kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kaybolan Diploma Nasıl Çıkarılır? Nereden Yenilenir?

Kaybolan diploma veya çalınan diploma hakkında yapılmaıs gereken işlemler nelerdir? Yeni diploma nasıl çıkarılır? Geçici mezuniyet belgesi ne işi yarar?

A+
A-

Diplomamı kaybettim ne yapmalıyım?

Alan fark etmeksizin bir okulda herhangi bir öğrenim programını bitiren kişilere, bir dereceye veya ehliyete hak kazanan kişilere, bir meslek, uğraş ya da zanaat alanında yeterli olanlara bu durumlarını belge ile ispat için, ilgili ve yetkili öğretim kurumunca verilen resmi belgeye diploma ismi verilir. İnsanlık hali herhangi bir sebepten dolayı diplomanızı kaybetmiş olmanız elbette mümkün . İster İlkokul, ister lise veya üniversite mezuniyetlerinizin ardından almış olduğunuz diplomanızı kaybetmeniz durumda neler yapmalısınız, nasıl yenisini çıkartabilirsiniz, hukuki olarak hangi sırayı takip etme zorunluluğu var tamamını sırasıyla aşağıda mevcut.

Diplomamı Kaybettim Şimdi Nereye Başvurmalıyım?

Uygulanması gereken işlemler ilkokul, ortaokul, lise veya üniversiteden almış olduğunuz diplomayı kaybettiğinizde ayındır yani diploma alınan eğitim kurumunun seviyesi herhangi bir şeyi değiştirmez. İlk olarak mezun olduğunuz eğitim kurumuna giderek, bir dilekçe ile diplomanızın kaybolduğunu ve yeniden çıkartmak istediğinizi yazılı olarak beyan etmeniz gerekmektedir. Eğitim kurumu sizden yeniden diploma çıkarmak için bazı evraklar talep edecek olup bunlardan bir tanesi de diplomanın hükümsüz olduğuna dair gazete ilanı kupürüdür. Ulusal çapta yayınlanan herhangi bir gazete de 30-40 tl ücretle yayınlanması mümkündür. Talebinize göre diploma hazırlanana kadar, mezuniyet belgesi vermektedirler. Bu belge de diploma gibi geçerli bir belgedir ve tüm işlemlerinizde kullanılabilmektedir. Mezun olduğunuz ilgili kuruma talep dilekçesi genellikle matbu olarak kurumlarda bulunmakta veya ilgili memur tarafından elle size yazdırılmaktadır.

Üniversite önlisanslisans veya lisansüstü programlarını bitirdiğinize dair diplomanızı kaybetmeniz durumunda ise uygulanan prosedür yine benzerdir. Üniversiteler farklı yöntemler kullanmakla birlikte genellikle benzer belgeleri talep etmektedir. Talep edilen belgeler; diploma başvuru formu veya diploma dilekçesi (basit matbu bir dilekçeden ibarettir) nüfus cüzdanı yani kimlik fotokopisi, diploma evrakı ücretidir. Üniversitenizin çalıştığı bankaya üniversite diplomanızı kaybettiğiniz için bir meblağ yatırmanız istenir veya direkt olarak memur tarafından tahsilat yapılacaktır. Sizden talep edilen ve hazırlamış olduğunuz tüm bu belgeleri üniversite öğrenci işleri daire başkanlığı içerisinde ilgili birimine teslim etmeniz gerekmektedir.

Üniversite tarafından düzenlenen ikinci nüsha olarak adlandırılan yeni diplomanız ilk yani kaybettiğiniz diplomanızla birebir aynıdır. Bazı okullar tercihen verilme sebebini belirtmektedir ancak çoğunlukla hiç bir fark bulunmamaktadır. Diploma kaybetmek endişe verici bir durum olmadığı gibi yeni diploma çıkarmak çok zor bir işlem değildir.

Merak ettiklerinizi forum tercihiniyap üzerinden sorabilirsiniz. GÜNDEM

5355 1 7a5c53d1a4ffdb31d3d511290105875c

Yorumlar

  1. universitesiz Avatar universitesiz dedi ki:

    kaybolan diploma nereden çıkartılır?

    1. Nursefa eliş Avatar Nursefa eliş dedi ki:

      Kaybolan diplomamı nerden cikarabilirim

  2. Nursefa eliş Avatar Nursefa eliş dedi ki:

    Kaybolan diplomamı nerden cikarabilirim