kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kimya Mühendisi Nedir? Kimya Mühendisi Nasıl Olunur?

​​​​​​​Kimya mühendisi nedir? Nasıl olunur? Çalışma şartları nasıldır? Kimya mühendisi çalışma saatleri nasıldır? Kimya mühendisi görevleri nelerdir? Ne iş yapar?

A+
A-

Kimya Mühendisi Nedir? Kimya Mühendisi Nasıl Olunur?

Mühendislik uzmanlık gerektiren bir meslek grubudur. İçerisinde bir çok dalı bulunduran mühendisliğin bir dalı da kimyadır. Kimya mühendisliği, mikrobiyoloji ve biyokimya gibi alanları içerisinde barındıran bir meslektir.

Bir mesleğe başlamadan önce bir meslek adayının o mesleği araştırması doğaldır. Çalışma saatleri nasıl, çalışma şartları nasıl, ne iş yaparlar, görevleri nelerdir gibi soruların en temelde bir mesleği anlamaya yardımcı olur.

Herhangi bir mesleği yapmayı düşünen aday için bizler de fikir veren yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda kimya mühendisi mesleğine dair bilgiler vermeye çalıştık.

KİMYA MÜHENDİSİ NEDİR?

Kimya mühendisleri maddeye ve onun kimyasına dair her konuda çalışma yapmakta olan kimya bilimini mühendislik araçları ile birleştirerek bu konularda çalışmalar yürüten, araştırmalar yapan, bu alanda kullanılacak teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayan mühendislerdir.

KİMLER KİMYA MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Kimya mühendisi olmanın yolu lisans düzeyinde kimya mühendisliği bölümünü veya benzerini bitirmekten geçmektedir. Bunun dışında başka bir lisans programı mezunu olunması durumunda lisansüstünde kimya mühendisi veya benzeri bir programın öğrenimini görerek de kimya mühendisi olmanın yolunu özel sektörde firmaların inisiyatifleri doğrultusunda açmak mümkündür.

Tabi ki herhangi bir bölüm mezunu olmak o mesleği yapmaya yetmemektedir. Özel sektörde veya kamuda kimya mühendisi olabilmek için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır.

Öncelikle özel sektörde kimya mühendisi olarak görev yapmayı düşünen bir bireyin yeterli donanıma sahip, alanına hakim, dil bilen ve kendini geliştirmiş olması aranır. Bu özelliklere haiz olan bir birey özel sektörde kimya mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşların alımlarını takip etmeli ve başvuruda bulunarak işe alınmayı beklemelidir.

Kamuda kimya mühendisi olabilmek için ise (istisna durumlar dışında) kamu personeli seçme sınavı (KPSS) adını taşıyan sınava girmek ve ilanlara başvuru yapmayı veya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak puanı almak gerekmektedir.

KİMYA MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? KİMYA MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Her türlü kimyasal maddeye, maddenin kimyasına dair çalışma, araştırma yürütmek kimya mühendislerinin yaptıkları iştir. Kimya mühendisinin ne iş yaptığını görevleri daha açıklayıcı biçimde anlatacaktır:

  • Organik ve inorganik maddeler üzerinde çalışmalar, araştırmalar yapmak
  • Kimyasal madde üretecek tesisleri tasarlamak, kurmak ve işletmek
  • Kimyasal maddelerin en az maliyetli şekilde üretilmesini sağlayacak şekilde işletmelere bu yönde proje hazırlamak ve bu işletmelerde kullanılacak araç ve gereçleri belirlemek
  • Bu tip işletmelerin verimli çalışması için gerekli denetimleri yapmak
  • Kimyasal üretimlerde kullanılacak maddelere dair reçeteler sunmak ve ne şekilde uygulanacağına dair talimatnameler oluşturmak
  • Bu alandaki teknolojik çalışmalara destek olmak
  • Çalışılan kurumun talepleri doğrultusunda çalıştığı alana yönelik olarak proje üretmek ve bu projelerin eksiksiz yürütülmesini sağlamak
  • Kendisine bağlı olarak çalışan tekniker, teknisyen gibi yardımcı personelin organize edilmesini, yönetilmesini ve koordine edilmesini sağlamak

kimya muhendisi ne is yapar

KİMYA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NE DURUMDADIR?

Ağırlıklı olarak kimya üzerine çalışma yapan kuruluşlarda ya da bu alandan faydalanarak hizmet veren firmalarda, kurum ve kuruşlarda çalışan kimya mühendisleri birçok mühendislik dalına göre yapılan işin biraz daha karmaşık olmasında dolayı biraz daha stresli çalışma şartlarına sahiptir. Tabi ki mühendis olarak çalışmanın maddi ve manevi doyumları bulunmaktadır fakat özellikle özel sektörde yeni çalışmaya başlayacak olan bir kimya mühendisinin o doyuma ulaşması için donanım kazanması gerekmektedir.

Çalışma saatleri noktasında ise kamuda tüm kamu personelleri gibi ortalama haftalık yaklaşık olarak 40 saat mesaisi bulunan kimya mühendisleri özel sektörde ise yaklaşık olarak haftalık 50-60 saat çalışmaktadırlar.

Merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.