kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 KPSS Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ÖABT Konuları ve Soru Dağılımı

2020 yılında ÖSYM tarafından Sosyal Bilgiler Öğretmeni adayları için gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler alan sınavı konuları nelerdir? Detaylar yazımızda.

A+
A-

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2020 yılında Sosyal Bilgiler öğretmenliği adayları için gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği alan bilgisi oturumu konuları nelerdir? Soru dağılımı nasıldır? Kaç soru çıkmaktadır? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

2020 KPSS ÖABT Sınavı Nedir? Hangi Öğretmenlikler İçin Yapılmaktadır?

2020 yılında gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine, KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimlerine katılması zorunlu olan öğretmen adaylarından yalnızca bir kısmı katılacaktır. ÖSYM tarafından belli öğretmenlikler için gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS ÖABT’ye katılması gereken adaylar arasında Sosyal Bilgiler öğretmenliği adayları da bulunmaktadır.

2020 KPSS ÖABT alan bilgisi sınavı gerçekleştirilecek öğretmenlik alanlarının hangileri olduğu ve KPSS ÖABT sınavına dair diğer detayları aşağıda yer verdiğimiz yönlendirme ile ulaşabileceğiniz yazımızda inceleyebilirsiniz;

2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Sınavı KPSS Puan Türü Nedir? 2020 KPSS ÖABT Puan Türü Kaç Yıl Kullanılabilir?

2020 senesi için KPSS ÖABT’ye katılacak olan sosyal bilgiler öğretmenliği adaylarının atanmalarına esas olacak puan türleri KPSS P121 puan türü olacaktır. Bu puan türünün hesaplanmasında ise adayların ÖABT alan bilgisi oturumlarının yanında diğer tüm öğretmen adayları ile birlikte katılacaklar KPSS Lisans ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumları da etkili olacaktır.

2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği için hesaplanacak olan KPSS P121 puan türünün hesaplanmasında aşağıda yer alan ders dağılımı etkili olmaktadır;

2020 KPSS Lisans oturumunun ağırlığı; %30

2020 KPSS Eğitim Bilimleri oturumunun ağırlığı; %20

2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler oturumunun ağırlığı; %50

2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği sınavına katılacak ve atanmak için KPSS P121 puanı elde edecek olan adayların bu puan türünün hesaplanmasında yarı yarıya etkili olan KPSS ÖABT oturumuna ehemmiyet göstermeleri, atanmak için gerekli puanı almaları noktasında oldukça önem kazanmaktadır.

osym binasy

2019 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Sınavına Kaç Kişi Katıldı? Sınavın Standart Sapma Değeri ve Net Ortalaması Nasıl?

Soru Sayıları Standart Sapma Değeri Ortalama Katılan Aday Sayısı
75 11,579 37,551 17664

2019 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği sınavına katılan aday sayısı, diğer alan bilgisi oturumlarına katılan aday sayılarıyla kıyas edildiğinde ortalama bir noktada kalmaktadır. Sınava katılan adayların elde ettikleri netlerin ortalaması açısından ise yüksek sayılabilecek ortalamaya sahip olan bu oturumun 2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği sınavında da benzer şekilde olmasını beklemekteyiz.

2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Sınavı Konuları Nelerdir? Soru Dağılımı Nasıl Olacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından öğretmen adaylarından bazıları için ve dolayısıyla bazı unvanlar için gerçekleştirilecek olan 2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği kapsamında adaylara sosyal bilgiler öğretmenliği alan eğitimi ve sosyal bilgiler öğretmenliği alan bilgisi konularından olmak üzere toplam 75 soru yöneltilecektir. Bu 75 sorunun 60 soruluk kısmı alan bilgisi konularından, 15 soruluk kısmı da alan eğitimi konularından olacaktır.

Adayların kendilerine yöneltilecek toplam 75 adet sosyal bilgiler öğretmenliği alan eğitimi ve alan bilgisi sorusunu yanıtlamak için 120 dakika süreleri olacaktır.

2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği sınavının %80’lik kısmını oluşturan alan bilgisi kısmı aşağıda yer alan konulardan oluşmaktadır;

-Tarih Dersi; 21 soru
-Coğrafya Dersi; 15 soru
-Siyaset Bilimi Dersi; 6 soru
-Diğer Sosyal Bilim Alanı Dersleri; 18 soru
Sosyal Bilgilerin Temelleri dersi
Arkeoloji dersi
Sosyoloji dersi
Sosyal Psikoloji dersi
Antropoloji dersi
Ekonomi dersi
Felsefe dersi
Sanat ve Estetik dersi
Bilim Teknoloji ve Sosyal Değişme dersi
Sosyal Proje Geliştirme dersi
Günümüz Dünya Sorunları dersi
İnsan İlişkileri ve İletişim dersi

*2020 KPSS ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği sınav konuları ile diğer detaylara dair yazımız mevcut ÖSYM kılavuzlarından faydalanılarak hazırlanmıştır. ÖSYM’nin yeni düzenlemeler yapması durumunda yazımız bu düzenlemelere göre güncellenecektir.

Yorumlar

  1. Feyza Kafa Avatar Feyza Kafa dedi ki:

    Reklamlardan sitede doğru dürüst dolaşamıyoruz azaltın biraz şu reklamları