kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2024 KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu Hazırlık Maratonu Başlıyor!

2018 KPSS A Grubu ve B Grubu hazırlık maratonu başlıyor. Peki yapılan son değişikliklerle birlikte ÖSYM’nin yeni puan sistemi adayları nasıl etkileyecek? KPSS A grubu ve KPSS B grubu konuları nelerdir? KPSS A grubundan sınava nasıl hazırlanılır? KPSS B grubundan sınava nasıl hazırlanılır? KPSS A grubundan sınava hazırlanan adaylar için YDS önerileri…

A+
A-

Bildiğiniz gibi 2024 yılı KPSS hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz. Bu yıl KPSS tüm alanlar için gerçekleşecek. KPSS A Grubu ve Öğretmenlik, KPSS B Grubu Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim olmak üzere tüm sınavları idrak edeceğiz. Adayların ciddi bir kısmını ilgilendiren KPSS B Grubu Lisans Sınavı Mayıs ayında geçmiş takvime göre KPSS A Grubu sınavından hemen önce gerçekleştirilecek ve bu sınava KPSS A Grubu adayları, Öğretmen adayları ve KPSS B grubu Lisans adayları katılacak. Bu sınavın ardından İİBF, SBF ve Hukuk Fakülteleri mezunlarını ilgilendiren ve yaklaşık yüz bin adayın dahil olduğu KPSS A Grubu gerçekleştirilecek.

Göç/İlgöç Uzman Yardımcılığı Mesleği, Sınavı ve Maaşı

Geçtiğimiz sınav ile bir dizi yeni uygulama devreye girdi. Bunlardan en temeli puan sistemindeki değişiklikler idi. Buna dair Analizimizi inceleyebilir fikrinizi FORUM sayfamızda beyan edebilirsiniz.

Bu değişiklikle beraber bir diğer yenilik ise adayların katıldıkları her oturumda asgari 1 net yapmaları zorunluluğuydu. Bu yenilik bir çok kişinin bazı puan türlerinin hesaplanmamasına sebep oldu. Buna da dikkat ederek soru çözümlerini gerçekleştirmekte fayda olacaktır.

Öncelikle ilk adım olan KPSS B Grubu sınavını inceleyeceğiz. Bu sınav 2018 çift yıl olması hasebiyle B Grubu açıktan atamalar ile B Grubu merkezi atamalarda kullanılacak olan KPSS P3 puan türünü ilgilendirmektedir. A Grubuna hazırlanmaya başlayacak olan adayların da B Grubu konularını ihmal etmemesi yararlarına olacaktır. A grubu kariyer meslekler için açılan kadronun sınava katılan aday sayısının %5 ilâ %10’unu istihdam edebilecek kadar olduğunu hesaba katarsak, B Grubuna yapılacak iyi bir hazırlık ve alınacak iyi bir puan öncelikle adayların; PTT, Gümrük Ticaret Bakanlığı gibi açıktan atamalar ile ÖSYM Merkezi atamalarına da başvurarak şanslarının artmasına yarayacaktır. Ayrıca A Grubu puanlarının hesaplanmasında toplamda %20’lik paya sahip olduğunu hesap edince, alınacak iyi bir KPSS P3 puanı A Grubu adayların şansını çok çok artıracaktır.

KPSS B Grubu Lisans sınavı aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

GENEL KÜLTÜR;

-TARİH (%45)

-Osmanlı Öncesi Türk Devletleri Tarihi (Siyasal, sosyal,
ekonomik ve kültürel gelişmeler) (%5)

-Osmanlı Tarihi (XIII. yüzyıldan XX. yüzyıl başlarına kadar
yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler) (%15)

-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (XX. yüzyıl başından XX. yüzyılın ortalarına kadar, Osmanlı Devleti’nin yıkılışından İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Türkiye tarihinde yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler) (%20)

-Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi (XX. yüzyılın başlangıcından günümüze kadar Dünyada; İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar Türkiye’de yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler) (%5)

