kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Adli ve İdari Hakimlik Sınavlarında Nasıl Puan Hesaplaması Yapılır?

Adalet Bakanlığı tarafından alımı yapılan Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarında puan hesaplaması nasıl yapılır? Ham puan ve standart sapma nedir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Adalet Bakanlığı tarafından alım süreci gerçekleştirilen ve yazılı kısmı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından yapılan Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı puan hesaplaması nasıl yapılır? Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı puanları nasıl hesaplanır? Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavında kaç soru soruluyor? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Nedir? Nasıl Yapılmaktadır?

Adalet Bakanlığı tarafından mahkemelerde görevlendirilmek üzere alımı gerçekleştirilen Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği için yazılı aşaması Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen sınavlara Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı adı verilmektedir. Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan ilana göre yıldan yıla farklılık gösterse de tam anlamıyla yapıldığı zaman toplam dört grup için gerçekleştirilmektedir.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavının düzenlendiği gruplar Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği olarak iki ana gruba, bu gruplar da kendi içlerinde Mezun Grubu ve Avukatlık Mesleğinden Geçiş grubu olarak ikişer gruba ayrılmaktadır. kamu haber

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavının ilk safhası yazılı yarışma sınavı biçiminde ÖSYM tarafından gerçekleştirilirken, ikinci safhası yalnızca Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği yazılı sınavında başarılı olan adaylar için sözlü mülakat olarak düzenlenmektedir.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Hangi Konulardan Düzenlenmektedir?

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavının yazılı kısmı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından Genel Kültür – Genel Yetenek ve Ortak Alan bilgisi, İdari Yargı Hakimliği testi ve Adli Yargı Hakimliği testi olmak üzere farklı oturumlar halinde gerçekleştirilmektedir. Bu oturumların hesaplamaları ve sınav başarı puanına etkileri de kendi içlerinde oluşmaktadır. Ayrıca Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı avukatlıktan geçiş grupları için de düzenleniyorsa bu grupların adli yargı hakimliği testi ve idari yargı hakimliği testleri de ayrıca uygulanmaktadır.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavının konuları avukatlıktan geçiş grubu ve mezun grubu için aynı dağılıma sahiptir. Farklılık sınavın Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği kapsamında olup olmamasına göre oluşmaktadır. Bu yönden Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı konularını iki ana başlıkta incelemek mümkündür ki bu başlıklar Adli Yargı Hakimliği sınav konuları ve İdari Yargı Hakimliği sınav konularıdır. Her iki konu ve soru dağılımını da aşağıda yer verdiğimiz yönlendirmeler yardımıyla ulaşabileceğiniz çalışmalarımızda alt başlıkları ile birlikte ayrıntılı biçimde inceleyebilirsiniz;

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Başarı Koşulu Nedir? Kimler Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sözlü Mülakatlarına Katılma Hakkı Elde Etmektedir?

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavına katılan adayların, alımın yazılı kısmında başarılı olabilmeleri için temelde bir koşulu sağlamaları gerekmektedir. Ancak bu koşul tek başına adayların Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği sözlü mülakatlarına katılım hakkı elde etmeleri için yeterli olmamaktadır. Adayların Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavlarında başarılı olmaları için sınavdan almaları gereken en düşük puan 70’tir. Ancak adayların Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği sözlü mülakatlarına katılma hakkı elde etmeleri için her sınav grubu için ayrı ayrı değerlendirilmek üzere hakimlik mesleğine alınacağı ilan edilen aday sayısının üç katı kadar 70 ve üzeri puana sahip olan aday arasında yer almaları gerekmektedir. Bu belirleme adayların yarıştıkları sınav grubunda yapılacak puan sıralamasına göre, üç kat aday arasında yer almaları şeklinde yapılmaktadır. Örneğin İdari Yargı Hakimliği mesleğine 100 adayın alınacağı bir sınavda sözlü mülakata katılabilecek olan adaylar 70 ve üzerinde puan alan ve ilk 300 arasında kendisine yer bulan adaylardır. 301. sıradaki adayın puanı 70 ve üzerinde dahi olsa aday sıralama dışında kaldığından sözlü mülakata katılma hakkı elde edemeyecektir.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı Puan Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır? 

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavına katılan adayların puan hesaplamaları, yazılı sınavı gerçekleştiren Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin belirlemiş olduğu hesaplama usullerine göre yapılmaktadır. Bu usullere göre Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavlarının puan hesaplamasını yaparken ÖSYM iki temel hesaplama gerçekleştirmektedir. Bunların ilki Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı ham puan hesaplaması, ikincisi ise Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı standart sapma hesaplaması.

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı puan hesaplaması yapılırken ÖSYM adayların Genel Yetenek ve Genel Kültür testini toplam 20 puan üzerinden, alan bilgisi testlerini ise toplam 80 puan üzerinden değerlendirmektedir. Yani Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavı puanlarının hesaplanmasında GK – GY etkisi %20, Alan Bilgisi etkisi %80’dir.

Adayların önce ham puanları hesaplanacak, sonrasında ise yapılacak hesaplamalara göre standart sapmalar belirlenerek adaylara gerekli ilaveler yapılarak nihai başarı puanına ulaşılacaktır.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin belirtmiş olduğu puan hesaplama sisteminin detayları şu şekildedir;

image 94

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavlarına Nasıl Çalışılmalı?

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavlarına katılacak olan adayların aklındaki en önemli sorulardan bir tanesi de bu zorlu sınavlara nasıl bir hazırlık yürütmenin başarıyı getireceğidir. Bu konuda konuya hakim editörlerimizce hazırlanmış olan çalışma yönergelerine aşağıda yer alan yönlendirmeler yardımıyla erişebilir, sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz;

Adli Yargı Hakimliği Sınavı ve İdari Yargı Hakimliği Sınavlarına hazırlık yapan adaylarla sınavlara yönelik etkileşimde bulunmak ve aklınıza takılan her tür soruyu yöneltmek adına FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.