kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yurt Dışından Getirilen Aracın Süre Aşımı Durumunda 2021 Yılı Cezası Ne Kadardır?

Yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımıza, gerekli şartları taşıyor olmaları durumunda 730 gün boyunca araçlarını yurt içinde kullanma hakkı verilmektedir. Peki, bu araçların süreyi aşmaları durumunda 2021 yılı cezası ne kadardır? Haberimizde…

A+
A-

Yurt dışından getirdikleri araçları süresi içerisinde yurt dışına çıkarmayan vatandaşlarımıza gümrük idareleri tarafından 2021 yılı için ne kadar ceza kesilmektedir? Yurt dışından getirilen arabaların süre aşımı durumunda 2021 yılı için uygulanan ceza miktarı ne kadardır?

Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının veya çifte uyruklu Türk vatandaşlarının yurt içinde kullanmak üzere 730 gün boyunca taşıtlarını kullanabilmeleri için aşağıdaki şartları sağlamış olmaları gerekmektedir:

  • Vatandaşlarımız ülkemiz sınır kapılarına geldikleri tarihte son bir yıl içerisinde 185 gün boyunca yurt dışında kalmış olmaları gerekir.
  • Aynı zamanda getirecekleri taşıtlarında, yurt içine getirildikleri tarihten önceki bir yıl içerisinde 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekir.

Bu iki şartın birlikte sağlanması durumunda araçlarını getiren kişiler 730 gün boyunca bu aracı yurt içinde kullanabileceklerdir. Aynı zamanda yurt dışından bu aracı getiren kişilerin altsoyu ve üstsoyu da gerekli şartları sağlamaları durumunda bu araçları yurt içinde kullanabilmektedir. Bu şartlar için yazımıza göz atabilirsiniz. Peki bu şartları taşıyarak aracı kullanan kişiler, kendilerine verilen süreyi aşmaları durumunda bu kişilere 2021 yılı için ne kadar süre aşımı cezası uygulanmaktadır?

Yurt Dışından Getirilen Araçların Süre Aşımında 2021 Yılı Cezası Ne Kadardır?

Yurt dışından getirdikleri taşıtları gümrük idarelerince kendilerine verilen süre boyunca yurt içinde kullanan vatandaşlarımızın, kendilerine verilen süreyi aşmaları durumunda 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na göre cezai müeyyide uygulanmaktadır. Burada, aracı getiren kişilerin süreyi ne kadar aştıkları çok önemlidir ve Gümrük Kanunu’na göre süreyi aştıkları zamana kadar ceza yazılmaktadır.

Kişilerin araç sürelerini 1 ay’a kadar aşmaları durumunda Gümrük Kanunu 241. maddesinin 3. fıkrasının h. bendine göre : 173*2 = 346 TL.

Kişilerin araç sürelerini 2 ay’a kadar aşmaları durumunda Gümrük Kanunu 241. maddesinin 4. fıkrasının g. bendine göre : 173*4 = 692 TL.

Getirdikleri aracı verilen süre sonundan itibaren 3 ay’a kadar kullanan kişilere Gümrük Kanununun 241. maddesinin 5. fıkrasının b bendine göre her yıl belirlenen usulsüzlük cezası miktarının 6 katı kadar para cezası uygulanır. Bu ceza 2021 yılı için 173 * 6 = 1.038 TL olarak belirlenmiştir. Kişilerin bu cezayı 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 oranında indirim yapılmaktadır. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda toplam ceza 778,5 TL olarak hesaplanır. Ayrıca bu kişilere araçlarını yurt dışına çıkarmaları için gümrük muayene memurları tarafından 1 hafta süre verilmektedir.

İkinci durum ise süre aşımının 3 aydan fazla olması durumudur. Bu durumda Gümrük Kanunu 238. maddesinin 1. fıkrası hükümleri uygulanır. Kanun maddesi şu şekilde ifade edilmiştir. “Tam muafiyet suretiyle geçici olarak ithal edilen özel kullanıma mahsus taşıtlar için gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası verilir.” Burada da eğer söz konusu araç gümrük idaresinin gözetimine getirilirse araçtan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmaksızın, ithalat vergilerinin 1/4’ü oranında cezai işlem uygulanmaktadır. Araç Gümrük idaresinin gözetime getirilemez ise, ithalat vergilerinin tamamı üzerinden 1/4 oranında cezai işlem uygulanmaktadır. Bu ceza 2021 yılı itibariyle 1.384 TL altında olmayacaktır.

Sürenin üç aydan fazla aşılması durumunda verilecek ceza miktarı, aracın Türkiye’deki kasko değerine göre belirlenmektedir. Aracın kasko değerinin yüksek olması durumunda bu ceza miktarı çok yüksek çıkmaktadır.

Ülkemizde kasko değeri 100 bin TL civarında olan bir araç için yazılacak ceza miktarı 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Ayrıca, bu aracın gümrük idaresi gözetimine getirilmemesi durumunda yazılacak ceza miktarı 20 – 30 bin TL’yi bulacaktır. kamu haber

Yurt Dışından Getirilen Aracın Süre Bitiminde Uygulanacak Diğer İşlemler

Yurt dışından getirilen yabancı plaka araçların süresi bitmesine rağmen yurt içinde kullanılması durumu Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ve Jandarma Genel Müdürlüğü ekiplerince yakalanması durumunda kişinin aracına alıkonulmaktadır. Bu durumla karşılaşmak istemeyen vatandaşların yurt dışından getirdikleri taşıtlarda süreyi aşmamaları kendi yararlarına olacaktır.

Yorumlar

  1. asuman Avatar asuman dedi ki:

    gonul ister ki bizim olan arac bizde kalsin cunku aracimizin elimizden alinmasi bana hic de mantikli gelmiyor cunku biz bu arabaya para verdik aldik geri alinmamasini arz ederim en azinsan pandemi tamamen bitene kadar