-TÜRKİYE COĞRAFYASI (%30)

-Türkiye’nin fiziki özellikleri (%12)
-Türkiye’nin beşerî özellikleri (%5)
-Türkiye’nin ekonomik özellikleri (%13)

-Temel YURTTAŞLIK Bilgisi (%15)

-Hukuk başlangıcı (%5)
-Anayasa (%5)
-İdare (%5)

-Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular (%10)

GENEL YETENEK

-Türkçe

Bu kısımda Paragraf soruları, Cümlede Anlam, Dilbilgisi, Ses Olayları vs. konuların yanı sıra, Sözel Mantık Soruları da yer almaktadır. Sözel mantık soruları 1 olayın üzerine inşa edilmiş 4 sorudan oluşmaktadır ve oldukça kritik önemdedir. Buna dair paylaşımlarda bulunacağız.

Başbakanlık Müfettiş Yardımcılığı Mesleği, Maaşı ve Sınavı

-Matematik ve Geometri

Sayılar, Fonksiyon, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Denklemler, Problemler vs. ile Geometri sorularından oluşmaktadır. Yine bu kısımda da 4-5 Sayısal Mantık sorusu gelmektedir. Aynı derecede önemli olan bu sorulara da dikkat etmek gerekmektedir.

KPSS B Grubu Genel Kültür – Genel Yetenek Sınavına Nasıl Bir Hazırlık Yapılabilir? Hangi Kaynaklar Tercih Edilebilir?

Tabi ki kafamızdaki ilk soru işareti Hangi Kaynakları Kullanmalıyım?
Kitap mı daha faydalı olur? Yoksa Video dersler mi?

Öncelikle Herkesin öğrenme şekli farklıdır. Kimisi görsel ve işitsel olarak videolardan daha fazla verim alır, kimisi okuyarak anlar soruyla pekiştirir. Kimisi de çalışırken özetler çıkarır ve öyle kavrar konuları. Bunlar arasından kendinize uygun olanı bulmalısınız. En doğru yöntem basmakalıp bir sözden ziyade size EN UYGUN olan yöntemdir. Kendinizi tanıyorsunuz. Kendiniz seçin bunların içinden faydalı olanı.

Kaynaklara gelince, incelediğimiz çok sayıda kaynak içerisinden bir derleme yapmaya çalıştık. Sizlerin de katkı ve tecrübeleri tâbi ki kıymetli. Katkılarınızı bu post altında bekliyoruz sevgili arkadaşlar.

Öncelikli tavsiyemiz SET kaynaklardan uzak durmanızdır. Çünkü set kaynakların çoğu (hepsini töhmet altında bırakmıyoruz tabi ki) malesef ilk baskıları üzerinde oynamalarla güncellenmiş ve hatalar içerebilen kaynaklardır. O yüzden azami olarak set kaynaklar yerine tek tek kitapları tercih etmenizi öneririz.

Türkçe:

Arkadaşlar işin açığı Türkçe için kaynakların çoğu oldukça yüzeysel. Konu olarak özellikle YGS kaynaklarını denemenizi öneririz. Öncelikli olarak Birey Yayınları’nın YGS kaynağı gayet yeterlidir. KPSS kaynağı olaraksa Evveliyat Türkçe konu kitabı da kullanılabilir.
Soru kaynağı olarak da elinize ne kadar kaynak geçip de kullanırsanız faydasını görürsünüz. Ancak öncelikli önerimiz yine Evveliyat olacaktır.

Matematik:

Eğer ki seviyeniz çok düşükse, video anlatımlarını kullanmanız faydanıza olabilir. İlk etapta neyin ne olduğunu kavramanıza yardımcı olacaktır. İlyas Güneş Hoca’nın anlatımı sade ve akıcıdır. Youtube’da videolarını bulabilirsiniz. Matematiği iyi olan arkadaşlarsa nokta atış olarak zayıf olduğu konulara yönelmeli ve onları hallederek direkt bol soru çözümüne geçmelidir. İşin açığı matematikte elinize ne geçerse çözmeniz faydanızadır. Ne kadar çok soru çeşidi görürseniz o kadar profesyonelleşirsiniz.

