kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

4421 Nitelik Kodu Nedir? 4421 Nitelik Koduyla Kimler Atanır?

Kamu personeli seçme sınavı sonrası yapılan merkezi atamalarda kullanılan kodlara nitelik kodu denilmektedir. Bu nitelik kodlarının büyük bölümü mezuniyet bilgisini içermektedir. Kamu kurum ve kuruluşların kadro ve pozisyonlarına atama şartı olarak kullanılan nitelik kodlarından biri de 4421 nitelik kodudur. Bizde bugün 4421 nitelik kodu nedir ve 4421 nitelik koduyla kimler atanır? Sorusunu cevaplamak istiyoruz.

A+
A-

Kamu personeli seçme sınavı sonrası alınan kpssp3 puanı hem merkezi atamalarda hem de açıktan atamalarda kullanılan puan türüdür. Bu puanla merkezi yerleştirme kılavuzunda açılan kadro ve pozisyonlara tercih işlemi yapılmaktadır. Her çift yılda alınan kpssp3 puanı ile dört farklı merkezi atamada tercih yapılmaktadır. Bazı kamu kurum ve kuruşlarının kadro ve pozisyonlarına merkezi yerleştirme olarak geçen bu atamalarda tek yılda alınan p3 puanları kullanılamaz. Merkezi atamalarda açılan kadro ve pozisyonlara yapılan başvuru işleminin geçerli sayılmasının koşulu da: Özel nitelik kodu ile belirtilen şartlara uygun olmaktır. Nitelik kodları, açılan kadro ve pozisyonla ilgili adayda olması gereken şartları ortaya koyar. Bu şartlardan en önemlisi de hiç kuşkusuz adayın mezuniyeti ile ilgidir. 4421 nitelik kodunun da mezuniyetle ilgili olduğunu belirterek, detaylarına geçelim. KPSS

4421 Nitelik Kodu Nedir?

Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına merkezi yerleştirme işleminde aşağıda belirtilen lisans programlarının birinden mezun olma koşulunu gösteren koddur. Özel nitelik olarak belirtilen bu kodun yer aldığı bir kadro ve pozisyona diğer lisans bölümlerinden mezun olanlar başvuru yapamamaktadır.

  • 3159 – Ekonomi
  • 3213 – İktisat
  • 8208 – İş İdaresi ve İktisat

Hiç kuşku yok ki 4421 nitelik kodu içerisinde yer alan lisans bölümlerinden en önemlisi iktisat bölümüdür. Özünde, bu kod için iktisat mezunlarının kullanıldığı nitelik kodu da denilebilir.

4421 Nitelik Koduyla Kimler Atanır?

Bu kod ile üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İktisat ve İşletme fakülteleri içerisinde yer alan İktisat bölümünden mezun olanlar atanmaktadır. İktisat bölümü ile birlikte az sayıda kişinin mezun olduğu ekonomi ve iş idaresi ve iktisat bölümü mezunları da merkezi atamalarda bu kod ile yer alan kadroları kullanmaktadır.

4421 Nitelik Kodu İle Hangi Kadrolar Açılır?

Bu kod ile merkezi atamalarda en çok memur ve veri hazırlama kontrol işletmeni alınmaktadır. Ayrıca, DHMİ AIM memuru, TEİAŞ memuru, MKE memuru, SGK icra memuru ve diğer kadro ve pozisyonlar için açılan memur, vhki, bilgisayar işletmeni ve sözleşmeli personel alımı yapılmaktadır. Bölümle ilişkili olarak açılan kadrolara baktığımızda da çok nadiren de olsa, bazı kamu kurum ve kuruluşları bir kaç kişilik ekonomist kadrosunu 4421 nitelik koduna sahip adaylar için açtığı bilinmektedir.

4421 Nitelik Kodunda Atama Sayıları Nasıldır?

Bu kodda yer alan atama sayılarının azlığına geçmeden önce kpss merkezi yerleştirme kadrolarının son yıllarda çok azaldığının bilinmesi gerekmektedir. Aşağıda belirtilen kadro sayıları sadece 4421 nitelik koduna özgü açılmış olabileceği gibi, birden fazla kod ile açılan kadrolar olduğu da bilinmelidir.

  • Kpss 2018/1’de 4421 nitelik kodu ile kadro sayısı: 142
  • Kpss 2017/2’de 4421 nitelik kodu ile kadro sayısı: 101
  • Kpss 2017/1’de 4421 nitelik kodu ile kadro sayısı: 287
  • Kpss 2016/2’de 4421 nitelik kodu ile kadro sayısı: 94

Bize sormak istediklerinizi forum sayfamızdan iletebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.