kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 ÖSYM Sınav Ücretleri Düşmeli ve KPSS Her İlde ve Tek Günde Yapılmalı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2020 yılında düzenlenecek olan sınav ücretleri ne kadar olacak? 2020 KPSS hangi illerde yapılacak? Adayların talepleri ve beklentileri neler? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM ülkemizde birçok alanda ölçme ve yerleştirme işlemini merkezi olarak gerçekleştiren, sınav yapmak konusunda kökleşmiş kurumların başında gelmektedir. ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınav hizmetlerinin fiyatları da her geçen yıl biraz daha yükselmekte, adayların sırtındaki bu yük her geçen dönem biraz daha ağırlaşmaktadır. 2020 yılında KPSS başta olmak üzere ÖSYM’nin düzenleyeceği sınav ücretleri ne düzeyde bir artış yaşadı? 2020 KPSS Sınav Ücretleri ne kadar? KPSS hangi illerde yapılıyor? 2020 KPSS hangi illerde yapılacak? 2020 KPSS’nin tüm illerde yapılması dahil adayların ÖSYM’den talepleri neler? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

2020 ÖSYM Sınav Ücretleri Ne Kadar Arttı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin gerçekleştirdiği merkezi sınavlar için fiyatların zaten yüksek olduğu tüm adayların gözlemlediği bir durumdur. Diğer yandan ÖSYM her yıl sınavlar için ciddi fiyat artışları gerçekleştirmektedir ve adayların sınav maliyetleri her geçen dönem biraz daha artmaktadır. 2018 ve 2019 yılına kıyasla gözlemleyebileceğimiz iki yaygın sınavı ele aldığımızda durum aşağıdaki tablodaki gibidir;

Sınav Ücreti Sınav Ücreti Sınav Ücreti
2018 YDS 100 TL 2019 YDS 120 TL 2020 YDS 130 TL
2018 YKS Oturum başına 50 TL 2019 YKS Oturum başı 50 TL 2020 YKS Oturum başı 70 TL
2018 KPSS 60 TL Lisans + 40 TL her bir oturum 2019 KPSS 75 TL Lisans + 50 TL her bir oturum 2020 KPSS

Görüldüğü üzere ÖSYM her yıl periyodik olarak fiyat artışları gerçekleştirmiştir. 2020 KPSS sınavı için ÖSYM henüz fiyat belirlemesi yapmamıştır. Ancak yine artış yapacağı beklenen bir durumdur. Diğer yandan ÖSYM’nin geçtiğimiz yıllarda KPSS için 400 Türk Lirasını aşan bir fiyat belirlemesi yaptığını adayların yoğun tepkisi üzerine bu kararından döndüğünü de hatırlatmakta fayda var.

KPSS Sınavı Ücretleri Daha Fazla Arttırılmamalıdır

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS bildiğiniz gibi lise, ön lisans ve lisans mezunu adayların iş sahibi olmak için katıldıkları sınavdır. Yani bu sınavların kitlesi büyük çoğunlukla iş sahibi olmayan adaylardır. Bu adaylar sınavlara başvuru yapmak üzere yatırmaları gereken ücretleri mecburen ailelerinden talep etmektedir. Bu adaylar açısından sosyal bir buhran doğurduğu gibi yüksek sınav ücretleri aile ekonomilerine de olumsuz yansımaktadır.

Son dönemde KPSS ile adayların atanabilecekleri kadroların ciddi bir şekilde azalmış olması ve adayların bir çok defa KPSS’ye ve devamında gerçekleştirilen Kurum sınavlarına başvuruda bulunmak zorunda kalmaları adayların ve ailelerinin sırtındaki yükü git gide daha zor taşınır hale getirmektedir. Bu yönden ÖSYM’nin KPSS’yi kâr amacı güdülen bir sınav olarak görmekten vazgeçmesi ve adayların sosyo-ekonomik koşullarını dikkate alarak hareket etmesi hepimizin en büyük beklentisidir.

KPSS Hangi İllerde Yapılıyor? KPSS Oturum Düzeni Nasıl?

Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarından bazıları ÖSYM tarafından her ilde düzenlenirken bazı oturumlar yalnızca ÖSYM’nin uygun gördüğü illerde düzenlenmektedir. Bu da adaylara KPSS A Grubu başta olmak üzere genel olarak alan oturumlarına farklı illerde katılma zorunluluğu getirmektedir. Zaten yüksek olan ÖSYM sınav ücretlerinin üzerine bir de adayların seyahat ve konaklama harcaması ile karşı karşıya gelmesi anlamına gelen bu uygulamanın detaylarına aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebileceğiniz haberimizde göz atabilirsiniz;

Bu durumda adaylar her ne kadar KPSS Lisans, Ön Lisans ve Ortaöğretim oturumlarına ülkenin her yerinde düzenleniyor olmaları sebebiyle yaşadıkları illerde katılabiliyorlarken A Grubu oturumları başta olmak üzere bazı oturumlar için seyahat etmek zorunda kalmaktadırlar. KPSS A grubu oturumlarının yapısı ve takvimi sebebiyle adayların seyahat zorunluluğuna aynı zamanda konaklama zorunluluğu da eklenebiliyor ve adayların sınav maliyetleri gittikçe artıyor.

osym binasy 7

KPSS A Grubu Oturumları Nasıl Gerçekleştiriliyor?