Zayıf düzeydeki arkadaşlar: Kolaydan zora giden Antrenmanlarla Matematik kitaplarından başlayarak diğer kaynaklara geçebilirler.
Monopol’ün matematik soru bankası da yine orta şekerli olarak devam niteliğinde faydalı olacaktır.
Yargı Kozmik Oda soruları da orta ile zor arasında sayılabilir. Ortaya daha yakındır.
Uzman Kariyer’in soru bankası da yine kullanışlı olan kitaplardandır. Bunları edinin ancak fazlası da size fayda sağlayacaktır.

Sözel-Sayısal Mantık:

Arkadaşlar bu konuya ayrıca değinmek istedim. Çünkü 8-9 kadar soru ve sınavın kaderini etkileyecek kadar önemli. Her ikisi için de aslında belli kalıplar var ve ÖSYM bu kalıplardan şaşmamakta. Bu nedenle muhakkak önce bir fasıl Video Soru Çözümleri’ni seyredin. Kalıpları bi görün ve izlerken not alın. Aldığınız notları bir kenara koyup, ALES kaynakları edinerek mantık sorularını çözmeye başlayın. Göreceksiniz ki hiçbir zorluğu yok. Önemli olan gidiş yolunu anlamak ve hangi soru çeşidinden hangi yolu kullanacağını bilmek.

Tarih:

Açıkçası 2022 KPSS’de aşırı kolay bir tarih testi gördük. ÖSYM her zamanki denge politikasını kullanarak 2024 KPSS’de zorlayabilir. O nedenle iyi bir hazırlık yapmak gerek.

Video tercih edecekler için Ramazan Yetgin Hoca’nın tarih videoları yine en önde gelen önerimiz olacaktır.
Kitap tercih edecekler içinse; Tarihin Pusulası en öncelikli önerimizdir. Ayrıntılı ve kullanışlı bir kaynaktır. Yine ikincil kaynak olarak Data Tarih kült olmuş bir kaynak olarak yerini alabilir.
Soru kaynağı olarak Evveliyat aşırı detaycı yaklaşımıyla epey sürpriz soru yakalama potansiyeline sahip. Ayrıca Tarihin Pusulası soru bankası da önerimizdir. Ek olarak elinize geçen soru kaynaklarını değerlendirin. Ancak asıl önemli olan bol bol tekrar etmektir. Nihayetinde bilgi uçucudur. Tekrar ile kalıcı olacaktır.

Coğrafya:

Coğrafyanın Doktrini veya Yedi İklim Coğrafya kitaplarından biri konu için tercih edilebilir. Soru bankası olarak yine Evveliyat çözülmelidir. Coğrafyanın pusulası ve coğrafyanın doktrini soru bankaları da ek olarak çözülebilecek kaynaklardır.

Vatandaşlık:

Bu konuda piyasadaki her kaynak aslında biraz eksik. Hiçbiri tam olarak ihtiyacı karşılayacak gibi değil. Herhangi bir kitabı alarak eğer hukuk kavramlarına yabancı iseniz videolarla destekleyebilirsiniz.

Güncel Bilgiler içinse muhakkak haberleri sürekli takip edin. Biz de güncel paylaşımlarda bulunacağız. Dikkat çeken güncel olayları aktarmaya çalışacağız. Ancak asıl temel gündemde dolaşan bilgilerdir. Biraz da tarihsel yapı, kişi gibi genel kültür konularını bilmek lazımdır. Bunun için eski sorulara bakarak biraz fikir edinebilirsiniz.

KPSS B Grubu sınavına yapacağınız bu hazırlık ile birlikte olarak zamanınızı iyi bir planlamayla ayarlayıp, A Grubu’na da hazırlık yapmanız gerekecektir. Bu hazırlığı yaparken de yine bir takım tavsiyelerimiz olacak.

