kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Lisans Türkçe Konuları Soru ve Konu Dağılımları (ÖSYM)

2020 KPSS Lisans sınavı Türkçe konuları neler? Soru ve Konu dağılımı nasıl? Türkçe dersinden kaç soru soruluyor? Sözel mantık soruları kaç tane? Hepsini yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

2020 KPSS Lisans Sınavının Türkçe dersi konuları neler? 2020 KPSS Lisans Türkçe konularının sorulara nasıl bir dağılımı bulunmaktadır? 2020 KPSS Lisans sınavı nedir? Kimler katılacaktır? Sınav ne zaman? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

2020 KPSS Lisans Sınavı Nedir? Kimler Katılmalıdır?

2020 yılının çift yıl olarak nitelendirilen yıllardan olması sebebiyle, kamu kurumlarında yer alan B grubu memuriyetlere atanmak isteyen adayların katılması gereken sınav da 2020 KPSS Lisans sınavı adıyla bu yıl gerçekleştirilecektir.

2020 KPSS Lisans sınavına katılacak olan üniversitelerin lisans mezunu olan ya da mezun olabilecek durumda olan adaylar, sınavda elde edecekleri KPSS P3 puan türü ile sınavdan sonraki iki yıl boyunca merkezi atamalara ve açıktan alımlara başvuruda bulunabilme hakkı elde edecekler.

2020 KPSS Lisans Sınavı’nda Hangi Dersler Var?

2020 yılında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS Lisans sınavında adaylara sorulacak olan KPSS Türkçe sorularının yer aldığı KPSS Genel Yetenek testi ile birlikte Genel Kültür testi de bulunmaktadır. Adaylara bu iki ana test başlığı altında toplam beş dersten 120 adet soru yöneltilmektedir. Bu 120 sorunun 60 tanesi Genel Kültür alanı sorularından, diğer 60 tanesi ise Genel Yetenek alanı sorularından meydana gelmektedir. 2020 KPSS Lisans sınavında adaylara soru yöneltilecek olan dersler ise ana başlıklarıyla şu şekildedir;

2020 KPSS Lisans Genel Yetenek Testi
-Türkçe Dersi
-Matematik Dersi

2020 KPSS Lisans Genel Kültür Testi
-Tarih Dersi
-Coğrafya Dersi
-Vatandaşlık Dersi

Türkçe dersi ise içinde bulunduğu Genel Yetenek testinin tam yarısı ağırlığa sahiptir ve toplam 30 sorudan oluşmaktadır. Diğer derslerin içerdikleri konulara kendilerine ait başlıklarda ayrıca değineceğimizden şu an için yazımızın konusunu oluşturan 2020 KPSS Lisans Türkçe dersi konularına dönelim.

2020 KPSS Lisans Sınavı Türkçe Dersi Konuları ve Soru Dağılımları Nasıl?

2020 yılının yaz döneminde KPSS B grubu adayları için gerçekleştirilmesini beklediğimiz 2020 KPSS Lisans sınavının Genel Yetenek Testi Türkçe dersi konuları ve bu konuların soru dağılımları şu şekildedir;

Anlam ile alakalı sorular; Bu ders başlığından adaylara ortalama olarak 4 – 5 soru yöneltilmektedir.
-Sözcükte Anlam Konusu
-Cümlede Anlam Konusu

Dil Bilgisi ile alakalı sorular; Bu ders başlığında adaylara ortalama olarak 7 – 8 soru yöneltilmektedir.
-Kelime çeşitleri konusu
-Kelime yapısı ve kelimelerin ekleri konusu
-Cümlenin ögeleri konusu
-Ses bilgisi ile ses olayları konusu
-Cümle çeşitleri konusu
-Yazım kuralları konusu
-Noktalama işaretleri konusu

Paragraf ile alakalı sorular; Bu ders başlığından adaylara ortalama olarak 14 – 16 soru yöneltilmektedir.

Sözel mantık ile alakalı sorular; Bu ders alanında adaylara ortalama olarak 4 soru yöneltilmektedir.

sozel mantyk

2020 KPSS Lisans sınavında adaylara sorular yöneltilecek olan diğer derslerin içeriğinde yer alan konuların hepsini bir arada görebilmek, inceleyebilmek isterseniz, ilgili yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme vasıtası ile ulaşabilirsiniz;

ÖSYM bir kaç sınavdır adaylara geleneksel ve bilindik Türkçe sorularının yanında, adayların ÖSYM’nin gerçekleştirdiği ALES sınavından aşina oldukları Sözel Mantık ve Akıl Yürütme soruları da yöneltmektedir. Bu sorularda temel husus sorulardan evvel verilen ve mantıksal bir sınama gerektiren metini iyi biçimde anlayarak, sorunun sizden oluşturmanızı beklediği temel sistemi oluşturmaktır. 

Her yıl kesin olarak soru gelen Sözel Mantık konusu ile birlikte adaylara soru yöneltilen diğer Türkçe dersi konularının bazıları ÖSYM tarafından her yıl muhakkak sınanırken bazılarında ise ÖSYM bazı yıllarda soru sormaya gerek görmemektedir. Ancak bu konuların hangileri olduğunu elbette sınav gerçekleşmeden önce bilmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle adayların tüm bu konulara iyi bir hazırlık yapmaları, özellikle yüksek puan alarak atanmak istiyorlarsa oldukça önemlidir. 

KPSS Lisans sınavının en temel hatlarıyla ne olduğuna ve bu sınava nasıl bir çalışma yöntemi ile hazır olunabileceğine dair bilgileri bulabileceğiniz yazımız ile hazırlık sürecinde bir nebze olsun sorularınıza yanıt bulmak adına aşağıda yönlendirmesini bulabileceğiniz yazımızı inceleyebilirsiniz;

**2020 KPSS Lisans sınavı Türkçe dersi konuları ile alakalı olarak hazırlamış olduğumuz bu yazımızda halen geçerli olan ÖSYM kılavuzlarından faydalanılmıştır. Değişiklikler olması halinde yazımız bu değişiklikler dikkate alınarak düzenlenecek ve en güncel hali ile size sunulacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.