kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk Mezunları İçin KPSS Puan Türleri Hangileridir? Nasıl Hesaplanır?

Hukuk fakültesi mezunu adaylar KPSS'de hangi oturumlara girecek? Hukuk mezunları KPSS puan türleri hangileri? Hukuk Mezunları KPSS puan türleri nasıl hesaplanır? Detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.

A+
A-

Üniversitelerin Hukuk fakültelerinden mezun olan adaylar da diğer tüm kamu personeli olmak isteyen adaylar gibi Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarına katılarak kamu kurumlarında yer alan kadro ve pozisyonlarda çalışma imkanına sahiptirler. Üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olan adayların KPSS’de hangi oturumlara katılmaları gerekir? Hukuk mezunlarının katıldıkları oturuma göre hesaplanacak olan puan türleri hangileridir? Hukuk fakültesi mezunları hangi KPSS puanları için sınava katılabilirler? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Nedir? 

Kamu kurumlarında açık olarak belirlenmiş ve merkezi atama yoluyla ya da kurum yazılı/sözlü sınavlarıyla alım yapılacak kadrolara başvuruda bulunmak isteyen adayların katılması gereken merkezi sınav Kamu Personeli Seçme Sınavıdır ya da kısaca KPSS’dir. KPSS Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından bazı öğrenim düzeyleri ve atama şekilleri için iki yılda bir, bazıları içinse her sene düzenlenmektedir. Bu ayrımın temelinde belirleyici olan unsur o yılın tek yıl ya da çift yıl olmasıdır. Tek ya da çift yıl olması farketmeksizin A Grubu kadrolara atanmak isteyen adaylar ve öğretmen adayları için KPSS her sene düzenlenirken, B Grubu kadrolara atanmak isteyen adaylar için sınav iki senede bir düzenlenmektedir.

KPSS A Grubu – KPSS B Grubu ayrımı ile KPSS Tek Yıl – KPSS Çift Yıl ayrımını daha iyi kavrayabilmek adına aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

Bu ayrıma dayalı olarak Kamu Personeli Seçme Sınavına katılacak olan Hukuk Fakültesi mezunu adaylar için de katılınacak oturumlar farklılaşmaktadır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiler verdiğimiz çalışmamızın yönlendirmesini aşağıda sunacağız ancak kısa bir bilgilendirme yapmakta, puan türlerini ayırabilmek adına fayda olacaktır.

Hukuk Fakültesi Mezunu Adaylar KPSS’de Hangi Oturumlara Katılacak?

Hukuk fakültesi mezunu adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda katılmaları gereken oturumlar açısından belirleyici olan unsur, adayların hangi unvanla, hangi mesleklerde yer almak istedikleridir. Bu noktada adayların karşısına esasen üç farklı iş biçimi çıkmaktadır. Bunlar kurum avukatlığı kadroları, uzman/denetmen/denetçi gibi kariyer meslek kadroları ve düz memuriyet kadrolarıdır.

Lisans mezunu olarak kamu kurumlarında düz memur olarak çalışmak isteyecek adaylar ile kurum avukatlığı kadrolarına girmek isteyen adaylar için KPSS P3 puanı öne çıkmaktadır. KPSS P3 puan türü iki yılda bir gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumları ile elde edilebilmektedir. Tek yılda sınav yapılmaktadır ancak tek yıllarda alınacak olan puan türü Hukuk mezunu adaylar tarafından atanmak üzere kullanılamayacaktır.

Hukuk Fakültesi mezunu olarak kendilerine özgü açılan kariyer meslek kadrolarında yer almak için almaları gereken Hukuk testi bazlı puan türleri ya da Hukuk ve İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinden mezun adayların tamamı için İİBF müfredatında yer alan derslerin ağırlıkta olduğu puan türleri isteyen kadrolar için hesaplanacak birden fazla puan türü bulunmaktadır. Yazımızda bunlara detaylıca değineceğiz.

