kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

4431 Nitelik Kodu Nedir? 4431 Nitelik Kodu İle Kimler Tercih Yapabilir?

Kamu personeli seçme sınavı sonrası açılacak olan merkezi yerleştirme işlemleri sırasında yayımlanan tercih kılavuzunda belirlenen nitelik kodları çok önemlidir. Bu kodların büyük bölümü kamu kurum ve kuruluşların merkezi yerleştirmede belirlenen kadro ve pozisyonları için mezuniyet şartını ifade etmektedir. 4431 nitelik kodu da mezuniyet şartını belirten kodlardan bir tanesidir. Bu yazımızda 4431 kodu ile ilgili bilgi vereceğiz.

A+
A-

Kamu personeli seçme sınavı lisans aşaması her yıl yapılmakla birlikte, kpssp3 puanı ile merkezi yerleştirme ile memur olmak isteyen adayların çift yıllarda uygulanan sınava katılmaları gerekmektedir. Tek yıllarda yapılan ve hesaplanan kpssp3 puanı merkezi yerleştirmelerde kullanılmamaktadır. Bu nedenle çift yıllarda alınan kpssp3 puanı iki yıl boyunca geçerliliği korumakta ve dört merkezi yerleştirme için geçerli sayılmaktadır. Kpss sonrası yapılacak merkezi yerleştirmeler, bazı kamu kurum ve kuruluşların kadro ve pozisyonlarına ilişkin atamaları içermektedir. Bu atamalar öncesi yayımlanan tercih kılavuzlarında ilgili kadro ve pozisyona ilişkin özel nitelik kodları yer almaktadır. Adaylar tercih işlemlerini, kadronun yanında belirtilen nitelik kodlarına göre yapmaktadır. Merkezi atamaların lisans kadrolarında en fazla yer alan nitelik kodlarından bir tanesi de 4431 nitelik kodudur. 4431 nitelik kodu nedir? Hangi bölüm mezunları bu kod ile tercih yapmaktadır? İşte detaylar…

4431 Nitelik Kodu Nedir?

İşletme, İşletmecilik, İş İdaresi, İş İdaresi ve İktisat, Muhasebe-Finansman, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon lisans programlarının birinden mezun olanlar için merkezi yerleştirmelerde açılan kadro ve pozisyonların yanında belirtilen koddur. Bu kodun özel nitelik olarak belirtildiği kadro ve pozisyonlara yukarıda belirtilen bölümler dışındaki mezunlar başvuru yapamamaktadır. Kamu personeli seçme sınavı merkezi atamalarda en çok yer verilen kodlardan bir tanesidir. KPSS

4431 Nitelik Kodu İle Hangi Kadrolar Açılmaktadır?

Bu kod ile merkezi atamalarda en çok yer verilen kadrolar: Memurluk, veri hazırlama kontrol işletmenliği, bilgisayar işletmenliği, satın alma memurluğu, sgk icra memurluğu, dhmi stajyer aim memuru, tahsildar, veznedar ve muhasebeci gibi kadrolardır. İşletme bölümü mezun sayısının fazla olması ve özel sektör olanaklarının sınırlı olması nedeniyle merkezi atamalarda işletme mezunları için görece daha fazla kadroya yer verilmektedir.

4431 Nitelik Kodu İle Kimler Tercih Yapabilir?

Aşağıda özel nitelik kodları ile belirtilen lisans mezunlarının tamamı 4431 nitelik kodu olan kadro ve pozisyonlara tercih işleminde bulunabilir.

  • 3226 – İşletme / İşletmecilik
  • 3361 – Yönetim Bilişim Sistemleri
  • 3381 – Muhasebe-Finansman
  • 5123 – Muhasebe ve Finansal Yönetim / Muhasebe ve Finans Yönetimi
  • 8207 – İş İdaresi
  • 8208 – İş İdaresi ve İktisat
  • 8296 – Yönetim ve Organizasyon
  • 8334 – Pazarlama

4431 Nitelik Kodu Kaç Kontenjan Açılmaktadır?

Kpss merkezi atamalarda her yıl azalan kadrolara rağmen 4431 nitelik kodu ile belirtilen atamalar görece iyi düzeyde kalmaktadır. Büyük en büyük sebebi işletme bölümünün çok sayıda mezun vermesi ve iş olanaklarının sınırlı sayıda olmasıdır. Aşağıda belirtilen kadro sayıları sadece 4431 nitelik koduna özgü açılmış olabileceği gibi, birden fazla kod ile açılan kadrolarda olduğu bilinmelidir.

  • Kpss 2018/1’de 4431 nitelik kodu ile kadro sayısı: 200
  • Kpss 2017/2’de 4431 nitelik kodu ile kadro sayısı: 173
  • Kpss 2017/1’de 4431 nitelik kodu ile kadro sayısı: 370
  • Kpss 2016/2’de 4431 nitelik kodu ile kadro sayısı: 149
  • Kpss 2016/1’de 4431 nitelik kodu ile kadro sayısı: 370

Bize sormak istediklerinizi forum sayfamızdan iletebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.