kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mühendisler Kamuda Nerelerde Çalışabilir? Kamuda Mühendis Maaşları Ne Kadardır?

Mühendislik Fakültesi bölümlerinden mezun olan mühendislerin büyük bölümü özel sektör üzerinden kariyer planlaması yaptıklarından kamu sektöründe çalışabilecekleri alanları görememektedir. Oysa, mühendisler için kamu kurum ve kuruluşları içerisinde de kariyer vadeden önemli meslekler mevcuttur. Bizde bugün bu meslekleri araştırdık ve mühendisler kamuda nerelerde çalışabilir? Kamuda Mühendis Maaşları Ne Kadardır? Sorularına cevap aradık.

A+
A-

İyi mühendis devlette çalışmaz, diye bir söz vardır. Bu söz günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Artık, mühendisler için özel sektörde çalışmak kadar, kamu sektöründe de çalışmak iyi bir gelecek vadedebilmektedir. Özellikle de, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bakanlıklara bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlarda mühendis olarak çalışmak bir çok avantaj sağlamaktadır. Bakanlıkta mühendis olmanın dahi ek 3.600 gösterge sağlaması noktasında önemi büyüktür. 2019 yılının ilk altı ayı için bakanlıklarda çalışan bir mühendisin aylık maaşının da en az 5.000 TL civarında olduğu bilinmelidir. O halde bu mühendisler kamuda nerelerde çalışabilir? Kamuda mühendis maaşları ne kadardır? Kariyer olanaklarını ne yönde şekillendirebilir? Bunlar üzerinde biraz bilgi sahibi olalım. Kamu Haber

Mühendisler Kamuda Nerelerde Çalışabilir? Maaşları Ne Kadardır?

Güncel maaşlar için:

Kamuda çalışmak, şeklinde genel anlamda nitelendirdiğimiz bu başlığı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak şeklinde genişletelim. Yani, devletin tamamen elini ayağını çekmediği, yarı özel sektörde yarı devlette olan kurumları da başlığın içine dahil edelim. Sadece 657 sayılı DMK’ya tabi olarak çalışanları değil, 399 sayılı KHK’ya tabi olarak 4/b statüsünde sözleşmeli mühendis olarak çalışanları da ekleyelim. Bu sayede göreceksiniz ki, devlette mühendis olmakta sanıldığı kadar kötü bir şey değil. İşte detaylar…

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) mühendis kadrosu. Çok iyi maaşları olduğu bilinmektedir. DHMİ mühendisleri 2019 yılı itibariyle 8 Bin TL ile 10 Bin TL arasında değişen bir maaş almaktadır.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) mühendis kadrosu. TPAO mühendisleri 2019 yılı itibariyle 6.5 TL ile 10 Bin TL arasında maaş almaktadır.

Belediyeler veya belediyelere bağlı birimlerde (Aski, İski, İzsu, Medaş gibi.) mühendis kadrosu. Buralarda mühendis olarak çalışanları maaşları çalışanların kıdemine göre değişmekle birlikte 6 Bin TL ile 8 Bin TL arasında değişmektedir. Sosyal Denge Tazminatı gibi ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mühendis kadrosu. TMO mühendisleri 6,2 Bin TL ile 8 Bin TL arasında maaş almaktadır. Ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Maden ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) mühendis kadrosu. MKE mühendisleri 2019 yılı itibariyle 6 Bin TL ile 7,5 Bin TL arasında maaş almaktadır. Ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Et ve Süt Kurumu (ESK) mühendis kadrosu. ESK mühendisleri 2019 yılı itibariyle 5,8 Bin TL ile 7,5 Bin TL arasında maaş almaktadır. Ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) mühendis kadrosu. KGM mühendisleri 2019 yılı itibariyle 5.7 Bin TL ile 7,5 Bin TL arasında değişen bir maaş almaktadır. Ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) mühendis kadrosu. DSİ mühendisleri 2019 yılı itibariyle çalışanların kıdemine göre değişmekle birlikte 5.7 Bin TL ile 7,3 Bin TL arasında değişen bir maaş almaktadır. Yolluk, aile yardımı, dil tazminatı, çocuk yardımı vs. gibi ek gelirler hesaba katılmamıştır.

TCDD veya DDY mühendis kadrosu. Çalışanların kıdemine göre değişmekle birlikte TCDD veya DDY mühendisleri 2019 yılı itibariyle 5.6 Bin TL ile 7 Bin TL arasında değişen bir maaş almaktadır. Ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Bakanlıkların, bakalıklara bağlı kuruluşların, üniversitelerin ve üst kurulların uzman kadrosu. Buralarda çalışan mühendisler 2019 yılı itibariyle 5,5 Bin TL ile 7 Bin TL arasında değişen bir maaş almaktadır. Aile yardımı, dil tazminatı, yolluk, çocuk yardımı vs. gibi ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü mühendis kadrosu. Burada mühendis olarak çalışanların maaşı 5,4 Bin TL ile 7,2 Bin TL arasında değişmektedir. Arazi tazminatı, ikramiye, yolluk, aile yardımı, dil tazminatı, çocuk yardımı vs. gibi ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Teiaş, Eüaş veya Tedaş mühendis kadrosu. Teiaş, Eüaş veya Tedaş mühendisleri 2019 yılı itibariyle çalışanların kıdemine göre değişmekle birlikte 5.3 Bin TL ile 7 Bin TL arasında değişen bir maaş almaktadır. Arazi tazminatı, ikramiye, yolluk, aile yardımı, dil tazminatı, çocuk yardımı vs. gibi ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Bakanlıkların, bakalıklara bağlı kuruluşların, üniversitelerin ve üst kurulların mühendis kadrosu. Buralarda çalışan mühendisler 2019 yılı itibariyle 5 Bin TL ile 5,8 Bin TL arasında değişen bir maaş almaktadır. Aile yardımı, dil tazminatı, yolluk, çocuk yardımı vs. gibi ek gelirler hesaba katılmamıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.