kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Sınavı Kaç Puanla Nasıl Kazanılır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı GUY sınavı nasıl kazanılır? Kaç puan almak gerekir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı GUY sınavı kaç puanla kazanılır sizlere fikir vermesi amacıyla bu yazımızda paylaştık.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi’nin taşra teşkilatı birimlerinde görevlendirmez üzere aldığı Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine giriş nasıldır? Nasıl Gelir Uzman Yardımcısı olunur? Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı nasıl? Gelir Uzman Yardımcılığı sınav konuları nelerdir? Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı kaç puanla kazanılır? Gelir Uzman Yardımcılığı sınavında kaç puan almak gerek? Gelir Uzman Yardımcılığı sınavına nasıl hazırlanılır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

Gelir Uzman Yardımcılığı Mesleği Nedir? Gelir Uzman Yardımcıları Ne İş Yaparlar?

Gelir Uzman Yardımcılığı mesleği Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatı birimlerinde, özellikle vergi dairelerinde görevlendirmek üzere istihdamını sağladığı kariyer meslektir. Gelir Uzman Yardımcılığı mesleği hemen hemen en fazla alım gerçekleştirilen A Grubu mesleklerden birisi olarak, KPSS A Grubu hazırlığı yürüten ve kariyer meslekleri hedefleyen adaylar açısından bu yönüyle öne çıkmaktadır. Gelir Uzman Yardımcılarının en temel görevleri Vergi Dairesi Başkanlık ve Müdürlüklerinde vergilendirme süreçlerine dair hemen her safhada görev almaktır. Farklı birimlerde farklı iş ve işlemler gerçekleştirebilmektedirler. Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine dair aklınıza takılan her tür hususu, detaylı meslek bilgilerini, görev yerlerini aşağıda yönlendirmesini verdiğimiz Meslek Tanıtım çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

Nasıl Gelir Uzman Yardımcısı Olunur?

Gelir uzman yardımcılığı mesleğine atanmak isteyen adayların öncelikli olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından her sene düzenli olarak gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumuna ek olarak KPSS A Grubu oturumlarına katılmaları gerekmektedir. Gelir Uzman Yardımcılığı için Başkanlık KPSS A Grubu puan türlerinden olan ve puan türleri içerisinde hemen hemen en dengeli dağılıma sahip puanlardan olan KPSS P48 puan türüne adayların sahip olmasını istemektedir. Ayrıca Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine İİBF / Hukuk dışı alanlardan yapılacak alımlara başvuruda bulunacak olan adayların KPSS P3 puan türüne sahip olması talep edilmektedir. Başkanlığın bu puan türlerinden talep ettiği taban puan ise en az 70’tir.

Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine giriş için Başkanlıkça belirlenen diğer şartları da sağlayan adaylar yeni getirilen düzenleme eksenin de, alım yapılacağı ilan edilen illerden beş tanesini seçerek başvuruda bulunurlar. Adaylar puanlarına göre yapılacak olan sıralamada bu beş adet ilin her birisi için belirlenecek kadro sayısının 5 katı kadar aday arasında yer almaları durumunda sınava girmeye hak kazanacakları il için yazılı yarışma sınavına katılma hakkı elde ederler. Bu yazılı yarışma sınavında adaylara Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine giriş için başvuruda bulundukları alanlarda göre müfredatlarına uygun çoktan seçmeli sorular yöneltilmektedir.

Gelir Uzman Yardımcılığı Sınav Konuları Nelerdir?

Gelir Uzman Yardımcılığı sınavına Hukuk ilâ İİBF ve dengi okullardan başvuru yapan adayların yazılı sınavda karşı karşıya oldukları sorular aşağıdaki konulardan olacaktır;

guy konu1 1

Gelir Uzman Yardımcılığı sınavına Hukuk ilâ İİBF alanı dışından başvuru yapan adaylara yöneltilecek olan sorular aşağıda yer alan konulardan meydana gelecektir;

guy muh mat

Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında adaylara toplam 100 adet soru sorulacaktır. Bu 100 adet sorunun dağılımı alan sayılarına nizami bir biçimde eşit oranda yayılmamaktadır. Bu yönden dört ders başlığı olan bir sınavda soru sayıları 26 veya 24 olabilmekte, değişkenlik göstermektedir.

Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavı Kaç Puanla Kazanılır? Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavı Nasıl Kazanılır?

Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında adaylara toplam 100 adet çoktan seçmeli test sorusu yöneltilmektedir ve bu sorulara verilen yanlış yanıtlar doğru yanıtları etkilemeksizin hesaplama yapılmaktadır. Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında adayların başarılı olabilmeleri için 100 soruluk sınavda en az 70 puan almaları yani yanlış yanıtların doğru yanıtları etkilemediği bu sistemde en az 70 doğru yapmaları gerekmektedir. Adayların 70 adet doğru yapmaları bu sınavda başarılı olmaları için yeterlidir ancak sözlü mülakatlara katılma hakkı elde etmek manasında sınavı kazanmak için yeterli değildir. Çünkü adayların Gelir Uzman Yardımcılığı’na başvuruda bulunarak sınava girmeye hak kazandıkları ile alınacak aday sayısının iki katı kadar başarılı yani 70 + puanlı aday arasında yer almaları gerekmektedir. Aksi halde adayların Gelir Uzman Yardımcılığı sözlü mülakatlarına katılmaları mümkün olmayacaktır.

Bu yönden adayların 70 başarı puanına takılı kalmaksızın Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında yapabilecekleri en yüksek neti yapacak biçimde hazırlık yapmaları faydalarına olacaktır. Çünkü her ne kadar baraj 70 dahi olsa bir ilde sözlü mülakata katılma hakkı elde eden son sıradaki adayın 80’in üzerinde neti olabilir.

Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavına Nasıl ve Hangi Kaynaklarla Hazırlanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı alımının birinci aşaması olan Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavına hazırlık yapmak isteyen adaylar için hazırlamış olduğumuz hazırlık yönergemize aşağıda yer alan yönlendirme aracılığı ile erişebilirsiniz;

Bizlere sorularınızı sormak ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olmak için Instagram ve Twitter hesaplarımız ile Telegram kanalımıza simgelere dokunarak ulaşabilir, takip edebilirsiniz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.