kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Kaymakamlık Sınavını Kazanıp Başarısız Olan Adayların Sitemi

2 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirilen Kaymakam Adaylığı Sınav sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre garip bir tablo ortaya çıktı. Sınavı kazanmak için mesleğe alınacak aday sayısının 4 katı içerisinde yer almak gerekiyordu. Ancak bunu sağladığı halde başarısız olan adaylar oldu. İşte detaylar;

A+
A-

İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında 100 Kaymakam Adayı alınacağı duyrulmuş ve 2 Eylül 2018 tarihinde bu alım için ÖSYM tarafından sınavın Yazılı bölümü gerçekleştirilmişti. Gerçekleştirilen sınav yapılan yeni düzenleme ile çoktan seçmeli usulde gerçekleştirildi. Sınav aşağıdaki konularda toplam 100 sorudan oluştu;

5588 1 037fc3237a59ad8ba5f9aec5c71506f0

Sınava dair sayısal bilgiler henüz yayımlanmadı ancak bazı adayların bilgi edinme talebi üzerine gelen yanıtlarda sınava 28 bin adayın başvurduğu, 24 bin adayın da sınava katıldığı bilgileri verildi. Buna göre sınava giren adayların ilk 400 aday içerisinde yer almak için %1.6 şansı vardı. Kamu Haber

Sonuçlar Açıklandı

Sınav sonuçları 27 Eylül 2018 tarihinde saat 10:40 itibariyle adayların erişimine açıldı. Sonuçların açıklanması ile birlikte garip durumlar ortaya çıkmaya başladı. Hesaplamalar yapılırken standart sapma olmaksızın yalnızca doğru ve yanlış sayıları ve her dört yanlışın bir doğruyu götürmesi ile kalan netin ham puan olarak hesaplandığı, alınan puanın buna karşılık geldiği görüldü. Yani Örneğin;

Adayın Genel Kültür – Genel Yetenek testinde 22 doğrusu 8 yanlışı, Alan bilgisinden ise 52 doğru 8 yanlışı varsa, her dört yanlış birer doğrusunu götürünce, GK-GY’den kalacak olan neti 20, Alan bilgisinden kalacak olan neti 50’dir. Bu adayın puanı bu iki ham puanın toplamı ile 70 olacaktır.

Sınav sonuçlarının açıklanması ile ortaya iki garip durum çıktı;

-Aynı ham puana sahip birden fazla aday aynı sıralamada sayılarak mükerrer sıralamaları ortaya çıktı. Yani birden fazla birinci, birden fazla yüzüncü, birden fazla iki yüzüncü adaylar ortaya çıktı.

-İkinci konu ise; sıralaması ilk 400 içerisinde olduğu halde, ham puanı 70 puanın altında olduğu için başarısız sayılan adaylar oldu.

ÖSYM Kılavuzu Ne Diyor?

2018 yılı Kaymakam Adaylığı Sınavı için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce yayımlanan Kılavuzun ilgili bölümünde sınavda başarılı sayılmak üzerine aşağıdaki açıklama yer almaktadır.

5588 3 037fc3237a59ad8ba5f9aec5c71506f0

Bu açıklamaya göre başarılı olmanın ön koşulu sınavdan en az 70 puan almaktır. Bu koşul karşılandığı takdirde ilk 400 içinde olmak anlam kazanmaktadır. Başarısızlık durumunu da iki ayrı ibare ile tanımlayan kılavuzda yer alan cümle şu şekildedir;

5588 5 037fc3237a59ad8ba5f9aec5c71506f0

Yukarıda bahsettiğimiz kapsamda olan yani ilk 400 kişi içerisinde yer aldığı halde başarısız sayılan adayların sınav sonuç belgelerinde; “Kazanamadınız” ibaresi yer almıştır. Bunun dayanağı ise; 70 puan ön koşulunun sağlanmamış olmasıdır.

Peki Buna Ne Yol Açtı?

Burada 70 puan altında olup da başarısız sayılmak kısmının bir dayanak ve mantığı var. Ancak ÖSYM standart sapma olmayan bir sınav yaparak bu mağduriyetin yine diğer konularda olduğu gibi baş aktörüdür. Standart sapmanın olmadığı bir sınavı üstelik 400 adayın 70 puan ve üzeri yapamayacağı ayarsız bir zorlukta gerçekleştiren ÖSYM bu yıl ki skandallarına birini daha eklemiştir.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı sınavında olanların ardından Kaymakamlık sınavında ortaya çıkan bu tablo ÖSYM’nin artık bu işte çok da başarılı bir kurum olmadığını göstermektedir. Gerek sınavlardaki soruların kalitesinde bariz şekilde ortaya çıkan kalite düşüşü, gerek değerlendirmede ortaya çıkan bu gibi skandallar bunların yanında organizasyon noktasındaki noksanlıklar bir arada düşünüldüğünde ÖSYM’nin daha kaç skandalına göz yumulacağı merak konusudur.

ÖSYM daha fazla mağduriyete yol açmadan bu sistemlerin gerçekten ehil kişilerce gözden geçirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması daha fazla mağduriyet oluşmaması için elzemdir.

Yorumlar

  1. Mustafa ali Avatar Mustafa ali dedi ki:

    Okul namuarm