kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Coğrafya Öğretmenliği ÖABT Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği alan sınavı konuları nelerdir? Soru dağılımları nasıl olacak? Detaylar yazımızda.

A+
A-

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından 2020 yılında öğretmen adayları için yapılacak olan alan sınavı 2020 KPSS ÖABT’nin Coğrafya Öğretmenleri için olan kısmında konular neler? 2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği sınavı konularının dağılımları nasıl? Detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.

2020 KPSS ÖABT Oturumu Nedir? Hangi Öğretmenlikler İçin Yapılıyor?

Kamu Personeli Seçme Sınavı ile devlet okulu kadrolarına atanmak isteyen öğretmen adaylarının katılması gereken zorunlu oturumlar KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimlerine ek olarak Coğrafya Öğretmenliği gibi bazı bölümler için alan sınavı gerçekleştirilmektedir. Bu alan sınavına verilen isim Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ya da kısaca ÖABT’dir. Bu oturuma katılması zorunlu olan adayların, diğer öğretmen adaylarından farklı bir puan türleri ve dolayısıyla ilave bir sınav takvimleri bulunmaktadır.

Coğrafya Öğretmenliği ile birlikte 2020 KPSS ÖABT alan sınavına katılması gerekecek diğer bölümler ile ÖABT sınavına dair diğer bilgiler aşağıda yer alan yazımızda inceleyebilirsiniz;

2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Puan Türü Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kaç Sene Geçerli Olacak?

2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği alan sınavına katılacak olan adaylar, diğer tüm öğretmenlik adayları ile birlikte 2020 KPSS Eğitim Bilimleri ile 2020 KPSS Lisans oturumlarına da katılacaklardır. Bu üç oturuma da katılmalarının ardından adayların KPSS P121 puan türleri hesaplanacaktır. Hesaplanan bu puan türünde üç oturumun farklı ağırlıkları bulunmaktadır.

2020 KPSS Coğrafya Öğretmenliği puan türü KPSS P121’in hesaplanmasında adayların katılacakları oturumların yüzde ağırlıkları aşağıdaki şekildedir;

2020 KPSS Lisans oturumunun etkisi; %30

2020 KPSS Eğitim Bilimleri oturumunun etkisi; %20

2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliğinin etkisi; %50

2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği alan sınavına girecek olan adayların elde edecekleri KPSS P121 puan türünün geçerlilik süresi 1 sene olacaktır. Bu süre geçtiğimiz dönemde iki seneye çıkarılmıştı ancak yapılan son düzenlemeler ile birlikte öğretmen adaylarının kamu personeli seçme sınavında elde edecekleri puanların geçerlilik süresi yeniden bir seneye düşürülmüştür.

osym binasy

2019 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Sınavına Kaç Kişi Katıldı? İstatistiki Rakamlar Nasıl?

Soru Sayısı Standart Sapma Değeri Net Ortalaması Aday Sayısı
75 12,424 35,374 8197

2019 yılında gerçekleştirilen KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği alan sınavı az katılımlı sayılabilecek alan sınavlarından bir tanesidir. Nispeten yüksek net ortalamasına sahip olan sınavın 2020 yılında da benzer istatistiklerle neticelenmesini beklemekteyiz.

2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Sınav Konuları Nelerdir? Coğrafya Öğretmenliği Alan Sınavı Soru Dağılımı Nasıl?

2020 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği alan sınavında adaylara, coğrafya öğretmenliği alan eğitimi konularından 15 adet, coğrafya öğretmenliği alan bilgisi konularından 60 adet olmak üzere toplamda 75 adet soru sorulacaktır. Bu 75 sorunun adaylar tarafından yanıtlanması için onlara verilen süre ise 2 saat olacaktır.

2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği alan sınavının %80’ini oluşturan Coğrafya Öğretmenliği alan bilgisi soruları aşağıda yer alan derslerden meydana gelmektedir;

-Bölgeler ve Ülkeler dersi; 10 soru
-Beşeri ve Ekonomik Coğrafya dersi; 25 soru
-Fiziki Coğrafya dersi; 25 soru

*2020 KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği alan sınavı ile alakalı olarak hazırlamış olduğumuz yazımızda yer alan bilgiler mevcut ÖSYM kaynaklarından faydalanılarak derlenmiştir. ÖSYM tarafından değişiklikler yapılması durumunda yazımız bu bilgiler ekseninde güncellenecektir.

Yorumlar

  1. Serkan Aktürk Avatar Serkan Aktürk dedi ki:

    Konu dağılımı yanlış hocam fiziki 25 bölgeler 10 olacak düzeltirseniz sevinirim