KPSS A Grubu oturumlarına katılan adaylar öncelikle bir hafta öncesinde kendi illerinde KPSS Lisans oturumlarına katılmaktadırlar. Ancak bunu izleyen haftada yukarıda da belirttiğimiz üzere KPSS A Grubu oturumları için seyahat etmek durumunda kalmaktadırlar. KPSS A Grubu oturumlarının her ilde yapılmıyor olmasına ek olarak ayrıca adaylar iki ayrı gün sınava katılmak zorunda kalmaktadırlar. Bu oturumlar ve günleri ise şu şekildedir;

KPSS A Grubu Cumartesi Sabah Oturumu;

-KPSS Kamu Yönetimi testi
-KPSS Çalışma Ekonomisi testi
-KPSS Uluslararası İlişkiler testi

KPSS A Grubu Cumartesi Öğleden Sonra Oturumu;

-KPSS Hukuk testi
-KPSS Maliye testi
-KPSS İktisat testi

KPSS A Grubu Pazar Sabah Oturumu

-KPSS İşletme testi
-KPSS Muhasebe testi
-KPSS İstatistik testi

Bu oturumların her birisine ayrı ayrı başvuru alınan adayların, her bir oturum için ayrı ayrı ödeme yapması gerekmektedir. Bunun yanında oturumların iki güne yayılı biçimde yapılması ve ihtiyacı olan bir oturumda yer alan tek bir test dahi olsa hepsine katılma zorunluluğu olması adayları oldukça zora sokmaktadır. Kaldı ki bu şekilde bir bölümleme adaylar açısından kolaylık getiren bir uygulama olmayıp tam aksine adayları toplam iki hafta, üç gün sınava girmeye zorlayan bir sistem halini almıştır. Çünkü A Grubu adaylarının mevcut koşullarda her oturumda yer alan testlere katılması neredeyse mecburidir. Adaylar tüm puan türlerinin hesaplanmasına ihtiyaç duyduklarından oturumlardan feragat etmek imkanına da fiili olarak sahip değildir.

KPSS A Grubu Oturumlarında Eski Düzene Dönülsün

KPSS A Grubu oturumları bu düzenleme gelmeden evvel her ilde yapılmaktaydı ve tek günde yapılan iki oturumda sınav tamamlanmaktaydı. Bugün de yeniden KPSS A Grubu oturumlarının öncelikle her ilde yapılmasının sağlanması hem de tek gün içerisinde sınavın tamamlanarak adayların tekrar tekrar sınav sıkıntısı yaşaması ve fazladan oturumlar için ayrıca ücret ödemesinin önlenmesi ÖSYM’nin yapacağı çok yerinde bir düzenleme olacaktır.  Merak eden adaylar için eski uygulamada oturum düzeni şu şekildeydi;

KPSS Cumartesi Oturumu;

Sabah- KPSS Lisans
Öğleden sonra- KPSS Eğitim Bilimleri

KPSS Pazar Oturumu;

Sabah;

-KPSS Hukuk testi
-KPSS İktisat testi
-KPSS İşletme testi
-KPSS Maliye testi
-KPSS Muhasebe testi

Öğleden Sonra;

-KPSS Uluslararası İlişkiler testi
-KPSS Kamu Yönetimi testi
-KPSS Çalışma Ekonomisi testi
-KPSS İstatistik testi

Pazar öğleden sonra oturumunda o dönem uygulanan KPSS Ekonometri testi de yer almaktaydı. Yeni uygulamada bu test kaldırıldığından pazar öğleden sonra oturumu 4 ders için rahatlıkla uygulanabilecektir.

Adayların çoğunun şikayet ettiği bu hususlarda ÖSYM’nin daha hassas davranmasını ve adayların talepleri doğrultusunda sınavları düzenlemesini umuyor ve bekliyoruz. Gerek sınav ücretlerinin her geçen yıl altından kalkılmaz hale gelmesi, gerekse ilden ile seyahat etmek ve dahi konaklamak zorunda kalınması ÖSYM’nin artık bu konuda bir düzenleme yapmasını elzem hale getirmiştir. Binlerce adayın talebine ÖSYM’nin 2020 yılında olumlu bir adımla karşılık vermesi dileği ile.

KPSS Ücretleri ve oturumları hakkında fikirlerinizi beyan etmek ve aklınıza takılan hususları sormak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorumlar

  1. Ziyaretçi Avatar Ziyaretçi dedi ki:

    Her yıl sınav ücretlerinin arttığını söyleyebilmek için verilen örnek sınav ücretlerinin sadece 2018 ve 2019'da yapılan sınav ücretlerinin verilmesinin yanlış olacağını düşünüyorum. Örnek olarak verilen sınavların diğer yıllardaki ücretlerinin eklenmesi gerekir. Ve diğer yılları ekleyince verdiğiniz örnekler içindeki sınavlardan sistemi değişmiş olan varsa onu da ayrıntılı bir şekilde açıklamak gerekir.  (Bu yorumda bahsettiklerim paragrafın tümünü bağlamaz. Sadece her yıl sınav ücretlerinin arttığını/değişmediğini/azaldığını söyleyebilmek için daha detaylı veri gerekeceğini söylemek istedim. Şahsi fikirlerimdir.)