kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Lisans Nedir Konuları Nelerdir? Nasıl Çalışılır?

KPSS yolunda olan üniversite mezunu hemen hemen tüm adayların yolunun geçtiği KPSS Lisans sınavı nedir? Sınav konuları nelerdir? Puan türleri nedir? Tüm detaylar.

A+
A-

KPSS ye ilk defa hazırlanacak olan adayların dikkat etmesi gereken şeylerden ilki de KPSS konularının ne olduğudur. Gelin birlikte KPSS lisans nedir, konuları nelerdir, nasıl çalışır bakalım. KPSS

KPSS Lisans Sınavı

KPSS’nin temelini oluşturan ve A Grubu’ndan B Grubu’na, Öğretmen Adaylarından, Kurum Avukatı olmak isteyen Hukuk Fakültesi mezunlarına kadar her adayın çözmesi gereken Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini içeren KPSS Lisans sınavına dair tüm detayları bu yazımızda bulabileceksiniz.

KPSS Lisans Nedir?

KPSS Lisans yukarıda da belirttiğimiz tüm grupların katılması zorunlu olan testleri içeren KPSS puanlarının hesaplanmasında temel teşkil eden sınavdır. Sınav Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir. A Grubu adayları ve Öğretmen Adayları için her yıl gerçekleştirilen ve KPSS A Grubu Alan Bilgisi, KPSS Eğitim Bilimleri ve KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ÖABT ile birlikte katılım gösterilen bir sınavdır. Bu saydığımız adaylar bu sınava katılmamaları durumunda katılacakları diğer oturumlarda ne net yapmış olurlarsa olsunlar puanları hesaplanmayacaktır. Bu yönden KPSS Lisans bu işin temelidir.

KPSS Lisans Kaç Yıl Geçerli?

KPSS Lisans her yıl gerçekleştirilmekle birlikte B Grubundan atanacak adaylar sınava çift yıllarda katılmaları durumunda aldıkları puanları kullanabileceklerdir. Örneğin; 2019 KPSS Lisans sınavına katılmış olan bir aday B Grubu atamalarında bu puanını kullanamazken, 2020 KPSS Lisans sınavına katılması durumunda 2022 yılında gerçekleştirilecek KPSS’ye kadar bu puanını atamalar için kullanabilecektir.

Tek Yıl – Çift Yıl ayrımının ne demek olduğunu, uygulamanın detaylarını incelemek için Tıklayınız!

KPSS Lisans Puan Türleri Nelerdir?

KPSS Lisans sınavında çözülecek Genel Kültür ve Genel Yetenek testleri, A Grubu ve Öğretmen atamalarında kullanılan puan türlerindeki etkisi dışında temel olarak üç adet puanın hesaplanmasına yaramaktadır. Bu puanlar ve ders ağırlıkları şu şekildedir;

KPSS P1 Puan Türü

Genel Yetenek; %70
Genel Kültür; %30

KPSS P2 Puan Türü

Genel Yetenek; %60
Genel Kültür; %40

KPSS P3 Puan Türü; 

Genel Yetenek; %50
Genel Kültür; %50

KPSS B Grubu adaylarının atamalarında kullanacağı en temel puan türü KPSS P3 puan türüdür. Bu puan türünden çift yılda alınacak yüksek bir puan 2 sene içerisinde adayların atanabilmesi için avantaj sağlayacaktır.

KPSS Lisans Konuları Nelerdir?

KPSS Lisans sınavında adaylara iki testten her birinde altmışar soru olmak üzere toplam yüz yirmi soru yöneltilmektedir. Bu 120 sorunun yanıtlanması için adaylara tanınan süre ise 130 dakikadır. Bu konular şöyle;

Genel Yetenek Testi

Türkçe + Sözel Mantık – 30 soru
Matematik + Geometri + Sayısal Mantık – 30 soru

Genel Kültür Testi

Tarih Dersi – 27 soru
Coğrafya Dersi – 18 soru
Vatandaşlık Dersi + Güncel Bilgiler – 15 soru

Yukarıda her bir dersin üzerine tıkladığınızda konu başlıkları ile derslerin içeriklerini inceleyebilirsiniz. 

group study

KPSS Lisans Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Aşağıda her bir ders için hazırlık yaparken nasıl hareket edebileceğinize dair önerilerimiz bulunmaktadır.

Genel Yetenek Testi 

Genel yetenek testinden adaylara toplam 60 soru yöneltilmektedir. Bu 60 sorunun 30 tanesi Türkçe sorularından, 30 tanesi ise Matematik sorularından oluşmaktadır. Şimdi sırasıyla bu dersleri ele alalım.