Hukuk Fakültesi mezunu adayların KPSS’de hangi oturumlara katılmaları gerektiğini detaylı biçimde işlediğimiz çalışmamıza aşağıdaki yönlendirme yardımıyla ulaşabilirsiniz;

ankara hukuk

Hukuk Mezunları KPSS’ye Hangi Puan Türleri İçin Girebilir? Hukuk Mezunları KPSS Puanları Nasıl Hesaplanır?

Hukuk Fakültelerinden mezun olan adaylar için yukarıda detaylarını ve gerekli yönlendirmelerini yaptığımız üzere bir kaç KPSS seçeneği mevcuttur. Bu aşamada düz memurluk kadroları ve kurum avukatlığı için gereken KPSS P3 puan türünü ve KPSS A Grubu oturumundan kariyer mesleklere başvuruda kullanılabilecek puan türlerini ele alacağız.

Hukuk Mezunları İçin KPSS P3 Puan Türü Nasıl Hesaplanır?

Puan Türü Ders ve Ağırlığı
KPSSP3 -Genel Yetenek %50
-Genel Kültür %50

Hukuk Mezunları İçin KPSS A Grubu Puan Türleri Nelerdir? Nasıl Hesaplanır?

Hukuk fakültesi mezunları için KPSS A Grubu puan türleri iki biçimde istenebilmektedir. Bunlardan ilki salt Hukuk mezunları için alım yapılan kadrolarda istenen Hukuk testi ile ağırlıklandırılmış puan türlerinin istenmesi, ikincisi ise kurumdan kuruma kadrodan kadroya değişebilen ve tüm alan bilgisi testlerini içerebilen KPSS A grubu puan türlerinin istenmesidir. Burada kısaca Hukuk ağırlıklı puanları size tablo olarak sunacağız. Diğer puan türleri için de ayrıntılı analizimize yönlendireceğiz.

Hukuk ağırlıklı KPSS A Grubu Puan Türleri nelerdir? Nasıl Hesaplanırlar?

Puan Türü Ders ve Ağırlıkları
KPSS P4 Genel Yetenek; %20
Genel Kültür; %20
Hukuk; %60
KPSS P5 Genel Yetenek; %15
Genel Kültür; %15
Hukuk; %50
İktisat; %20
KPSS P6 Genel Yetenek; %15
Genel Kültür; %15
Hukuk; %40
Kamu Yönetimi; %30
KPSS P7 Genel Yetenek; %15
Genel Kültür; %15
Hukuk; %40
Uluslararası İlişkiler; %30
KPSS P8 Genel Yetenek; %15
Genel Kültür; %10
Hukuk; %35
İktisat; %20
Maliye; %20
KPSS P9 Genel Yetenek; %10
Genel Kültür; %10
Hukuk; %35
İktisat; %15
Maliye; %15
Kamu Yönetimi; %15
KPSS P11 Genel Yetenek; %10
Genel Kültür; %10
Hukuk; %35
İktisat; %15
Maliye; %15
Uluslararası İlişkiler; %15

Bu puan türleri doğrudan Hukuk testi ile ağırlıklandırılmışlardır. Hukuk fakültesi mezunu adaylar için açılan kadrolarda genel olarak istenen puan türü KPSS P4 puan türüdür. Ancak bazı kurumlar diğer puan türlerinden de talep edebilmektedirler.

Bu puan türlerinin yanında tüm alan bilgisi testlerinin farklı ağırlıklara sahip olduğu puan türleri ile Hukuk mezunlarını da kapsayacak şekilde genel ilanlar verebilmektedirler. O puan türlerinin de içeriklerine, test ağırlıklarına aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda ulaşabilirsiniz;

Hukuk Fakültesi mezunu olup Kamu Personeli Seçme Sınavına hazırlık yapan diğer adaylarla istişare etme imkanı bulmak ve aklınıza takılan tüm sorularınızı sorabilmek için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.