kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ücretsiz İzin Alan Memurun Peşin Aldığı Maaş Ne Olur? İade Edilir Mi?

Ücretsiz İzin Alan Memurun Peşin Aldığı Maaş Ne Olur? İade Edilir Mi? Memur Hangi Durumlarda Ücretsiz-Aylıksız İzin Kullanabilir? Aylıksız İzinli Günlere Denk Gelen Maaşın Geri Alınması Nasıl Olur?

A+
A-

Devlet memurların ücretli ve ücretsiz izin hakları bulunmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda memurun izin işlemleri ile ilgili genel çerçeve belirlenmiştir. Ancak bazı durumlarda yeni sorular, kafa karışıklıkları gündeme gelebilmektedir. Örneğin devlet memurlarının normal aylık ücretlerini, maaşlarını aldıktan sonra ücretsiz izin alırsa ne olacağı merak edilmektedir. Memur aylıksız izin aldıktan sonra o ay aldığı peşin maaşın ne olacağı merak edilir. Alınan aylık iade mi edilir? Yoksa alınan para personelin mi olur?

Bedelli Askerlik Yapan Memur Görevine Dönebilir Mi? Nasıl Döner?

Kamu personeli aylık maaşını aldıktan sonra farklı nedenlerle ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalabilir. Böyle bir durumda aldıkları maaş ayı içinde çalışmadıkları günlere göre aldıkları ücretin bir kısmını iade ederler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu maaş ödemesi konusunda sınırları belirlemiştir. Memurlara maaşlar her ayın 15’inde peşin ödenmektedir ve ödenen aylıkların sadece emekli olma ve vefat durumlarında geri alınmayacağı vurgulanmıştır. Memurlara peşin ödenen maaşların, memurlukla ilişiklerinin kesilmesi sonucunu oluşturan şartların hangilerinde geri alınmayacağı belirlenmiştir. Bu haller dışında memurluktan ayrılma durumlarında peşin ödenen maaşların çalışılmayan günlere isabet eden kısımlarının iade edilmesi şarttır. kamu haber

Memur Hangi Durumlarda Ücretsiz-Aylıksız İzin Kullanabilir?

  • Kamu personeli en az 5 yıl hizmet süresi bulunuyorsa ücretsiz izin alabilir.
  • Refakat izninin ardından bu iznin verilmesine bağlı alınabilir.
  • Doğum, evlat edinme, askerlik hizmeti, yurt dışı görevlendirmeleri nedeniyle izin alınabilir.
  • Başka kurumlardaki bazı görevlendirmeler, eğitim, eş görevi ve eğitimleri nedeniyle ücretsiz izin kullanılabilir.
  • Ücretsiz izne çıkan memurun kadro hakları, izin bittikten sonra göreve dönmeleri şartıyla korunur. Ancak ücretsiz izin boyunca memurluğa bağlı mali haklardan yararlanılması söz konusu değildir.

Aylıksız İzinli Günlere Denk Gelen Maaşın Geri Alınması Nasıl Olur?

Ayın 15’inde maaşını aldıktan sonra izleyen ayın 14’üne dek aylıksız izne ayrılan kamu personeli, aldığı maaşın ücretsiz izne denk gelen günlerine denk gelen kısmını iade etmek zorundadır. Bu kapsamda bu kısım hesaplanırken, peşin ödenen eş ve çocuk yardımı dahil edilmez. Eş için, çocuk için ödenen aile yardımı bu geri ödemeye dahil değildir, geri alınmamaktadır.

Peşin alınan maaşın ücretsiz izne denk gelen kısmı geri alınırken, asgari geçim indirimi hesaplamaya dahil edilmez. AGİ, memurun çalışmadığı günlere denk getirilerek, bölüştürülerek talep edilmez. 15 Ekim 2008 ve sonra göreve başlayan yani 5510 sayılı Kanuna tabi olanlar maaş aldıktan sonra ücretsiz izne çıkarsa, maaşın izne gelen kısmı hesaplanırken sosyal güvenlik sigorta primlerinin kesintileri de hesaplanırken dikkate alınır. Bu kesintiler %11, %7.5, %9 ve %5 şeklinde olabilir.

Dolu Kadroya Vekalet Eden Memur Ne Kadar Ücret Alır?

Ücretsiz izinden erken dönülebilir mi?

Ücretsiz izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunlu. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.