kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kimlik Numarasıyla Ehliyet Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde son günlerde merak edilen konuların başında kimlik numarasıyla ehliyet sorgulama işleminin nasıl yapıldığı gelmektedir. Merak edilen bu başlık içerisinde ehliyet ile ilgili birçok sorunun cevabını vermeye çalıştı. Ehliyet nasıl alınır? Sonuçlar ne zaman açıklanır? İşte detaylar…

A+
A-

T.C. kimlik numarası birçok şeyi kolaylıkla bulabilmemizi sağlamaktadır. Ancak kimlik numarası ile bulunacak şeylerin neler olduğu bilinmediğinden bunlar her zaman merak edilmektedir. Bilindiğiniz üzere pandemi döneminde sürücü kursları başta olmak üzere pek çok kurum geçici süre ile kapatılmıştı. Sürücü kurslarının yeniden açılmasıyla birlikte kayıt ve ehliyet durumunu intenet üzerinden sorgulama işlemi artmaya başladı.

e devlet giris 1

T.C. kimlik numarası ile yapılacak sorgulamaların hemen hemen hepsi e-Devlet üzerinden yapılabilirken e-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar yakınlarında bulunan bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında tek kullanımlık şifrelerini alabilir ve yapacakları işlemleri e-Devlet üzerinden bulabilirler.

Ehliyet Nasıl Alınır?

Asli konumuzun detaylarına geçmeden ehliyet nasıl alınır? Sorusunun cevabını verelim. Ehliyet alabilmek için öncelikle ehliyet kursları içerisinden tercih edilen birisine kayıt yaptırılır. Kayıt yaptırılan kursun belirlediği tarihlerde teorik dersler başlamaktadır. Dersler başladıktan sonra bu derslere girilmesi zorunlu olmayıp ancak bu derslere girilmesi daha sonra gerçekleştirilecek yazılı sınavın kolay geçmesini sağlamaktadır. Yaklaşık iki hafta süren teorik derslerin sonunda bu dersler ile ilgili teorik sınav yapılmaktadır. Türkiye genelinde yapılan teorik sınavda belirlenen taban puan üzerinde puan almayı başaran adaylar, direksiyon dersi almaktadır. Sürücü kurslarının eğitimcileri tarafından verilen direksiyon dersleri 10 ders ile 20 ders arasında değişmektedir. Direksiyon dersleri bitince adaylar direksiyon sınavına katılmaktadır. Direksiyon sınavı 2015 öncesinde olduğu kadar kolay olmayıp, ciddi bir değerleme yapılmaktadır. Direksiyon sınavında adayların toplam dört sınav hakkı bulunmaktadır. Sınav esnasında öğrencilerin yanında bulunan jürilerin verecekleri karar neticesinde kursiyerler ehliyet alabilmektedir.

Ehliyet Sınavı İçin Teorik Dersler ve Derslerdeki Soru Sayısı Kaçtır?

Ehliyet sınavına ait teorik derslerden sorulacak soru sayısı 50’dir Bu soruların derslere göre dağılımı şöyledir:

  • İlk Yardım dersi 12 soru
  • Trafik ve Çevre dersi 23 soru
  • Araç Tekniği dersi 9 soru
  • Trafik Adabı dersi 6 soru

Direksiyon Sınavında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Direksiyon sınavının olmazsa olmazlarına sınav esnasında ciddi şekilde dikkat edilmektedir. Bunları derli toplu hale getirmeye çalıştık. Aşağıda yazdıklarımız içerisinde birisini yerine getirmeyen adaylar direksiyon sınavından kalmaktadır.

  • Ehliyet kemerini takmak.
  • Trafik ışıklarını ve sembollerini dikkate almak
  • Trafik polisinden gelen komutları ihmal etmemek
  • Trafik önceliği olan yaya ve sürücülere dikkat etmek
  • Dönüşlerde veya sollama yapıldığında sinyal vermek
  • L park sırasında sıkıntı yaşamamak
  • Sürüş alanında belirlenen yere arabayı doğru şekilde park etmek.

