kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İstatistik Mezunları KPSS A Grubunda Hangi Dersler ve Oturumdan Sorumlu

Üniversitelerin İstatistik bölümünden mezun olan adaylar KPSS A Grubunda hangi oturumlardan ve derslerden sorumlu? Hangi oturumlara katılmaları gerekli? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Üniversitelerin Fen ya da Fen Edebiyat Fakültelerinde bulunan İstatistik bölümünden mezun olan adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavının KPSS A Grubu oturumlarından hangilerine katılmaları gerekmektedir? İstatistik mezunları KPSS A grubuna girebilir mi? Hangi testleri çözmeleri gerekir? KPSS A Grubu istatistik puan türleri nelerdir? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

KPSS Nedir? İstatistik Mezunları Neden KPSS’ye Girmelidir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da herkesin bildiği kısa adı ile KPSS Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkez ÖSYM tarafından, kamu kurumlarında yer alan personel ihtiyacının karşılanmasında bir ön eleme sınavı görevi gören önemli bir safhadır. Kamuda yer alan hemen hemen tüm kadrolara KPSS puanları ile yerleşilmekte ya da bu kadrolar için açılan yazılı ya da sözlü sınavlara KPSS puanı ile başvuruda bulunulabiilmektedir.

Üniversitelerin İstatistik bölümlerinden mezun olan adayların da kamu kurumlarında çalışmak istemeleri durumunda ilk olarak başarı ile geride bırakmaları gereken aşama KPSS aşamasıdır. KPSS yolu ile adayların yerleşebilecekleri iki tip kadro bulunmaktadır. Bu kadrolar KPSS A Grubu kariyer meslek kadroları diğeri ise KPSS B kadroları yani genel olarak düz memurluk statüsünde olan kadrolardır. Bu aşamada adaylar iki seçenekten birisini kendisine belirlemeli ya da her ikisi için de ortak bir çalışma yürüterek seçeneklerini arttırmalıdır.

Üniversitelerin İstatistik bölümlerinden mezun olan adaylar gerçekleştirilmekte olan KPSS oturumlarından KPSS A grubu sınavı her sene gerçekleştirilirken, B Grubu için yapılan KPSS Lisans sınavı iki senede bir gerçekleştirilmektedir. Daha doğrusu adayların KPSS B atamaları için gerekli puanı alabilmeleri için iki senede bir ve çift yıllarda yapılan KPSS Lisans sınavına girmeleri gerekmektedir. KPSS Tek Yıl – Çift Yıl ayrımına dair hazırlamış olduğumuz detaylı çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

İstatistik Mezunları da kamu kurumlarında yer alan kadrolara atanmak için ya çift yıllarda KPSS Lisans sınavına ya da her yıl yapılan KPSS A grubu sınavına katılmalıdırlar.

İstatistik Mezunları KPSS ile Hangi Kadrolara Atanabilir?

Kamu Personeli Seçme Sınavına girmek isteyen İstatistik mezunlarının önünde KPSS B Grubu ile yerleşebilecekleri düz memurluklar ya da KPSS A Grubu puanlarıyla atanabilecekleri kariyer meslekler bulunmaktadır. Ayrıca İstatistik bölümü mezunları Yükseköğretim Kurulu’ndan almış oldukları denklik belgesini alım ilanında yurt içi denkliği kabul edeceğini belirten Kurumların ilanlarında kullanarak İİBF ve SBF mezunu adaylar ile ortak kurum sınavlarına da başvuru yapabilmektedirler. Yine kendilerine özel olarak kontenjan açılan Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı gibi alımlara da başvuruda bulunabilmektedirler.

Adayların İİBF mezunları ile aynı kadrolara başvuruda bulunabilmeleri için yukarıda da belirttiğimiz gibi denkliğin Kurumca başvuruda kabul edilmesi şartı bulunmaktadır. Ayrıca adayların İİBF mezunlarının çözdükleri KPSS A grubu testlerini de çözmeleri ve onların aldıkları puanları almaları gerekmektedir.

Adayların hangi oturumlara katılarak hangi puan türlerini elde edebileceklerine dair daha detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz yazımızda göz atabilirsiniz;

istatistik

İstatistik Mezunları KPSS A Grubu Oturumları Nelerdir?

İstatistik mezunlarının da diğer tüm lisans mezunları için olduğu gibi KPSS Lisans oturumuna katılmaları puanlarının hesaplanması için gereklidir. Bu yönden adayların bu ortak payda üzerine hangi oturumlara katılmaları gerektiğini inceleyeceğiz.

Öncelikli olarak İstatistik mezunu adayların KPSS A Grubu sınavlarında kendilerine has bir testleri bulunmaktadır. KPSS İstatistik testi istatistik mezunlarının kendileri için açılan kadrolara başvuruda kullanabilecekleri puan türlerinin hesaplanmasında etkili olmaktadır. Bu puan türleri ve içerikleri şu şekildedir;

KPSSP12 Dersleri Ağırlıkları
Genel Kültür %20
Genel Yetenek %20
İstatistik %60
KPSSP13 Dersleri Ağırlıkları
Genel Kültür %10
Genel Yetenek %20
İstatistik %40
İktisat %30

Yukarıda yer alan KPSS P12 ve KPSS P13 puan türleri KPSS A Grubu testleri ile elde edilebilen İstatistik içeren puan türleridir. Bu puan türlerinden birisinde yalnızca İstatistik alan bilgisi testi yer alırken diğerinde İktisat testinin de ağırlığı bulunmaktadır. Bu ise adayların İstatistik testinin yanı sıra KPSS iktisat testine de katılmaları gerektiğini göstermektedir.

KPSS A Grubu neticesinde İstatistik mezunu adaylara özgü olarak açılan TÜİK Uzman Yardımcılığı, Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolara bu puan türleri ile başvuruda bulunabilmektedirler. Ancak adayların yurt içi denkliği kabul eden diğer kariyer meslek alımlarına başvuruda bulunabilmeleri için KPSS A Grubu oturumlarında yer alan Hukuk, Maliye, Muhasebe gibi alanları da çözmeleri ve puan almaları şarttır.

KPSS A grubu sınavı konularını ayrıntılarıyla incelemek ve daha detaylı bilgiler edinmek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

İstatistik mezunları için KPSS A Grubu sınavına dair merak ettiğiniz hususları sormak, hazırlık yapan diğer adaylarla istişare etmek için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.