KPSS A Grubu Alan Bilgisi Sınavı’na Hazırlık. Nasıl Çalışmalıyız? Hangi Kaynakları Tercih Edebiliriz?

1- Öncelikle doğru kaynak.

Doğru kaynak nedir?
Doğru kaynak size konuyu ezberleten hap bilgilerle bezeli kaynaklar değildir. Doğru kaynak, size konunun mantık silsilesini veren, size konuyu gerçek manâda öğreten kaynaktır. Bu size şunu sağlar, konunun mantığını kavrarsanız tekrar aşamasına geldiğinizde ufak notlar sizi daha evvel kazandığınız genel çerçeveye eriştirecektir. Yani çalışması 1 Ay süren konu tekrarda 2 gününüzü almayacaktır. Bu yönden ağır kitap yoktur. Öğretici ya da ezberletici kaynak vardır. Ezberletici kaynak sizi tekrar onu okumaya sevk eder. Öğretici kaynak sizi basit tekrarlarla konuyu taze tutmak konusunda rahatlatır.
Bu yönden benim kaynak listem biraz kabarık. Çoğu kolaycı kişilere göre gereksiz yük gözüyle bakılan kaynaklar şu anda benim hayatımı ciddi manâda kolaylaştırmakta. Buna dayanarak gönül rahatlığı ile önereceğim.

2- Nasıl bir çalışma?

Çalışmak için öncelikle hayatınızdan birçok engeli çıkarmak, birçok şeyden feragat etmek durumundasınız. Çünkü bu bir tempo işidir. Sosyal hayat evet önemlidir. Ancak bunu kendiniz için sadece bir ödül mekanizması haline getirmenizi öneririm. Beyin ödüllere odaklı hareket eder. Hormonlar bu şekilde salgılanır. Temponuzu sık sık ödüllerle bölerseniz beyin onu ödül olarak algılamaz. Sanırım demek istediğim anlaşılmıştır
Ben erken kalkılması taraftarıyım. Herkes uykudayken ders başında olmak şehirden evvel ayağa kalkmak size ne için o masanın başında olduğunuzu anımsatacaktır. Bu soruyu kendinize sık sık sorun. Ben niye sabahın köründe kalktım da ders çalışıyorum?

Ders bazında izlenecek yöntem kesinlikle yazarak çalışmak değildir. Her şey yazılarak her şey öğrenilemez. Sadece vicdanınız çok çalıştığını zanneder. Beyniniz aynı fikirde olmayacaktır.
Özellikle sözel derslerde Küçük notları deneyin. Anahtar kelimeleriniz olsun, ve bu sizi parçadan bütüne götürsün. Eğer okumalarınızı iyi yapmışsanız bu anahtar kelimeler metnin bütününde hakimiyet sağlayacaktır size. Kalın kalın kitapların aslında özü 1/10’undadır. Ama o öze ulaşmak için basit anahtarları kullanmak size fayda sağlayacaktır.
İktisat gibi grafiğe dayalı derslerde ise muhakkak kendi tuttuğunuz bir defteriniz olmalı. Yine bu defter özü içermeli. Ayrıntılara takılacağınız konular sadece grafik ve yorumlama konuları olmalı. Zaten göreceksiniz zamanla onlar zihninizde ciddi şekilde yer edecek ve otomatik hale geleceksiniz.

Muhasebe kritik bir ders olmakla beraber benim tezim Muhasebe’nin uygulama ile öğrenileceğidir. İyi bir konu çalışmasının ardından Problem/Monografi çözün bol bol. Bu size her şeyi ama her şeyi öğretecektir. Her ayrıntıyı ‘uygulayarak’ öğrenme imkanına sahip olacaksınız. Test kitapları size sadece belli kalıpları ezberlemeyi vaad eder. Problem çözmek ise Muhasebe’de kayıtları nasıl yapmanız gerektiğini öğrenmeye itecektir. Son aşamada test çözerek soru kalıplarını görmek test usûlünde yapılan bu sınavda size bu kalıpları görmek konusunda faydalı olur. Ama öncelik test olursa Klasik sınavlarda her zaman zorlanırsınız.