Trafik Cezası Sorgulaması Kimlikle Nasıl Yapılır?

Kimlik kartı ile trafik cezası sorgulamak için Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) resmi intenet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Buradan trafik sorgulaması bölümüne girilerek gerekli adımlar takip edilerek trafik cezaları sorgulanabilmektedir.

Trafik Cezaları Nasıl ve Nereden Ödenir?

Özel bankalar veya kamu bankalarının şubeleri, bu bankaların mobil uygulamaları, internet şubeleri veya ATM’ler e-Devlet PTT şubeleri üzerinden trafik cezalarının tamamı ödenebilmektedir. Ödemeler esnasında %25 indirimden yararlanabilmek için ilk 15 gün içerisinde ödeme yapılması gerekmektedir.

e-Devletten Üzerinden Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

e-Devlet hesabına giriş yapıldıktan sonra arama motoruna “Vasıta plakasına yazılan ceza” veya “Sürücü belgesine ve şahıslara yazılan cezalar” yazılarak trafik cezaları ödenebilmektedir. Sayfa açıldıktan sonra kredi kartı bilgileri sisteme girilerek ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Ehliyet Sınavı Sonuçları Nasıl ve Nereden Öğrenilir?

Ehliyet sınavı sonuçları e-Devlet üzerinden ilan edilmektedir. Geliştirilen yeni sistem ile birlikte bilgisayar üzerinden yapılan teorik sınav, sınav sonunda e-Devlet üzerinden anında öğrenilebilirken direksiyon sınavındaki parkuru yukarıda belirtiğimiz kurallara uygun şekilde tamamlayan kişiler ehliyetlerini alabilmektedir.

Ehliyet Sınavı Sonuçları Ne zaman Açıklanmaktadır?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ehliyet sınavları iki aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk sınav teorik sınav şeklinde uygulanmaktadır. Teorik sınav sonucu sınavın bitimi ile birlikte hemen öğrenilmektedir. Ehliyet sınavının ikinci aşaması ise direksiyon sınavıdır. Direksiyon sınavında ise parkuru başarı ile tamamlayan adayların sistemde ehliyet alabilmeleri için 15 gün beklemeleri gerekir. 15 günün sonunda gerekli ödeme işlemi yapıldıktan sonra ehliyet sahibine verilmektedir.

Sürücü Belgesi Bilgileri Nasıl Sorgulanır?

  • İsim ve soy isim,
  • Ehliyetin veriliş tarihi,
  • Sürücünün aday sürücüsü olup olmadığı,
  • Ehliyetin yeni tip olup olmadığı ve
  • Sürücü belgesinin sınıfları gibi konular e-Devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.

Sigara Cezası Nasıl Sorgulanır?

e-Devlet adresine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına ceza sorgulama yazılarak kişinin adına kesilen cezaların hepsi sorgulanabilmektedir.

Boş Plaka Nasıl Sorgulanır?

  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • Trafik Tescil Şube Müdürlükleri
  • SMS
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden sorgulama yapılmaktadır.

T.C. Kimlik Numarasıyla Tapu Bilgileri Nasıl Sorgulanır?

e-Devlete giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “Tapu bilgileri sorgulama” yazılarak buradan bilgiler alınabilmektedir. Çıkan ekranda kimlik bilgiler ile tüm tapu sorgulamaları yapılabilmektedir.

Başkalarına Ait Tapu Bilgileri Nasıl Bulunur?

Başkalarının vbilgilerine ait sorgulama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir. Hiçbir vatandaş resmi bir sıfatı bulunmaksızın başkasına ait tapuları sorgulayamaz. Ancak yasal yollarla başkalarının tapu bilgilerine erişim mümkündür. Başkasına ait tapu sorgulaması yapmak için tapu sahibinin sorgulamak isteyen kişiye noter huzurunda vekalet vermesi gerekir. Vekalet işlemi sonrasında kişi elinde ki noter imzalı vekaletname ile asıl tapu sahibinin yerine sorgulama işlemi yapabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.