılması ve yapılma zamanı da oldukça önemlidir.

Memurun Kullandığı Hangi İzinler Maaşları Etkiler?

Memur İsterse İntibak Yapılması Zorunlu Mu?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12-d maddesinde intibak ile ilgili konular düzenlenir. Kişi memurken veya memurluktan ayrılıp üst öğrenimi bitirirse, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memurluktaki başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her 3 yıl bir derece şeklinde hesaplanır ve eklenir. Bu sayede bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler. Ancak aynı üst öğrenimi eğitime ara vermeden başlayan ve normal süresinde bitirdikten sonra memurluğa başlayan emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeye aşmama şartına dikkat edilir.

Üst öğrenimi bitiren memurun kazandığı hak aylık seviyesi, bitirilen üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdiği hizmet sürelerinin eklenmesi şeklinde bulunacak derece/kademeye yükseltilmesi yasal zorunluluk olarak karşımıza çıkar.

Memurun İntibak İşlemi Ne Zaman Yapılır?

Üst öğrenimi tamamlayan memurun, söz konusu belgeyi kuruma sunduktan sonra intibakın ne zaman yapılacağına ilişkin mevzuatta bir süre şartı yer almaz. Fakat üst öğrenimi tamamladığı için kuruma başvurarak intibak işlemi isteyen memurun talebinin karşılanması zorunludur. Bu işlem geciktirilmeden ve memurun hak kaybı yaşamasına sebep olmadan yapılması gerekir.

  • Buna göre intibak yapılması için memurun üst öğrenimden mezuniyet belgesini kuruma sunması şarttır.
  • Kurumlar intibak işlemini memura zarara uğratmadan yapmaları ve geciktirmemeleri gerekmektedir.
  • Ancak bazı durumlarda intibak işleminin yapılmadığı ve geciktirildiği de görülmektedir.
  • Bu durumda memurlar kurumlarına karşı dava açma hakkına sahiptir.
  • Bu konuda yargı kararı örnekleri bulunur.
  • Avukata danışmak da faydalı olacaktır.

İntibak Geç Yapılırsa Ne Olur? Memura Etkisi Nedir?

Üst öğrenimi tamamladığı için intibak işlemi yapılan memurun bazı durumlarda aylık veya kadro seviyesi yükseltilir. Bu nedenle geç yapılan işlem memurun hak kaybına neden olur. Mezuniyet belgesini kuruma sunan memurun ibraz tarihinin intibak tarihi olarak esas alınması gerekmektedir. Bunun yanı sıra intibakın geç yapılması durumunda memura geriye dönük ödeme de yapılmalıdır.

Bu sayede kamu personelinin maaşının intibak işleminden etkilenmesi durumunda söz konusu memur intibaktan sonraki yeni seviyeye ilişkin mali hakları, üst öğrenime ilişkin mezuniyet belgesini kuruma sunduğu tarihten sonraki aybaşından itibaren kazanmış olur. kamu haber

Eşi Ücretsiz İzne Ayrılan Memurun Maaşı Artar Mı? Ne Kadar Artar?

İntibak kaç kez yapılır?

Her yıl bir kademe ve her üç yıl bir derece hesabıyla öğrenim durumu itibarıyla yükselebilecekleri dereceyi aşmamak üzere değerlendirilerek intibakları yapılır.

Yorumlar

  1. Barış Avatar Barış dedi ki:

    Yazdiklariniz guzel ama eski hükümlü olarak evliyim ve çocuğum var iskur da is bulamıyorum