 

Kaynaklar:

Kendi kaynak listemi sunacağım sizlere. Benim KPSS/Kurum sınavlarını ayırmak gibi bir düşüncem olmadı. En başta en iyiyi yapmak gerektiğini düşünüyorum. Sonrasında da rahat etmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden kaynaklarım da buna göre seçili.

Hukuk:
Anayasa/İdare/İyuk: Ahmet Nohutçu(Kanunname)
Medeni/Borçlar H: Tan Tahsin Zapata
Ceza/CMK: Kanun.
Ticaret H: Ayşe Sarıca
İcra-İflas: Ders Notu kullanılabilir.

Bu kitapları çalışırken özet çıkarmak yerine kitap üzerine küçük notlar alın. ve sadece gerekli önemli soru niteliğinde yerleri çizin. Zaman içinde bunu hissetmeye başlayacaksınız zaten. Neler değerli neler âtıl farkedeceksiniz.
Soru İçin: 657/Themis/Külliyat ;Dönüşümü ise kesinlikle önermiyorum. Çünkü artık ösym soruları eski sorulardan çok farklı. Sizin için aldatıcı olacaktır. Bunun yerine sizin konuları öğrenip öğrenmediğinizi ölçen kitapları tercih etmenizi öneririm. Çıkmış soru için KONSENSUS iyi bir alternatif olabilir. Kaliteli sorulardan seçmeler var.

İktisat:

Mikro/Makro: Erdal Ünsal ( Erdal Ünsal ağırdır temeli olmayan anlayamaz laflarına kulak asmayın. Asıl Erdal Ünsal ile İktisat öğrenilir. Kitabı incelemeyip 2 bölüm sonra bırakan insanların sözleri bunlar. Her ayrıntı derinlemesine anlatılır ki temeli olmayan kişiye lazım olan da budur.)
Makro için Karşılaştırmalı İktisat Okullarını okumak oldukça faydalı olacaktır.
Para-Banka: Abuzer Pınar
Büyüme/Kalkınma/U.a İktisat:Yasin Çoban, 4’lü iktisat veya Üniversite ders notları.
Türkiye Ekonomisi: Yasin Çoban

Soru için: Themis, Ceteris Paribus(Mikro harici kalan kısım), konu konu gitmek isteyenler için Pegem ECONOMİCUS

İktisat tamamen bir mantık silsilesidir. Bunu göz önüne alarak çalışın. ÖSYM’nin tarzı artık konuları mantık çerçevesinde farklı açılardan irdelemenizi isteyen biçimde değişiklik gösterdi. Yani eski tip sorular geride kaldı. O yüzden asla çıkmış sorular tek referansınız olmasın.
Ayrıca Mikro makro dışındaki konuları asla ihmal etmeyin 14 soru oradan geliyor. Sınavın yarısı yani. Aman ihmal etmeyin.

Maliye:

İsmail Engin(Daha ayrıntılı kaynak isteyenler için İsmail Engin, Haydar Lütfü Ejder, Fatih Saraçoğlu Maliye ders notları)
Vergi/TVS: Nurettin Bilici + Kanundan incelemeler.
Soru İçin: Vergi Hukuku’nu iyi kavramak adına MATRAH çözülebilir.
Maliye kısmı için soru kaynağı olarak PARETO, 657 soru bankası, İsmail Engin’in dersane için hazırladığı boşluk doldurmaların da bulunduğu soru notu.

Muhasebe:

Orhan Sevilengül konu.
Orhan Sevilengül/Ercan Beyazıtlı Problem kitapları + Numerus/Abaküs soru bankaları son aşamada.
Ayrıca Muhasebede Sözel konuları Orhan Sevilengül’ün kitabında iyice irdelemenizi öneririm. ÖSYM artık kayıt bazlı sorular yerine bu sözel konuları ölçmeyi seviyor. TMS ve tüm ilkeleri iyice çalışmak size ciddi şekilde avantaj sağlayacaktır. Mali tablo analizi de keza ciddi bir artı olacaktır.

