kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Önlisans Sınavına Kimler Girebilir? Kimler Başvurabilir?

2020 KPSS B Grubu Önlisans oturumuna kimler girebilir? 2020 KPSS Önlisansa kimler katılabilir? Kimler başvurabilir? 2020 KPSS Önlisansa kimler girer? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Kamu Kurumlarında bulunan kadrolara atanmak isteyen adaylardan üniversitelerin ön lisans programlarından mezun olanlar için düzenlenen KPSS Önlisans sınavına kimler katılabilir? 2020 KPSS Önlisans sınavına kimler başvuruda bulunabilir? 2020 KPSS Önlisans sınavına kimler katılabilir? KPSS Önlisans sınavı kaç yılda bir yapılır? KPSS Önlisans puan türleri nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Nedir? Kimlerin Girmesi Gerekir?

Liselerden, üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarından mezun olan adayların, kamu kurumlarında yer alan kadrolara yerleşmek istemeleri durumunda katılmaları gereken merkezi sınava Kamu Personeli Seçme Sınavı adı verilmektedir. Bu sınav tanımda da yer verdiğimiz üzere üç düzeyde yapılmaktadır. Bu üç düzeyden ön lisans ve orta öğretim düzeyinde gerçekleştirilen sınavlar tek tip olarak gerçekleştirilirken, lisans düzeyinde yapılan sınavlar adayların mezuniyet durumlarına ve kamu kurumlarında yer almak istedikleri kadrolara göre özellikli biçimde ayrılmaktadır. Lisans mezunlarının doğrudan merkezi atamalar ile ya da açıktan alımlar kanalıyla düz memurluk kadrolarına atanmalarına yarayan puanları elde edebilecekleri sınava KPSS Lisans adı verilirken, öğretmen adayları için düzenlenen ek sınavlara KPSS Eğitim Bilimleri ve KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, kamuda yer alan kariyer mesleklere girmek isteyen adaylar için düzenlenen ek oturumlara ise KPSS A grubu adı verilmektedir. Bunun yanında kamuda yer alan din hizmetleri kadrolarına atanmak isteyen adayların için Din Hizmetleri Alan Bilgisi testi ve engelli adaylar için e-KPSS gerçekleştirilmektedir.

KPSS oturumları bu bağlamıyla aslında A Grubu kadrolar, B Grubu kadrolar olarak temel bir ayrıma sahiptir. Bu gruplamanın dışında tutabileceğimiz KPSS Öğretmenlik sınavları dışında kalan sınavların hepsi aynı mantığa dayanılarak belirli periyotlarla gerçekleştirilmektedir. KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu ayrımını daha net bir şekilde incelemek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızdan faydalanabilirsiniz;

KPSS Kaç Yılda Bir Gerçekleştirilmektedir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında gerçekleştirilen oturumların bir kısmı her sene düzenlenirken, bazı oturumlar yalnızca iki yılda bir yapılmaktadır. Temel bir ayrım yapmak gerekirse B grubu olarak nitelendirebileceğimiz KPSS oturumları, iki senede bir defa ve çift yıllarda gerçekleştirilmektedir. Bu konuda daha detaylı açıklamalara ve özellikle tek yıl – çift yıl ayrımına aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamızda göz atabilirsiniz;

KPSS Önlisans Sınavı Nedir? 

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın B Grubu kadrolar için gerçekleştirilen oturumlarından olan KPSS Önlisans oturumu, üniversitelerin ön lisans olarak nitelendirilen iki yıllık bölümlerinden mezun olan adayların, kamu kurumlarında yer alan kadrolara atanmalarını sağlayacak olan puanı elde etmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından iki senede bir defa düzenlenen merkezi sınavdır. KPSS Önlisans sınavına katılacak olan adaylar toplam 120 soruluk bir sınav ile karşı karşıya olacaklardır. Bu 120 soru 60’ar sorudan oluşan ve genel yetenek – genel kültür olarak isimlendirilen iki test içerisinde bulunmaktadır. Adayların KPSS Önlisans oturumunda yer alan bu 120 soruyu yanıtlamaları için 2 saat 10 dakika süreleri olmaktadır.

2020 KPSS Önlisans Sınavının konularını detaylı bir şekilde aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebileceğiniz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

Kimler 2020 KPSS Önlisans Sınavına Girebilir? 2020 KPSS Önlisans Oturumuna Kimler Başvurabilir?

2020 yılında 25 Ekim tarihinde düzenlenmesi planlanan 2020 KPSS Önlisans oturumuna başvuruda bulunma hakkına sahip olanlar üniversitelerin önlisans programlarından mezun olan ya da iki yıl içinde mezun olabilecek durumda olan adaylardır. Bunun yanında KPSS DHBT Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi’ne Önlisans düzeyinde katılacak olan adayların puanlarının hesaplanabilmesi için KPSS Önlisans oturumuna katılmaları zorunludur. Aksi halde adayların KPSS DHBT puan türlerinin hesaplanması mümkün olmayacaktır.

2020 KPSS Önlisans Sınavına katılabilecek bölümleri aşağıda detaylı bir biçimde inceleyebilirsiniz;

1 122 93 114 85 66 57 58 59 510 411 412 513 414 415 416 417 4

*2020 KPSS Önlisans oturumuna katılabilecek bölümlere dair bilgiler ÖSYM’nin son olarak yayınladığı kılavuz dikkate alınarak derlenmiştir. Güncel kılavuzda farklı bilgiler olması durumunda, buna göre düzenleme yapılacaktır.

2020 KPSS Önlisans sınavına dair daha detaylı bilgiler almak ve sorularınızı yöneltmek için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsini!

Yorumlar

  1. Dilek askı Avatar Dilek askı dedi ki:

    Merhaba önlisans okuyan ortaöğretim KPSS girebilir mi? Henüz mezun değilse ?