kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Lisans Konuları ve Soru Dağılımı

2020 yılında ÖSYM tarafından hemen hemen tüm kamu kurumları personeli olmak isteyen adaylar için düzenlenecek olan 2020 KPSS lisans konuları ve soru dağılımı nasıl?

A+
A-

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin 2020 yılında gerçekleştirmesini beklediğimiz, gerek A Grubu adaylarını, gerek Öğretmen adaylarını ve gerekse 2020 yılının çift yıl olması hasebiyle B Grubu adaylarını alakadar eden 2020 KPSS Lisans sınavı ne zaman yapılacak? 2020 KPSS Lisans konuları neler? Soru dağılımı nasıl? KPSS Lisans sınavına nasıl hazırlanılır? Tüm bu detayları yazımızda bulabileceksiniz.

KPSS Lisans Sınavı Nedir?

KPSS Lisans sınavı üniversitelerin lisans programlarından mezun olmuş ya da mezun durumda olan adaylar için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin gerçekleştirdiği ve bu adayların kamu kurumlarında yer alan kadrolara yerleşebilmesini sağlayan sınavıdır. Adaylar bu sınava katılarak elde edecekleri puanlar ile yine ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Merkezi Atamalara başvuru ya da açıktan alıma çıkan Kurumların ilanlarına başvuru imkanı yakalamaktadır. Esasen KPSS’ye katılan lisans mezunu tüm adayların katılma zorunluluğu olan KPSS Lisans sınavı her yıl gerçekleştirilmektedir. Her yıl gerçekleştirilen bu sınavlardan B Grubu memurluk kadrolarına atanmak isteyen adayların katılması gereken sınav çift yıllarda gerçekleştirilen sınavdır. 

ÖSYM’nin tek yıl – çift yıl ayrımını daha detaylı incelemek ve mantığını irdelemek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz;

Bu adaylar dışında kalan tüm adaylar tek yıl ya da çift yıl farketmeksizin, kendilerini alakadar eden diğer oturumlar neticesinde elde edecekleri puanların hesaplanabilmesi için yine o yılda gerçekleştirilen KPSS Lisans sınavına da katılmak zorundadırlar. Yani tüm Lisans mezunu adayların zorunlu durağı KPSS Lisans sınavıdır. 2020 yılında KPSS Lisans sınavına aşağıdaki aday grupları katılım göstereceklerdir;

-KPSS A Grubu adayları
-KPSS B Grubu adayları
-KPSS Lisans adayları
-KPSS DHBT adayları
-KPSS Öğretmenlik adayları

2020 KPSS Lisans, bu sınava iki yılda bir girmesi gereken KPSS B Grubu adayları ve KPSS DHBT adayları için ayrıca önem arz etmektedir. Çünkü bu adayların bu sınavda istedikleri puanı alamamaları durumunda bir sonraki imkanı 2022 yılında olacaktır. 

KPSS Lisans Sınavı Konuları Nelerdir? KPSS Lisans Soru Dağılımı Nasıldır?

KPSS Lisans sınavı Genel Kültür testi ve Genel Yetenek testi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler ise kendi altında derslere ayrılmaktadır. 

-KPSS Lisans Genel Yetenek testi; Türkçe, Sözel Mantık, Matematik, Geometri ve Sayısal Mantık konularından oluşmaktadır.
-KPSS Lisans Genel Kültür testi; Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık Bilgisi ve Güncel Bilgiler konularından oluşmaktadır. 

KPSS Lisans Konuları 

KPSS Genel Yetenek Testi Konuları

Türkçe Dersi Konuları;

Anlam ve Yorumlama Konuları
Sözcükte ve Söz Öbeklerinde Anlam
-Cümlede Anlam
-Anlatım Bozukluğu

Paragraf Konuları
-Paragraf Yorumu
-Paragrafta Yapı

Gramer Konuları
-Ses Bilgisi
-Yazım Kuralları
-Noktalama İşaretleri
-Sözcükte Yapı
-Dil Bilgisi
-Sözcük Türleri
-İsim (Ad)
-Zamir (Adıl)
-Sıfat (Önad)
-Zarf (Belirteç)
-Edat (İlgeç)
-Bağlaç
-Ünlem
-Fiil (Eylem)
-Fiilimsi
-Fiil Çatısı
-Cümlenin Ögeleri
-Cümle Yapısı

Sözel Mantık; 

KPSS Lisans sınavı Genel Yetenek testinde sorulan 30 sorunun 4 ilâ 5 tanesi sözel mantık konusundan oluşmaktadır. Adaylar birbiri ile bağlantılı sorular sorulmaktadır. Adaylar bir mantık kurgusu üzerinden türetilmiş olan sözel mantık sorularını yanıtlamaktadırlar. 

Matematik Dersi Konuları;

Temel İşlem Becerileri
Toplama İşlemi
Çıkarma İşlemi
Çarpma İşlemi
Bölme İşlemi

Matematiksel Temel Kavramlar

Sayılar
-Tek Sayılar – Çift Sayılar
-Pozitif Sayılar – Negatif Sayılar
-Ardışık Sayılar
-Rasyonel Sayılar
-Köklü Sayılar
-Üslü Sayılar
-Asal Sayılar 

Asal Çarpanlar
Çarpanlara Ayırma

Sayı Basamakları

Faktöriyel

Bölme ve Bölünebilme
EBOB ve EKOK  

Basit Eşitsizlikler
Mutlak Değer
Oran ve Orantı
Denklem Çözme

Problemler
-Sayı Problemleri
-Yaş Problemleri
-Kesir Problemleri
-Yüzde Problemleri
-Kâr – Zarar Problemleri
-İşçi Problemleri
-Havuz Problemleri
-Karışım Problemleri
-Hareket Problemleri

Grafik Yorumlama

Kümeler
İşlem
Modüler Aritmetik
Fonksiyonlar
Olasılık – Permütasyon – Kombinasyon

Geometri Dersi

Sayısal Mantık;

KPSS Lisans sınavı Genel Kültür testinde sorulan 30 sorunun 4 ilâ 5 tanesi sayısal mantık konusundan oluşmaktadır. Adaylar bu kısımda sayısal akıl yürütme, sınama ve mantıksal yorumlama sorularını yanıtlamaktadırlar. 

2020 KPSS Lisans Sınavı Ne Zaman?

2020 yılında hem A grubu adayları, hem öğretmen adayları hem de B grubu adayları için gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS Lisansın ne zaman gerçekleştirileceğine dair öngörülerimizi sunduğumuz ve süreçler netleştikçe güncellenecek olan yazımız için;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.