kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İstatistik Mezunları KPSS'de Nereleri Hangi Meslekleri Tercih Edebilir?

Üniversitelerin İstatistik bölümlerinden mezun olan adaylar KPSS ile hangi alanlarda çalışabilirler? KPSS A grubu ve B grubu hangi mesleklere girebilirler. Detaylar yazımızda.

A+
A-

Üniversitelerin İstatistik alanından mezun olmuş olan adayların kamu kurumlarında çalışabilmeleri için girmeleri gereken Kamu Personeli Seçme Sınavı nedir? İstatistik mezunları KPSS ile nereleri tercih edebilirler? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

İstatistik Mezunları İçin KPSS Nedir? Hangi Oturumlara Katılmalıdırlar?

Üniversitelerin İstatistik lisans programlarından mezun olan adayların tıpkı diğer lisans programlarından mezun olan adaylar gibi kamu kurumlarında görev almak için ÖSYM’nin lisans mezunu adaylara gerçekleştirdiği KPSS Lisans oturumuna katılmaları gerekmektedir. Çift yıllarda gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumundan elde edilen KPSS P3 puan türü ile merkezi atamalarda tercih yapılabilmekte ya da Kurumların b grubu meslekler için açmış olduğu açıktan alımlara başvuruda bulunulabilmektedir  Adayların tek yıllarda katıldıkları KPSS Lisans’tan alınan puanların ise bu şekilde kullanımı mümkün olmayacaktır. Ancak beraberinde katılacakları KPSS A Grubu sınavından alacakları puanların hesaplanmasına yarayacaktır. Adaylar her yıl gerçekleştirilen KPSS A Grubu oturumlarına katılarak, kamu kurumlarında yer alan ve İstatistik mezunlarına özel açılan kariyer meslek unvanlarının ilanlarına ya da denkliğin kabul edilmesi durumunda İİBF mezunları için açılan alımlara başvuruda bulunabilecelerdir.

Bu durumda İstatistik mezunu adayların katılabilecekleri oturumları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • B grubu kadrolara atanmak için sadece Çift Yıllarda gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumları
  • A Grubu kariyer meslek alımlarının İstatistik mezunları için açılan alımları için tek ya da çift yıl KPSS Lisans oturumu ve KPSS A Grubu İstatistik ve İktisat testleri
  • A Grubu kariyer meslek alımlarında denklikten faydalanılacak olması durumunda tek ya da çift yıl KPSS Lisans oturumu ve KPSS A Grubu oturumlarının tamamı

İkinci grupta İstatistik testinin yanında İktisat testinin de yer almasının sebebi İstatistik alanı için belirlenen puan türlerinde İktisat testi ağırlığına da yer verilmesidir. Detayına aşağıda değineceğiz.

İstatistik Mezunları KPSS Puanları Nelerdir?

İstatistik mezunu adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavına katılacak olan adayların KPSS A grubu ya da KPSS B grubu adayı olmasına bağlı olarak kullanacakları puan türleri de değişkenlik göstermektedir. Bu puan türleri KPSS B Grubu için KPSS P3, KPSS A Grubu içinse KPSS P12 ve KPSS P13 puan türleridir.

İstatistik bölümü mezunlarının KPSS’de elde edebilecekleri puan türlerini daha detaylı bir şekilde görmek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

istatistik 1

İstatistik Bölümü Mezunları KPSS ile Hangi Meslekleri / Nereleri Tercih Edebilirler?

İstatistik Bölümü mezunları kamu kurumlarında çalışabilmek için KPSS’ye girip puan aldıktan sonra karşılarına bir kaç farklı seçenek çıkmaktadır. Bu seçenekleri şimdi tek tek ele alalım;

KPSS B Grubu Atamaları

İstatistik mezunu adaylar çift yıllarda katılacakları KPSS Lisans oturumlarından elde edecekleri KPSS P3 puan türü ile yine ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi atamalarda tercih yapabilmektedirler. Bu tercihlerde İstatistik bölümü mezunu adayların yapacakları tercihlerde belirleyici olan unsur ÖSYM’nin kadrolar için belirlemiş olduğu nitelik kodlarıdır.

İstatistik mezunları için temelde iki nitelik kodu önem arz etmektedir. Bu kodlardan ilki 4525, İkincisi ise 4001’dir. 4525 Nitelik kodu talep eden kadrolar; İstatistik bölümünden mezun olan adayların tercih edebileceği kadrolardır. İstatistik mezunları bu kadroları İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüyle paylaşmaktadır. Diğer nitelik kodu olan 4001 ise tüm Lisans mezunu adaylar için açılan kadroların nitelik kodudur. Bu kod ile açılan kadrolara üniversitelerin herhangi bir lisans programından mezun olan adayların bütünü tercih edebilmektedir.

İstatistik bölümü mezunu adayların bu şekilde girebilecekleri meslekler temelde düz memur olarak nitelendirilen memur ya da veri hazırlama kontrol işletmeni (vhki) gibi unvanlardır. Bu mesleklerde adayların fazla ilerleme şansı olmayacaktır.

KPSS B grubu atamalarına ve KPSS Lisans sınavına dair detaylı bilgiler için aşağıda yer verdiğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz;

KPSS A Grubu Atamaları

Bu kısımda İstatistik mezunlarının önüne iki yol çıkmaktadır. Bunlardan ilki sadece İstatistik bölümü mezunlarının başvurabildiği kadrolar, diğer ise yurt içi denkliğin kabul edilmesi durumunda İİBF/SBF mezunu adaylar için açılan ilanlardır. İlk kısımda İstatistik mezunları KPSS P13 ve KPSS P12 puan türlerini kullanmaktadırlar. Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alımı gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı için veya Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açılan Gelir Uzman Yardımcılığı, Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı gibi kadrolar için İstatistik bölümüne özgü kontenjanlar belirlenebilmektedir. Yine TÜİK Uzman Yardımcılığı alımlarında da İstatistik bölümü mezunu adaylara kontenjan açılabilmektedir. Bu tip alımlar için İstatistik bölümü mezunları alan testlerini çözerek elde ettikleri KPSS P12, KPSS P13 puan türlerini kullanarak başvuruda bulunabilmektedir.

Bunun yanında İstatistik bölümü mezunları İİBF bölümleri ile denk sayıldıkları durumda, bu denkliğin Kurumun ilanında kabul edilmesi ile İİBF mezunları için açılan Uzman Yardımcılığı, Müfettiş Yardımcılığı, Denetçi Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı kadrolarına İİBF mezunu adayların elde ettikleri puan türleri ile başvuruda bulunabilmektedirler. Bu tip alımlar için önemli nokta Kurumun yurt içi denkliği kabul ettiğini ilanda belirtmesidir. Aksi halde adayların başvuruda bulunmaları mümkün olmamaktadır.

Adayların bu şekilde girecekleri kadrolar, unvanlar kariyer meslek olarak nitelenmektedir. Adayların bu kadrolarda daha fazla yükselme ve ilerleme şansı olacaktır.

İstatistik Mezunu adayların İİBF mezunu adaylar ile birlikte yarışacakları KPSS A Grubu sınavına dair detaylı bilgiler, sınav konuları ve diğer merak ettiğiniz unsurlar için aşağıda yer verdiğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz;

KPSS Lisans ya da KPSS A Grubu sınavlarına hazırlık yapan diğer adaylar ile istişare etmek, aklınıza takılan soruları sormak ve bilgiler almak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.