kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uyarma Cezası Nedir? Memur Uyarma Cezası Alırsa Ne Olur?

Uyarma Cezası Nedir? Memur Uyarma Cezası Alırsa Ne Olur? Uyarma cezası ne demek? Uyarma cezası neden verilir? Hangi durumlarda verilir? Memur uyarma cezası olursa ne olur? Uyarma cezasına nasıl itiraz edilir?

A+
A-

Devlet kurumu ve kuruluşlarında binlerce memur görev yapmaktadır. Binlerce kamu personelinin düzen ve disiplin içinde çalışabilmesi için kuralların önemi büyüktür. Bu nedenle kamu personellerinin hakları, cezaları gibi önemli konular 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunda memurların hangi durumlarda hangi disiplin cezası alacağı, ceza gerektiren durumlarda neler olacağı gibi konular açıkça belirtilmiştir. Öncelikle kanunda kamu personellerinin disiplin cezası alacağı fiil ve haller 5 gruba ayrılarak ifade edilmiştir. Bu hallere bağlı olarak memurlara verilecek cezalar uygulamaya konulur. Bu cezalar arasında “uyarma cezası” olarak belirtilen disiplin cezasının yeri ayrıdır. Pek çok memur uyarma cezası almıştır veya alma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle binlerce memur ve memur adayı uyarma cezasıyla ilgili sorular sormaktadır. Peki uyarma cezası nedir? Uyarma cezası memuru nasıl etkiler? Uyarma cezası nasıl verilir? Memur hangi durumlarda uyarma cezası alır? Uyarma cezasına itiraz edilir mi? Nasıl itiraz edilir? 

Trafik Cezası Nerede ve Ne Zaman Kesildi? Nasıl Öğrenebilirim?

Uyarma Cezası Nedir? Ne Demek?

İlgili ceza tıpkı adından da anlaşılabileceği gibi memurun uyarılması halidir. 657 sayılı kanunun 125. maddesine göre devlet memurunun görevi ve davranışları esnasında daha dikkatli olması konusunda yazılı olarak uyarılır. Bu şekilde uyarılan memur uyarma cezası almıştır. 657 sayılı kanunda belirtilen 5 disiplin cezası sırayla şu şekildedir; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin duruldurulması ve memurluktan çıkarılma… Uyarma cezası tüm bu cezaların arasında en hafif olan cezadır. Bu nedenle bu cezayı alan memurun genel olarak çalışırken, konuşurken, hal ve hareketlerinde dikkatli olması yeterli olacaktır.

Uyarma Cezası Neden Verilir? Hangi Durumlarda Verilir?

Kamu personelinin uyarma cezası aldığı belli durum ve haller bulunmaktadır. 657 sayılı Devlet Memuru Kanunun 125. Maddesinin ilgili bölümünde bu durum ve haller ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Kamu personellerinin uyarma cezası almamak için bu durumlara dikkat etmesi ve özen göstermesi gerekmektedir. Peki memur ne yaparsa uyarma cezası alır? Memura uyarma cezası neden verilir?

Kamu personeli amiri tarafından verilen emir veya görevi tam ve zamanında yapmalıdır. Görevi ve görev bölgesindeki kurallara uyması gerekir. Çalışma ortamındaki, göreviyle ilgili resmi alet, araç, gereç, belge gibi şeylerin korunması gerekmektedir. Ayrıca bunların kullanılırken dikkatli olması son derece önemlidir. Bu kurallara uyulmazsa memura uyarma cezası verilebilir.

Kamu personeli izin almadan, özrü veya gerekçesi olmadan görevine geç gelirse, görevinden ve görev bölgesinden erken ayrılırsa, görev bitmeden görev bölgesini terk ederse uyarma cezası alabilir.

Memur ilgili makamlara usulüne aykırı olarak başvuru, müracaat ve şikayette bulunması durumunda bu cezayla karşı karşıya kalabilir.

Personel devlet memurunun olması gerektiği gibi ağırbaşlı olmaz ise, memura yakışmayan davranışlarda bulunursa bu cezayı alabilir.

Memur görevine, üstlerine, işine, makama kayıtsız, saygısız ve ilgisiz olursa uyarma cezası alabilir.

Personel kılık ve kıyafet kurallarına uymazsa, bu kurallara aykırı davranırsa ceza alabilir.

Personel görev yaptığı sırasında görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranırsa, bu ilkeyi ihlal ederse ceza alır. kamu haber

uyarma cezasi itiraz

Memur Uyarma Cezası Alırsa Ne Olur?

Uyarma cezası devlet memurlarına verilen en hafif disiplin cezası olsa bile hiçbir memur ceza almak istemez. Binlerce kişi disiplin cezası almamak için gayret gösterir. Peki uyarma cezası alan memur bu durumdan nasıl etkilenir? Memur uyarma cezası alırsa ne olur? İşte konuyla ilgili en kritik sorular bunlardır. Memura uyarma cezası verildiğinde, ceza ve cezanın uygulanma şekli personelin özlük dosyasına işlenir. Memur cezanın silinmesini istiyorsa, cezanın uygulandığı tarihten itibaren 5 yıl sonra amirine başvuru yaparak cezanın silinmesi için başvuru yapabilir.  Amir gerekli görmesi durumunda ise cezayı silebilir.

Uyarma cezası ile cezalandırılan memur bazı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Peki nedir bu olumsuz durumlar? Öncelikle son 8 yıl içinde disiplin cezası almadığında ilave kademe ilerlemesi (1) alabilecek olan memur ceza alması durumunda bu ilerlemeden faydalanamaz. İlave ilerleme almak için 8 yıl daha beklemek zorunda kalır. 

Memurların Disiplin Cezaları Nelerdir? Memurlara Neden Disiplin Cezası Verilir?

Uyarma Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Memura verilen uyarma cezasına itiraz yolu açıktır. İlgili kişi ceza alması durumunda itiraz yoluna gidebilir. Ancak bu durumda verilen cezaya karşı, cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde bu itiraz yapılmalıdır. Memurun itiraz yapacağı kurum ise disiplin kuruludur. Memurun itirazını alan kurul 30 gün içerisinde itiraza ilişkin karar vermektedir.

Disiplin kurulunun yapılan itirazı kabul etmesi durumunda, cezayı veren amir cezayı tamamen kaldırmak zorunda kalır. Amir cezanın uygulanması konusunda ısrar edemez ve daha ağır veya büyük bir ceza veremez. Memur, verilen uyarma cezasının kesinleşmesi durumunda cezanın iptali için idari yargıda dava yoluna gidebilir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Memur uyarma cezası sicile işler mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nca işbu cezaların memurların sicilinden silinmeleri mümkün kılınmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.