kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 KPSS GK – GY Değerlendirme

2019 Kamu Personeli Seçme Sınavı genel kültür – genel yetenek ve eğitim bilimleri bölümleri 14 Temmuz 2019 tarihinde yapıldı. Genel Kültür – Genel Yetenek sınavında adaylara 60 genel kültür ve 60 genel yetenek sorusu olmak üzere 120 soru soruldu. Biz de sınava katılan arkadaşlarımızın yorumları üzerinden 2019 KPSS GK – GY değerlendirme yazısı yazmak istedik. KPSS GK – GY zor muydu, kolay mıydı? İşte detaylar…

A+
A-

ÖSYM tarafından 2019 Kamu Personeli Seçme Sınavı Genel Kültür – Genel Yetenek bölümü 14 Temmuz 2019 Pazar günü yapılmıştır. Sınavda adaylara, 30 matematik ve 30 Türkçe sorusu olmak üzere 60 genel yetenek; 27 tarih, 18 Türkiye coğrafyası, 9 temel vatandaşlık bilgisi ve 6 Türkiye ve dünya ile ilgili genel, kültürel ve güncel sosyoekonomik konular olmak üzere 60 genel kültür sorusu sorulmuştur. Bu sorular için adaylara toplamda 135 dakika süre verilmiştir. KPSS saat 10:15’te başlamış ve 12:30’da tamamlanmıştır. Sınavda sorulan soruları sınava katılım gösteren arkadaşlarımızın görüşleri doğrultusunda analiz etmeye çalıştık. 2019 KPSS GK – GY ne zorlukta yapıldı? Genel yetenek ve genel kültür sınavı hakkında değerlendirmelerimizi yazımız devamında görebilirsiniz.

2019 KPSS Matematik Soruları Hakkında Değerlendirme

KPSS matematik sorularının bazıları zor iken, bazıları kolay sorulardan oluşmuştur. Sınavda yer alan sorulardan en az 15 tanesi normal çalışma gösteren adayların yapabilecekleri düzeyde sorulmuştur. Bu düzeyde sınavlar geçmiş dönemlerde de yapılmıştır. Sınava çok iyi hazırlanan adaylar için 1 veya 2 soru dışında çözülemeyecek zorlukta soru sorulmamıştır. Sorular geçtiğimiz yılın sorularına göre görece daha kolay sorulmuştur. Sorular içerisinde çok fazla zaman kaybına neden olacak düzeyde soru sorulmamıştır. Bu durum sınava disiplinli ve düzenli çalışan adayların, 30 matematik sorusu için 45 dakika ayırmalarını yeterli kılmıştır. Matematik bölümünde 20 net ve üzerinde yapan aday sayısının fazla olacağını düşünüyoruz.

2019 KPSS Türkçe Soruları Hakkında Değerlendirme

KPSS Türkçe soruları daha önceki sınavlara nazaran daha kolay sorulardan oluşturulmuştur. Özellikle dil bilgisi soruları oldukça kolay ve rahat yapılabilir düzeyde sorulmuştur. Paragraf sorularında da kısa cümleler ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. ÖSYM, son iki senedir Türkçe’de uyguladığı yeni soru tipini 2019 KPSS’de göstermemiştir. 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) çıkan Türkçe soruları ile kıyaslanmayacak kadar kolay sorular yer almıştır. Bununla birlikte Türkçe soruları geçtiğimiz yılın sorularına göre de kolay sorulmuştur. Bütün bunları birlikte değerlendirdiğimizde, sınavın Türkçe bölümünün standart sapmasının düşük olacağını söyleyebiliriz. Sözel mantık kısmında zorluk çekmeyen adayların rahatlıkla 25 net ve üzerinde yaptıklarını düşünüyoruz.

2019 Genel Kültür Soruları Hakkında Değerlendirme

KPSS tarih soruları net bilgi içeren sorulardan oluşmuştur. Bilgisi zayıf olan kişiler sorularda zorluk çekerken, tarih dersine konu çalışarak hazırlanan adaylar, bu soruları rahatlıkla cevaplamıştır. Belirleyici olan üç dört soru dışında tarih soruları sınava çalışanların yapabilecekleri düzeyde sorulmuştur. Bu nedenle KPSS tarih sorularının orta zorlukta olduğunu düşünüyoruz. Tarih sorularında nokta atışı bilgi sorularına ağırlık veren ÖSYM, bundan sonraki sınavlar içinde bu tarzı koruyacaktır. Türkiye Coğrafyası konularından çıkan sorular, ağırlıklı olarak yapılabilir seviyede olan sorulardan oluşturulmuştur. Bu bölüm soruları da bilgi ağırlıklı sorulmuştur. Bir kaç soru dışında zor sayılabilecek soru çıkmamıştır. Sınavın kolay bölümlerinden biri de temel vatandaşlık bilgisinin olduğu bölümdür. Adaylar, bu bölümde sorulan soruların bir kaç tanesi dışında büyük bölümünü doğru şekilde cevaplamıştır. Türkiye ve dünya ile ilgili genel, kültürel ve güncel sosyoekonomik konulardan gelen sorular, sınavın en belirleyici bölümü olmuştur. Son yıllarda sorulan güncel konular içerisinde en zor sorular bu yıl sorulmuştur. Her iki bölümü birlikte değerlendirdiğimizde toplam 15 sorudan 9 doğru üzerinde yapmak yeterli olacaktır.

2019 KPSS Hakkında Sonuç ve Değerlendirme

KPSS’de genel yetenek bölümü çok zor sorulmamıştır. Sınava düzenli şekilde çalışan adayların 40 net üzerinde yapmaları normal karşılanmalıdır. KPSS’de genel kültür kısmı bilgi ağırlıklıdır. Burada 35 net üzerinde yapmak yeterli olacaktır. Sınavın en zor bölümü temel yurttaşlık ve güncel bilgiler bölümüdür. İyi puan almak isteyen adayların bu bölümde yer alan 15 sorudan iyi net çıkarmaları gerekir. Netlere göre puan hesaplama konusunda, geçtiğimiz yıla göre daha yüksek net yapılması gerekmektedir. Örneğin, 2018 KPSS sonuçlarına göre 80 net 85 civarında bir puan getirirken, bu sene 83 net bu puanı getirecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.