kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gişe Memuru Nedir? Banka Gişe Yetkilisi Ne İş Yapar?

​​​​​​​Gişe memuru kimdir? Gişe personeli ne iş yapar? Gişe memurunun görevleri nelerdir? Gişe elemanı çalışma şartları ve saatleri nasıldır? Gişe memuru ne iş yapar?

A+
A-

Gişe Memuru Nedir? Banka Gişe Yetkilisi Ne İş Yapar?

Gişe Memuru Nedir ve bankada gişe yetkilisi ne iş yapar gibi sorulara yanıt verdiğimiz yazımızda sizleri bilgilendirmek için çeşitli başlıklar altında aklınıza gelebilecek soruları yanıtladık.

Bankacılık her ne kadar zor şartları olan bir meslek olsa da hem kurumsal yapısıyla hem de kariyer vadetmesi nedeniyle başta İİBF mezunu iş arayan bireyler ve benzer bölüm mezunları için genelde güzel bir alternatif oluyor.

Tabi ki bankacılık meslek adayları da meslekler hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak ve ona göre bir yol haritası düzenlemek istiyor. Bizler sizlere fikir vermesi amacıyla bankacılık sektöründeki meslekler hakkında bilgi toplamaya çalıştık ve bunları derleyerek içeriğe dönüştürdük. İçeriğimizde bankacılığın başlangıç basamağı olarak düşünebileceğimiz gişe personeli meslek grubu (diğer adlandırmaları ile gişe memuru veya gişe elemanı) hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

GİŞE PERSONELİ NEDİR, KİMDİR?

Gişe personeli ya da gişe memuru bir banka şubesine girdiğinizde muhtemelen güvenlikten sonra ilk göreceğiniz kişidir. Bankaların gişelerinde görev yapan bu personeller bankalardaki para alışverişini takip ederler. Yani banka müşterileri para yatırma-çekme, fatura ödeme, havale-eft işlemleri gibi en temel bankacılık işlemlerini gişe personelleri aracılığıyla yaparlar. Gişe elemanı hakkında daha fazla bilgiyi görevlerini ve ne iş yaptıklarını yazdığımız kısımda vermeye çalışacağız.

BİR BANKADA NASIL GİŞE MEMURU OLUNUR? KİMLER GİŞE MEMURU OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Aslında bir bankada çalışmak için ekonomi, bankacılık ve türevi veya ekonomi eğitimini de içeren bir bölümden mezun olmak gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse Bankacılık, Bankacılık ve Finans ve bunun türevleri; iktisat, işletme, muhasebe gibi direkt ekonomi ile ilişkili 2 veya 4 yıllık bölümlerin yanı sıra kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve benzeri İİBF’lerin bölümlerinden birini bitirmek bankacılık sektöründe çalışmayı sağlamaktadır.

Gişe memurluğu yazımızın başında dediğimiz gibi bankacılık sektöründe başlangıç mesleklerinden birisi olduğu için bazı bankalar bölüm şartı bile aramadan 2 veya 4 yıllık herhangi bir program mezunlarını da gişe elemanı olarak istihdam edebilmektedir. Hatta bir bankada güvenlik görevlisi olarak işe başlayarak gişe elemanı olmak da mümkündür. Tabi ki bu bankadan bankaya değişebilmekte kimi banka böyle yöntemler tercih edebilirken kimi bankalar da gişe personeli almak için dahi hem 4 yıllık ilgili program mezunu olma şartı koşmakta hem de sınavlar düzenlemektedir.

Herhangi bir üniversite programı mezunu olmanın yanı sıra bankada gişe memuru olmak için ilan takip etmeli ve bankaların personel alımı dönemlerini denk getirerek başvuru yapmalısınız. Kamu bankası veya özel banka fark etmeksizin yeni başlama noktasında eğer ki gişe memuru ilanı açılmış ise muhtemelen banka kendi sınavını düzenleyecektir ve bu sınavdan başarılı olmanız gerekmektedir. Bu sınavlar zaman zaman yazılı, zaman zaman sözlü (mülakat) şeklinde gerçekleşirken zaman zaman da ikisini birden kapsayan sınavların olduğu görülmektedir. Bazı bankalar ise daha sınavdan önce dil sınavı puanı şartı vs. gibi şartlar da koyabilmektedirler.

GİŞE MEMURU NE İŞ YAPAR? GİŞE PERSONELİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Yukarıda da dediğimiz gibi gişe memuru bankanın para alışverişini yapmaktadır. Buna ek olarak türlü işler de yapması söz konusudur. Örneğin bankaya gelen kredi veya hesap kartınızı almak için de gişeden sıra alırsınız veya hesabınız ile ilgili bilgi almak için de. İşte gişe elemanı tüm bu işlerde müşterinin hizmet almasını sağlar.