-ÖSYM’nin yapmış olduğu puan tablosu güncellemesinden sonra önem kazanan diğer alanlar için de kaynak önermek gerektiği kanaatindeyim. O yüzden bu konuda da biraz araştırma yaparak bir liste hazırladım. Çünkü bu bölümler YDS’nin katsayılar içinden .çıkarılması ve bölüm ağırlıklı puan türlerinde bu bölümlerin katsayılarının yükseltilmesi ile, ilgili bölüm mezunlarından alım yapan kurumlara girmek isteyenler için çok ciddi önem arz etmekte. En azından herkesin kendi bölümü ile alakalı yarı yarıya net yapabilecek bilgiye sahip olması çok ciddi avantaj sağlayacaktır. Buyrunuz;

 

Kamu Yönetimi;
Arkadaşlar çok vakit olmayacağını ve özellikle Kamu Yönetimi mezunu adayların alt yapısı olduğundan ağır kitaplara ihtiyaç duymayacaklarını, diğer adaylarınsa ayrıntıda boğulacak kadar vakti olmadığını düşünerek optimal ölçülerde olduğu kanısına vardığım iki kitabı önerebilirim;

-657 Kamu Yönetimi
-Yargı Kamu Yönetimi

657 biraz daha ayrıntılıca, ama aşağı yukarı çok geniş bir bölüm müfredatını optimum düzeye indiren iki kaynaktır. birini seçip çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Çalışma Ekonomisi;

Özellikle yeni sistemde SGK’nın yapacağı Denetmenlik, Uzmanlık, Müfettişlik alımları ile, İş Müfettişliği, Çalışma Uzmanlığı ve Çalışma Eğitim Uzmanlığı, İşkur İstihdam Uzmanlığı meslekleri bu bölümün ağırlıklı olacağı puanları seçebilir. Bu yüzden hazırlık yapmak sizi bir adım ileri taşıyacaktır.

Arkadaşlar bu alanda geniş bir konu yelpazesi olmakla birlikte belli şeyler üzerinde durularak iyi netler çıkarabilirsiniz. Öncelikle zaten İktisadı iyi olan bir aday en az 5 soru yakalayabilir ve cebe koyabilir. İkinci olarak işin Hukuk kısmı var; Bu kısım iki temel kanundan oluşmaktadır.

-5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
-4857 Sayılı İş kanunu (buna ek olarak Toplu iş ve Sendikalar Kanunu da takviye edilebilir)

Hukuk’ta bu iki temel alanı da okunursa yarı yarıya net yapmaya yaklaşılacaktır. Genelde çok ayrıntı olmayan temel konulardan soru gelmektedir.

Diğer disiplinler içinse internetten bulacağınız özet kaynaklara göz atabilir fikir edinebilirsiniz; Bu alanlar;

-Çalışma Sosyolojisi,
-Çalışma Psikolojisi
-Sosyal Psikoloji
-İş Gücü Piyasaları

Bu temel alanlara dair okumalar bir kaç soru yakalamanıza yardımcı olacaktır. Ek olarak soru kaynağı olarak Hukuk konularını ağırlıkla içeren Gazi Yayınevinden çıkan Çalışma Sorunları Kitabını edinmenizi öneririm. Gerçekten içindeki sorular kanunlardan süzülmüş güzel sorulardır ve yanıtları kanundan ilgili madde ila açıklanmıştır.
Diğer Çalışma ekonomisi alanları için de A Kadro Yayınları’nın kitabı gayet iyi ve iş görür durumda.

İşletme;

Bu alan da aslında önem arz eden ama görmezden gelinen bir alandı. Sabah oturumunun 5 alanından biriydi ve zaman zaman bazı adayların işaretleme yapmayı unuttuğu için önemli bazı puanlarının hesaplanmamasına yol açan kenarda kalmış bir alandı.

