kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Milletvekili maaşı ne kadar?

TBMM üyelerinin maaşları ve diğer özlük hakları nasıl belirlenir? Hangi mevzuat hükümleri esas alınır, zam oranı nasıl tespit edilir ne gibi yan hakları mevcuttur tamamını ve diğer ülkelerle kıyaslamasını haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

2018 Milletvekili maaşı ne kadar?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, TBMM üyeleri kendi maaşlarını kendilerinin çıkaracağı bir yasayla belirleme hakkında her zaman sahiptir çünkü yasama yetkisinin bir sınırı yoktur. Hukuk dünyasında sıkça verilen bir örnektir Meclis istesin Mars’a seyahat kanunu dahi çıkarabilir. Bu sebepten milletvekili maaşı belirleme ve değiştirme hakkı her zaman TBMM üyesi olan milletvekillerimizdedir. Kendi maaşını belirleme yetkisi olan ender mesleklerdendir diyebiliriz. Yürürlükteki mevzuata göre Milletvekili maaşları nasıl belirlenir veya 2018 milletvekili  maaşı ne kadar aşağıda hesaplayacağız.

Milletvekili maaşı 3671 sayılı yasada yer alan hükümler kapsamında belirlenmektedir. Kanunun birinci maddesinde milletvekili maaş tespitinde en yüksek devlet memur maaşının dikkate alınacağı hüküm altına alınmıştır. Kamuda en yüksek maaş alan memur müsteşardır ve aradaki hiyerarşinin belli olması açısından en yüksek kabul edilen memur ise Başbakanlık müsteşarıdır. Başbakanlığın müsteşar maaşları 56.400 maaşa esas gösterge ve memur maaş katsayısının (0,1078511) çarpımı ile hesaplanmaktadır. Buradan çıkan değer 6.083 TL’dir ancak milletvekili ek ödemeleri mevcuttur.

Milletvekili Ek Ödemeleri

Yılda altı maaş ikramiye alan milletvekillerimiz özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, aile yardımı, yolluk ve asgari geçim indirimi de almaktadır. Aynı zamanda telefon faturası TBMM tarafından ödenmekte, bir danışman ve bir sekreter istihdam hakkına da görev süresi boyunca sahip olmaktadır. Misafirlerini TBMM lokantasında ağırlama hakkı ve katıldıkları komisyon çalışmaları sebebiyle ek ödeme alma hakları da mevcuttur. Yaygın kanaatin aksine milletvekillerinin şoför ve resmi tahsis edilmiş aracı mevcut değildir.  Mevcut sayının 550 gelecek sene itibariyle ise sayının 600 olması sebebiyle TBMM bütçesine önemli ölçüde yük getirebilecek makam aracı, yakıt giderleri ve makam şoförü harcamalarından kaçınılmak istenmektedir. kamu haber

Gelirler Kesintiler
Aylık maaş 6.083
Yılda altı maaş ikramiye 3.044
Özel hizmet tazminatı 3,535,2
Yolluk 6.915
Makam tazminatı 810
Aile yardımı 230
Gelir vergisi 1240
Emeklilik kesintisi 861
Damga vergisi 159,1
Fazla çalışma ücreti 359
Asgari geçim indirimi 183
Net milletvekili maaşı 2018    18.181 Türk Lirası

‘‘Bu durumda 2018 milletvekili maaşları 18.181 TL olarak belirlenmiştir’’ demek yanlış olmayacaktır. Bu rakam eğer seyyanen bir zam veya bir ödeme kalemi eklenmezse memur maaşına yapılan artış oranında yılda iki defa artmaktadır.

Kredi Yurtlar Kurumu iç mevzuatına göre de milletvekilleri her yıl Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenecek kontenjanda öğrenciyi, maddi şartlarına bakmaksızın KYK yurtlarına yerleştirme hakkına sahiptir. Bu noktada yalnızca yerleşilmek istenen yurtta boş kontenjan bulunması ve yerleşmek isteyen kişinin o ilde öğrenci olması yeterlidir.

Görev süreci boyunca kırmızı pasaport hakkı mevcuttur. Milletvekilleri Bakanlara soru önergesi verebilir, gizli olarak addedilen bilgileri resmi olarak talep edebilir ancak basına açıklayamaz. Bir anlamda seçildiği bölgenin eli ayağıdır demek yanlış olmaz aktif çalışan bir temsilci o vilayetin yaptığı en doğru seçimdir demek yanlış olmayacaktır. Diğer taraftan şunu da belirtmek gerekir ki seçim kampanyası sürecinde bu paradan çok daha fazlasını harcamaktadırlar.

Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?

Cumhurbaşkanı maaşı her yıl çıkarılan bütçe kanunu ilebelirlenmektedir 2018 yılı bütçesini düzenleyen 7066 sayılı kanun kapsamında 2018 Cumhurbaşkanı maaşı 59.020 TürkLirası olarak belirlenmiştir.

Cumhurbaşkanı danışman istihdamı konusunda ise milletvekillerinin aksine mevcut bir sınırlama bulunmamaktadır. Üstlenilen sorumluluklar karşısında alınan ücret az mı çok mu tartışılır ancak bu mevkilere aday olan insanların maaş için bu ateşten gömleği giymeyeceği aşikardır.

Dünya Milletvekili Maaşları

  • Kanada milletvekili maaşı: 13.950 dolar
  • Almanya milletvekili maaşı: 8.252 avro
  • Belçika milletvekili maaşı:7.172 avro
  • İtalya milletvekili maaşı:13.920 avro

olarak belirlenmiştir.Avrupa ülkeleri parlamenter maaşlarını belirlerken asgari ücreti, Kanada ise ortalama geliri  esas alarak aradaki makası açmamayı hedeflemektedir. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında en yüksek maaş İtalya’ya ait olurken, Avrupa ülkeleri arasında asgari ücret-parlamenter maaşı arasında 11 kat fark ile rekor ülkemizdedir.

2018 Milletvekili emekli maaşları ise  10.700 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenme yöntemi ise şu şekildedir Cumhurbaşkanı emekli maaşı yüzde 45’i olarak hesaplanır yani önce bütçe kanunu o yılın CB maaşını belirler bu maaşa oranla CB emekli maaşı ve milletvekil emekli maaşı hesaplanır.

Emeklilik yaşı ise şu şekildedir 2 yılı milletvekilliği görevini aktif şekilde yapan kişi 5600 prim gününü borçlanıp istediği takdirde milletvekili emeklisi olabilir. Bu noktada yaşa takılmak gibi bir sorun mevcut değildir.

4025 1 a0ee3ed5bf0b3372375841d78dc1c617

Yorumlar

  1. ccccc Avatar ccccc dedi ki:

    milletvekili maaşı ne zaman düşük oldu ki? Allah daha versin de ne iş yapıyor vekillerimiz?