kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Maliye Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara ve Testlere Girmelidir?

Üniversitelerin Maliye bölümünden mezun olan adaylar KPSS'de hangi oturumlara girmelidirler? Maliye mezunları KPSS'de hangi oturumlara başvurmalı, hangi testleri çözmelidir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Maliye Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara ve Testlere Girmelidir?

Maliye mezunları KPSS de hangi oturumlara ve testlere girmelidir, sizler için araştırdık. Sizlere en doğru ve güncel bilgileri derlediğimiz yazımıza bir yenisini daha ekledik.

Üniversitelerin maliye bölümü nedir? Maliye bölümünden mezun olan adaylar KPSS’de hangi oturumlara başvurmalıdırlar? Maliye mezunları KPSS’de hangi testlere girmeli? Maliye mezunları KPSS’de hangi oturumlara katılmalıdırlar? Maliye mezunları için KPSS nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Maliye Bölümü Nedir? Alanları Nelerdir?

Maliye bölümü üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile buna denk sayılan Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme vb. fakültelerinde bulunan ve Kamu Maliyesi, kamu borçlanması, kamu gelirleri, kamu harcamaları, vergi teorisi, modelleri ile vergi mevzuatı gibi alanlarda ve maliye politikası gibi ekonomik konularda öğrenim veren lisans programıdır.

Üniversitelerin maliye bölümlerinden mezun olan adaylar özellikle vergi gibi alanlarda özel sektörde de iş sahibi olmayı hedeflese de genel olarak kamuda çalışmak üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Üniversitelerin maliye bölümlerinden mezun olan adayların kamuda yer alan kadrolara atanabilmeleri için karşılarında Kamu Personeli Seçme Sınavı gibi bir safha bulunmaktadır. Adaylar bu aşamayı geride bırakmadan -istisnalar olsa da- kamu kurumlarında yer alan kadrolara atanmaları mümkün olmamaktadır.

Adayların kamu personeli seçme sınavı KPSS sürecine girdiklerinde akıllarını karıştıracak bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususların başında KPSS’nin a grubu ve b grubu olarak adlandırılan iki ayrı sınav yapısı gelmektedir. Bu konu en öz anlatımla şudur; eğer ki adaylar kamu kurumlarında yer alan düz memurluk olarak nitelenen b grubu kadrolara yerleşmek istiyorlarsa b grubu sayılan KPSS oturumlarına, lisans mezunu oldukları için de dolayısıyla KPSS Lisans sınavına katılmalıdırlar.

Ancak adaylar kamu kurumlarında yer alan ve a grubu olarak nitelendirilen kariyer meslek kadrolarına yerleşmek istiyorlarsa katılmaları gereken sınavlar arasında yine KPSS Lisans sınavı yer almaktadır ancak bu oturuma ek olarak KPSS A Grubu oturumlarına da katılmaları ve bu alanda puanlar almaları gerekmektedir. Bu ayrımın adaylar açısından kafa karıştıran diğer bir noktası da sınavların tek yıl – çift yıl döneminde katılmaya göre etkilerinin değişmesi konusudur. Buna aşağıda ayrıca değineceğiz.

Öncelikli olarak adayların temel ayrım olan a grubu – b grubu ayrımını kavrayabilmeleri için aşağıda yönlendirmesini verdiğimiz ilgili çalışmamızı incelemelerini öneriyoruz;

Maliye Mezunları İçin KPSS B Grubu Sınavlarının Önemi Nedir?

Üniversitelerin Maliye bölümünden mezun olan adayların her şartta KPSS Lisans sınavına katılmak zorunda olduklarını söyledik. Ancak b grubu kadrolar için bu katılımın çift yıllarda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Maliye bölümü mezunu adayların tek yıllarda katılacakları KPSS Lisans sınavı puanlarıyla b grubu tercihi yapmaları mümkün olmamaktadır. Ancak böyle bir ayrım a grubu oturumları için girilen KPSS Lisans ve A grubu sınavı için geçerli değildir. Adaylar tek yıllarda da çift yıllarda da A grubu sınavına ve A grubu puanlarının hesaplanması için KPSS Lisans oturumuna katılabilirler ve puanlarını kullanabilirler. Ancak KPSS Lisans puanlarının b grubu atamalarında kullanılabilmesi için adayların sınava çift yıllarda katılmış olmaları şarttır.

ÖSYM’nin KPSS için uyguladığı çift yıl – tek yıl ayrımını tüm detaylarıyla incelemek ve anlamak için ilgili çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ulaşabilirsiniz;

osym binasy 4

Maliye Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Katılmalıdır? Maliye Mezunları KPSS’de Hangi Testleri Çözmelidir?

Üniversitelerin Maliye bölümünden mezun olan adayların yukarıda da belirttiğimiz üzere b grubu kadrolara girebilmeleri için çift yıllarda düzenlenen KPSS Lisans oturumuna katılmaları gereklidir ve yeterlidir. Ancak adaylar her yıl KPSS A Grubu oturumlarına katılabilirler. KPSS A Grubu sınavı, a grubu kadrolara atanabilmek için birden fazla oturumdan oluşan bir sınavdır ve adaylar bu oturumlardan bazılarına ya da oturumların hepsine başvurabilir ve katılabilirler.

Maliye Mezunu Adaylar için B Grubu KPSS Oturumları;

KPSS Lisans oturumu: Maliye mezunu adayların b grubu kadrolar için KPSS Lisans oturumuna sadece çift yıllarda katılmaları gereklidir. Diğer yıllarda katılmaları durumunda puanlarını b grubu kadroları için kullanamazlar.

Maliye Mezunu Adaylar için A Grubu KPSS Oturumları;

Maliye mezunu adaylar KPSS A Grubu puanlarının hesaplanması için KPSS Lisans oturumuna her şartta katılmak zorundadırlar. Bunun yanında adayların A grubu kadrolara atabilecekleri puanları alabilmeleri için gerçekleştirilecek üç oturum daha bulunmaktadır.

KPSS A grubu sınavı oturumları aşağıdaki şekildedir;

Cumartesi Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Çalışma Ekonomisi Testi
  • Kamu Yönetimi Testi
  • Uluslararası İlişkiler Testi

Cumartesi Öğleden Sonra KPSS A Grubu oturumu;

  • Hukuk Testi
  • İktisat Testi
  • Maliye Testi

Pazar Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Muhasebe Testi
  • İşletme Testi
  • İstatistik Testi

Üniversitelerin maliye bölümünden mezun olan adaylar, kendi bölümlerinin KPSS testleri içerisinde yer aldığı cumartesi öğleden sonra oturumuna katılarak, bölümlerine dair puan türlerinin hesaplanmasını sağlayabilirler. Ancak adaylar yalnızca bu oturuma katılırlarsa diğer iki oturumda yer alan derslerin yer aldığı puan türleri hesaplanamayacağından bir çok seçeneği de en başta elemiş ve şanslarını azaltmış olurlar.

Bu nedenle bizim adaylara önerimiz en az pazar sabah oturumu ve kendi alanlarının yer aldığı oturuma katılmaları, hatta imkanları varsa tüm oturumlara katılarak, bütün puanlarının hesaplanmasını sağlayacak şekilde hareket etmeleridir. Özellikle Kurumların çok çeşitli bir puan yelpazesinde ilana çıkıyor olması sebebiyle adayların şanslarını arttırması açısından bu önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.