Artık daha önemli olacak ve görülecektir. Bu konuda iki kitap önerim var birini seçebilirsiniz. Özellikle Yargı’nın KPSS’ye uygun hazırlamış olduğu Future adlı kitabı konu için gayet faydalı olacaktır. Alternatif olarak da Murat Yayınları’nın İşletme kitabı KPSS’de belli bir neti yakalamanıza yardımcı olacaktır.

KPSS A Grubu Alan Bilgisi Adayları İçin YDS Önerileri;

YDS için artık ek bir parantez açmak gerekiyor zannediyorum. Puan hesaplamalarında YDS katsayısı çıkarılmış olabilir ancak bu kez özellikle Üst Kurul Uzmanlıkları, Ekonomi/Kalkınma/Hazine 3’lüsü ve bazı merkez uzmanlıkları YDS barajı koyarak bu düzenlemelere refleks geliştireceklerdir. O yüzden YDS Kpss puan hesabında önemini yitirmiş olsa da Üst meslekler için yine önemli bir koşul olarak yerini alacaktır.

İLBANK-50 YDS istiyordu yine böyle devam edecektir.
SGK Uzman Yardımcılığı-60 YDS istedi Çalışma Uzmanlığı, İstihdam Uzmanlığı da buna uyarak bu adeti sürdürecektir.
Üst Kurul Uzmanlıkları, BDDK Murakıplığı ve merkezdeki AB Uzmanlıkları gibi meslekler 70 YDS isteyeceklerdir.
TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzmanlıkları ile Dışişleri Bakanlığı ve Merkez Bankası 80 YDS barajı koyacaklardır.

Bu yüzden bu tip meslekleri isteyen arkadaşlar için YDS hala önemli bir kıstastır.

Benim önerim özellikle İrem Yayınları’nın YDS Çalışma Stratejileri adlı 2 ciltlik kitabıdır. Altyapısı olan arkadaşlar için Gramer bilgisi üstüne güzel inşa yapılacak bir kaynaktır. Bu iki kitap ayrıntılıca okunduktan sonra, özellikle Akın Dil Eğitim’in pratik çözüm kitaplarından edinilebilir. Pratik yapıldıkça bilgiler oturacak ve gramer noktasında eksikler asgari düzeye inecektir.

Buna ek olarak; özellikle kelime ezber çalışmaları ve kalıpların iyi öğrenilmesi hayatidir. Hem dili kullanmak adına hem de, sınavda okuduğunu anlamak için bol bol kelime ve kalıp yapıları iyi bilmek gereklidir. Bunlar da ihmal edilmez buna dair yine muhtelif kursların ezbere yönelik yayınları edinilip çalışılabilir veya kendinize has bir ezberleme yöntemi belirleyebilirsiniz.

Son aşama ise artık soru çözmektir. Özellikle son yılların YDS çıkmış testlerini denemeler şeklinde çözerek sınava dair hakimiyetinizi artırabilir sınavda da başarıya ulaşabilirsiniz. Asgari hedefinizi 70 koyarsanız neredeyse her kurumun kapısı size aralanacaktır.

2024 KPSS ile alakalı mevcut bir değişiklik şimdilik görünmemekle birlikte yapılacak değişikliklere yönelik güncellemelerimiz olacaktır.

Sizleri de katkılarınızı sunmak üzere bekliyoruz. Hepinize Tercihini Yap! Ailesi olarak başarılar diliyoruz.

KPSS A Grubu Alan Bilgisi Adayları İçin YDS Önerileri nelerdir?

YDS için artık ek bir parantez açmak gerekiyor zannediyorum. Puan hesaplamalarında YDS katsayısı çıkarılmış olabilir ancak bu kez özellikle Üst Kurul Uzmanlıkları, Ekonomi/Kalkınma/Hazine 3’lüsü ve bazı merkez uzmanlıkları YDS barajı koyarak bu düzenlemelere refleks geliştireceklerdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.