kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İcra Müdür Yardımcılığı Sınavına Kimler Girebilir? Konu Dağılımı Nasıldır?

Adalet Bakanlığınca istihdam edilen İcra Müdür Yardımcılığı kadrosu için ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavın konu dağılımı nasıl? Detaylar yazımızda.

A+
A-

Adalet Bakanlığı tarafından icra dairelerinde istihdam edilen İcra Müdür Yardımcılarının istihdamı için ÖSYM tarafından gerçekleştirilen İcra Müdür Yardımcılığı sınavına kimler katılabilir? İcra Müdür Yardımcılığı sınav konuları nelerdir? 

İcra Müdür Yardımcılığı Sınavına Kimler Girebilir?

Adalet Bakanlığınca icra dairelerinde görev yapmakta olan icra müdür yardımcılarının alınması için gerçekleştirilen sınava aşağıdaki koşulları sağlayan adaylar katılabilmektedir;

-Adayların haklarında yapılan denetim neticesinde düzenlenen raporların sonucunun olumlu olması gerekmektedir.

-Adaylar İcra Katipliği kadrosunda, yazılı sınavın yapılacağı gün itibariyle en az bir yıl fiili olarak çalışmış olması gerekmektedir. Adayların en geç sınav tarihi itibariyle asaletlerinin tasdikinin yapılması gerekmektedir. Aksi halde adayların sınava katılabilmeleri mümkün olmayacaktır. 

-Adayların, üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden, Adalet MYO’dan, MYO’ların adalet ya da adalet meslek eğitimi ön lisans bölümlerinden ya da denkliği kabul edilmiş yabancı dört yıllık bir okuldan mezun olmuş durumda bulunmaları gerekmektedir. 

İİBF Mezunları İcra Müdür Yardımcısı Olabilir mi?

11 Ağustos 2018 tarihinde İcra Müdür ve Yardımcıları ile İcra Katiplerinin Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile yukarıda yer alan alanların dışından da mesleğe atanabilmek imkanı hasıl olmuştur. Yayımlanan değişiklik yönetmeliğinde; sınava başvuruda bulunabilecek alanlara dair hüküm aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

“Hukuk fakültesi, adalet meslek yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi ön lisans programı veya Bakanlığın ihtiyaç durumuna göre belirleyeceği diğer alanlarda en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak.”

Önceden yalnızca Hukuk Fakültesi ile Adalet bölümlerine İcra Müdür Yardımcılığı sınavına girmek imkanı tanınırken, yapılan değişiklikle diğer alanlara da sınava başvuru yapma imkanının sunulmasının önü açılmıştır.

1 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan ilan ile alım koşullarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiş, eski alım sisteminde yer alan bölümlerden alım yapılacağı ilan edilmiştir. 

İcra Müdür Yardımcılığı Sınavına Başvuru

Yukarıdaki başvuru koşullarını taşıyan adaylar İcra Müdür Yardımcılığı sınavına, sınav ile alakalı yayımlanmış bilgi formu, öğrenim belgeleri ile Adli Yargı yeri İlk Derece Mahkemelerinin Adalet Komisyonlarına bizzat başvuru yapacaklardır. 

Başka bir yargı yerinde bulunan komisyon üzerinden başvuru yapacak olan adayların sınav başvuru evrakı, masrafı aday tarafından ödenmek şartı ile APS ile gönderilerek de başvurular gerçekleştirilebilmektedir. 

ankara hukuk 1

İcra Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Konuları

İcra Müdür Yardımcılığı sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilmektedir. Yazılı sınavda adaylara toplam 80 soru sorulmakta ve bu 80 sorunun yanıtlanabilmesi için toplam 105 dakika süre tanınmaktadır. Adaylara yazılı sınavda aşağıdaki konulardan sorular yöneltilmektedir;

Genel Kültür – Genel Yetenek Testi (35 soru)

Genel Kültür Testi Soruları

-Türk Kültürü ve Medeniyetleri dersi (5 soru)
-Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi dersi (5 soru)
-Temel Vatandaşlık dersi (5 soru)

Genel Yetenek Testi Soruları

-Türkçe dersi (10 soru)
-Matematik dersi (10 soru)

Alan Bilgisi Testi (45 soru)

-Türk Borçlar Kanunu’nun Genel Hükümleri (206 madde) (8 soru)
-KDV Kanunu, Harçlar Kanunu, Damga V. Kanunu (9 soru)
-İcra – İflas Kanunu, İcra – İflas Kanunu Yönetmeliği, İcra – İflas K. Tatbikatı Hk. Nizamname (12 soru)
-Hukuk Muhakemeleri K., Bölge Adl. ve Adii Yargı İlk Der. Mah. ile Cumh. Başsavcılıkları İd. ve Yazı İşleri Hizm. Yür. Dair Yön. 4. Bölümü, Tebligat K. Uyg. Dair Yön. (8 soru)
-Türk Tic. Kanunu Başlangıç Hükümleri, Tacirlerin düzenlendiği ilk kitabın birinci bölümü, Ticaret Şirketlerinin Gen. Hükümlerini düzenleyen ikinci kitap birinci bölüm, Kıymetli Evr. düzenleyen üçüncü kitap ile Deniz Tic. cebri icraya dair özel hükümleri içeren beşinci kitap sekizinci bölüm (8 soru)

İcra Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınavının Değerlendirilmesi

Adayların icra müdür yardımcılığı yazılı sınavında başarılı olabilmeleri için kendilerine yöneltilen toplam 80 soru üzerinden en az 70 puan almaları gerekmektedir. Adayların başarı puanlarının hesaplanmasında Genel Kültür – Genel Yetenek sorularının ağırlığı %20, Alan Bilgisi sorularının ağırlığı ise %80’dir. 

Başarı koşullarını sağlayan adaylardan İcra Müdür Yardımcılığı mesleğine alınacağı ilan edilen sayının iki katı kadar aday Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan sözlü mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 

İcra Müdür Yardımcılığı Sözlü Mülakatları

Yazılı sınavda başarılı olan adaylar için Adalet Bakanlığı tarafından sözlü mülakatlar gerçekleştirilecektir. Sözlü mülakatlarda adaylara sınava katıldıkları alan bilgisi konularının yanı sıra genel kültürlerini ve güncel bilgilerini ölçen sorular da sorulabilmektedir. Sözlü mülakatlarda başarılı olmak için adayların en az 70 puan almaları şarttır. Aksi halde adayların mesleğe girme imkanı olmayacaktır. Yine sözlü mülakatta başarılı olan adaylardan, mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısı kadar sıralama içerisinde yer alamayanlar da kontenjan nedeniyle kazanamayacaktır.

İcra Müdür Yardımcılığı’na Atanma

İcra Müdür Yardımcılığı yazılı ve sözlü sınavlarını başarı ile geride bırakan adaylar nihai listedeki sıralarına göre kur’a çekilmek suretiyle görev yerlerine atanacaklardır.

İcra Müdür Yardımcılığı ve diğer mesleklere dair bilgi almak, soru sormak ve istişarede bulunmak için FORUM sayfamızı takip etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. 35 Avatar 35 dedi ki:

    memurlukta şu otuz beş yaş sınırını kaldırın lütfen özel sektör bizleri tüketti.