Gişe yetkilisi görevlerini bankaların onları çalıştırma şekillerine göre şöyle kabaca listeleyecek olursak:

  • Banka hizmet verme saatlerinden daha önce gelerek günün hazırlıklarını yapmak ve çoğunlukla banka hizmet verme saatlerinden sonraya kadar kalarak gün sonu işlemlerini yapmak
  • Para yatıracak ve hesabından para çekecek müşteriye (nakit ya da çek olarak) hizmet sağlamak
  • Satış temsilcileri tarafından gerçekleştirilen kredi verme gibi durumlarda paranın hesaba geçmesini veya ödemesini gerçekleştirmek
  • Müşterinin talebi doğrultusunda havale, EFT gibi para transfer işlemlerini gerçekleştirmek
  • Hesap açma ve kapama işlemlerini yapmak
  • Kredi kartı başvurularını almak, şubeye gelen kartları müşteri şubeye geldiğinde teslim etmek
  • Fatura ödemelerini gerçekleştirmek isteyen müşteriye hizmet vermek
  • Otomatik ödeme, bankacılık şifreleri, telefon numarası ve adres değişikliği gibi talepleri şubeden gerçekleştirmek isteyen müşterilere yardımcı olmak
  • Para yatırma ve çekme durumlarında müşterinin kimlik veya imza üzerinden kimlik tespitini sağlamak ve bir anormallik fark ettiğinde yetkili amirlerine haber vermek
  • Her ne kadar direkt işi olmasa da en kolay ulaşılabilir olması nedeniyle bankaya gelen müşterilerin sorularını yanıtlamak ve işlemlerini kolaylaştırmak

gibi görevler ortaya çıkmaktadır.

gise memuru ne is yapar

BANKA GİŞE MEMURU ÇALIŞMA ŞARTLARI VE GİŞE YETKİLİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Öncelikli olarak gişe personeli çalışma saatlerinden bahsedecek olursak görevleri kısmındaki ilk maddeden anlaşılacağı üzere uzun mesai saatlerinin var olduğu görülmektedir. Bir bankanın 08.30-09.00 gibi kapılarını açıp 17.30-18.00 gibi kapılarını kapattığı düşünülürse bu saatlerden önce gelip bu saatlerden sonra çıkan bir personelin de yaklaşık olarak 08.00-08.30 ila 18.00-18.30 arasında günlük ortalama olarak 9-10 saat mesaisinin olduğu görülebilir.

Çalışma şartlarına gelecek olursak bu kadar uzun mesai saatine sahip olmak pek çok meslek mensubunun işten şikayetçi olmalarının nedenlerinden birisidir. İnsanlar ile direkt iletişim halinde olunan bir işte çalışıyor olmak, hele bunu banka gibi toplumun genelde önyargılarının olduğu bir alanda yapıyor olmak mesleği psikolojik olarak yorucu kılmaktadır. Özellikle ilk ve en kolay iletişime geçilen birim olması sebebiyle suçları olmadığı halde müşterilerden genellikle en fazla azar işiten, tartışma, bağırış ve çağırışı maruz kalan birim de gişe personelleridir.

Bankaların çoğunda var olan ve gerçekleşmesini bekledikleri hedefler mesleğin bir başka psikolojik yüküdür. Meslekten olma korkusu, sürekli uygulanabilen mobbing, meslekten olunmasa da prim alamayacak olmak vs. gibi baskıları olan aylık ve yıllık hedefler birçok meslek mensubunun en fazla şikayetçi olduğu konulardır. Özel sektör veya kamu fark etmeksizin bankacılıktaki her pozisyon gibi gişe yetkilisi de bu anlamda yorucu, yıpratıcı ve gergin olunabilinen bir meslek grubudur.

Mesleğin çalışma şartlarının iyi olarak görülebileceği noktalardan bir tanesi kurumsal bir yapıda çalışıyor olmanın getirdiği rahatlıktır. Maaşların ve kazanılan primlerin yatma noktasında çok fazla aksaklığın yaşanmaması, sigortaların düzenli yatması ve bir kısım hakların var olması mesleğe fena değil dedirtmektedir. Her ne kadar çoğu banka ek mesai ücreti vermese de ve insanlar korkuları yüzünden bunu şikayet edemiyor olsa da düzenli olarak belli haklara sahip olarak bir meslek sahibi olmak mutluluk vericidir.

Bunun yanı sıra haftalık 2 gün izinli olmak (bazı istisna durumlarda bire düşse de) mesleğin olumlu yanlarından, çalışma şartlarından birisidir. Yine de bu olumlu yanlara rağmen meslekteki sürekli para ile uğraşma, sayısal veriler ve insanlar ile ilişki halinde olma durumu herkesin kaldırabileceği, dayanabileceği bir yük değildir.

GİŞE MEMURUNDA ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Gişe memuru, personeli, yetkilisi adına ne dersek diyelim bir bankanın gişesinde çalışacak personelden beklenen özellikler vardır. Yukarıdaki çalışma şartlarındaki zorlukları da göz ardı etmeden bazı önerilerde bulunmak gerekirse bir gişe personeli özellikle maksimum seviyede sabra ve hoşgörüye sahip olmalıdır.

Bunun nedeninin açık olduğunu düşünüyoruz. Bunun yanı sıra psikolojik olarak dayanıklı olmak da bu mesleği uzun yıllar yapacak, bu meslekte yükselmek isteyebilecek bireyler için önemli bir konudur. Birçok şeyi artık insanlar yerine makineler, bilgisayarlar yapsa da matematik ve ekonomi bilmek de bu mesleği yapacaklara artı olarak dönecektir.

Eğer bankacılık alanında bir kariyer düşünüyorsanız ve gişe personeli olarak mesleğe başlamak gibi bir hedefiniz var ise kariyer planınıza yönelik olarak çevre edinmeyi ve insanlar ile aranızı iyi tutmaya da özen gösterin.

Gişe personeli veya bankacılık sektöründeki diğer pozisyonlar hakkında veya herhangi bir meslek grubu hakkında merak ettikleriniz var ise forum sayfalarımıza gelerek deneyim sahibi yöneticilerimize sorularınızı sorabilirsiniz. .

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.