kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Lisans Tarih Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

ÖSYM'nin gerçekleştireceği 2020 KPSS Lisans sınavı Genel Kültür testi içerisindeki Tarih konuları nelerdir? Kaç soru sorulmaktadır?

A+
A-

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS Lisans sınavının Genel Kültür testi içerisinde yer alan Tarih dersi konuları neler? 2020 KPSS Lisans tarih soru dağılımı nasıl? Detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.

2020 KPSS Lisans Sınavı Nedir? Kimler Katılmalıdır?

2020 KPSS Lisans sınavı, kamu kurumlarında memur olarak görev yapmak isteyen, üniversitelerin lisans programların mezun olmuş ya da olma durumunda bulunan adayların girmesi gereken sınavdır.

KPSS Lisans sınavı normal şartlarda her yıl gerçekleştirilir. Ancak kamu kurumlarında yer alan B Grubu kadrolara atanmak isteyen adayların çift yıllarda yapılan KPSS Lisans sınavına katılmaları gerekmektedir. Kamu kurumlarında yer alan B grubu kadrolara yerleşmek isteyen adaylar için son gerçekleştirilen sınav 2018 yılında yapıldı. Sıradaki sınav ise 2020 KPSS Lisans’tır. Adayların B grubu kadrolara atanabilmeleri için 2020 KPSS Lisans sınavında KPSS P3 puan türünden puan elde etmeleri gerekmektedir.

KPSS sürecindeki tek yıl – çift yıl kavramının ne olduğunu, nasıl uygulandığını aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızda detaylı bir biçimde inceleyebilirsiniz.

2020 KPSS Lisans Hangi Derslerden Oluşur?

2020 KPSS Lisans sınavında, sınava katılacak olan adaylara toplam iki test altında beş ana başlıkta sorular yöneltilecektir. Bu beş alan içerisinde farklı konulara ayrılmaktadır ve sınavın bütünü 120 sorudan oluşmaktadır. 

2020 KPSS Lisans sınavı dersleri şu şekildedir;

2020 KPSS Lisans Genel Yetenek Testi
-Türkçe Dersi
-Matematik Dersi

2020 KPSS Lisans Genel Kültür Testi
-Tarih Dersi
-Coğrafya Dersi
-Vatandaşlık Dersi

Tüm bu alanların konu dağılımlarını ayrı ayrı yazılarımızda inceleyeceğimiz için şu an yalnızca yazımızın konusu olan 2020 KPSS Lisans Tarih konuları üzerinde duracağız. 

2020 KPSS Lisans sınavında yer alan tüm derslerin konularını ayrıntılı bir biçimde ve bir arada görmek isteyen adaylar, aşağıda yer alan bağlantı ile ilgili yazımıza ulaşabilirler;

tarih2020 KPSS Lisans Sınavı Tarih Dersi Konuları ve Soru Dağılımı

2020 yılının Temmuz ayı döneminde gerçekleştirilmesini beklediğimi 2020 KPSS Lisans sınavının Genel Kültür testi altında yer alan Tarih dersi aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

Osmanlı Devleti Öncesi Türk Devletlerinin Tarihi;
-İslamiyet Öncesi Türk Devletleri konusu
-İlk Müslüman Türk Devletleri konusu
-Tüm bu devletler ile alakalı siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler

(Bu konulardan ortalama 3 soru sorulmaktadır)

Osmanlı Devleti Tarihi;
-18. ve 20. yüzyıllar arasında yaşanan siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler

(Bu konulardan ortalama olarak 9 soru sorulmaktadır)
-20. yüzyılın başından – 20. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı Devleti
-Osmanlı Devleti yıkılışından, II. Dünya Savaşı sonuna kadar Türkiye tarihi ve siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler
-Atatürk İlkeleri ile İnkılap Tarihi konusu

(Bu konulardan ortalama olarak 12 soru sorulmaktadır)

Çağdaş Türk Tarihi ve Çağdaş Dünya Tarihi

20. yüzyılın başından bugüne dek Dünya Tarihi’nde yaşanan siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler
-II. Dünya Savaşı’ndan bugüne dek Türkiye Tarihi’nde yaşanan siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler

(Bu konulardan ortalama olarak 3 soru sorulmaktadır)

Tarih sorularının da yer aldığı 2020 KPSS Lisans Genel Kültür testi toplam 60 sorudan oluşmaktadır. Bu 60 soru içerisinde Tarih testi 27 soruluk yer tutmaktadır. Bu bağlamda aslında Genel Kültür testinin neredeyse yarısı, tarih sorularından oluşmaktadır. Bu yüzden adayların, Genel Kültür testinde adayların nispeten zorlandıkları tarih dersine iyi bir hazırlık yapmaları onları bir adım öteye taşıyabilir. 

Yukarıda belirttiğimiz konu başlıklarından bazıları ÖSYM’nin hemen her yıl es geçmeden soru sorduğu konular iken bazılarından ise bazı dönemlerde fire verildiği olmuştur. Ancak adayların yine de 27 sorudan en fazla doğru yanıtı çıkarabilecek şekilde bir konu hakimiyeti oluşturmalarını tavsiye ediyoruz. 

KPSS Lisans sınavına dair detaylı diğer bilgileri, sınava ders ders nasıl hazırlık yapabileceğinizi irdeleyebileceğiniz yazımızı incelemek için aşağıda yer alan yönlendirmeyi kullanabilirsiniz. 

2020 KPSS Lisans sınavı tarih dersine hazırlık konusunda ve sınava dair diğer tüm hususlarda bilgiler alabileceğiniz ve sorularınızı yöneltebileceğiniz FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayınız!

Yorumlar

  1. Fatma gür Avatar Fatma gür dedi ki:

    16 aylıkbebeğim için istiyorum. Eşim çalışmıyor çok ihtiyacım var