Türkçe Dersi

Türkçe dersinden adaylara toplam 30 soru yöneltilmektedir. Türkçe dersi için adayların her şeyden evvel temel bir dil bilgisine sahip olması gerekmektedir. Bu anlamda bir kez de olsa dilbilgisi çalışması yapılmalıdır. Türkçe testinin ciddi ağırlığını oluşturan sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragraf vb. gibi konular içinse bol soru çözülmeli, pratik kazanılmalıdır. Bu çalışmalarda en temel saik cümle veya paragraf okunduğu zaman soruda istenen şeyi en kısa sürede tatbik etmektir. Bunun için de gerek soruyu gerekse paragrafı bir okumada anlayarak sonuca varmak önemlidir. Bunun da en önemli yolu bol soru ve bol tekrardır. Bu soruları çözerken kendinize süre tanımak, o süre içerisinde bu çözümleri gerçekleştirmeye çalışmak da sizi olumlu yönde etkileyecektir. Bu çalışmalar size hem süreyi kullanabilme kabiliyeti kazandırmak hem de okuduğunu anlama becerisini kuvvetlendirmek için şarttır. Türkçesi zayıf olan adaylar bu şekilde hareket ederek ellerini kuvvetlendirebilirler.

Matematik Dersi

Matematik dersinden adaylara toplam 30 soru sorulmaktadır. Şüphesiz matematik dersi bir beceri dersidir. Herkes bu temel beceriye sahip olmayabilir. Ancak adaylar sınavda kendilerini başarıya taşıyabilecek ölçüde matematik neti yapmak için bu kısmı ihmal etmemelidirler. Adayların özellikle ÖSYM’nin soru tarzını benimseyecek şekilde bir çalışma yapmaları faydalı olacaktır. Belli soru şekillerini seven ve sürekli soran ÖSYM’nin daha evvelki senelerde sorduğu sorular çözülebilir ve buna yönelik hazırlanmış özgün soru bankaları tercih edilebilir. Matematiği zayıf olan adaylar bu konuda bir adım atabilmek için Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir? başlıklı yazımızı inceleyerek bir yol haritası çizebilirler.

Sözel ve Sayısal Mantık

Mantık alanından sorulan sorular yukarıda yer alan 60 soruluk teste dahildir. İki ayrı testte sorulan bu iki konuyu aslında Mantık olarak tek başlıkta ele almak istedik. Çünkü KPSS kapsamında sorulan mantık sorularının çok basit bir mantığı bulunmaktadır. Gerek sözel mantıkta gerekse sayısal mantıkta ÖSYM hemen her yıl zorluk düzeyleri ve soruluş biçimleri değişse de aynı şekilde sorular yöneltmektedir. İki alanda adayları yaklaşık 10 mantık sorusu beklemektedir. Bu mantık soruları ALES sınavındaki mantık sorularına göre daha sınırlı bir alandan sorulmaktadır. Adayların ÖSYM’nin KPSS’de sorduğu bu soru tiplerini öğrenecek şekilde hazırlanması nokta atış bir yöntem olacak ve bol tekrar mantık sorularını korkulur olmaktan çıkaracaktır. Bu konuda bazı hocaların çözüm ve uygulama videoları bulunmaktadır. Bu tip videolardan çokça izleyip, çözümleri hoca ile birlikte yapmaya çalışın. Akabinde bu alana yönelik çıkarılmış soru bankalarından edinerek düzenli olarak bu soru tiplerinden sorular çözün. Ne kadar çok çözerseniz, soruların çözümündeki mekanizmayı kurmak sizin için o kadar kolaylaşacaktır. Artık bir noktadan sonra soruyu gördüğünüzde nereye neyi yazacağınıza kaleminiz kendisi yönelecek ve rahatlıkla bu soruları çözecek hale geleceksiniz. Unutmayın bu konuda en temel yol tekrardır. Bol tekrar ile mantıktan yapacağınız on doğru sizin sınavda başarılı iken, çok başarılı olmanızı, başarısız iken de başarılı olmanızı sağlayacak kadar önemli bir sayıdır. Bu nedenle bu kısma gerekli ehemmiyeti gösterin ve bunu yapmaya bu sorulardan çekinmeyerek başlayın.

Genel Kültür Testi

Tarih Dersi

Tarih dersi belki de sınavda ki en belirleyici alanların başında gelmektedir. Bu alandan adaylara 27 soru sorulmakta ve bu 27 soru eski çağ konularından güncel dönem dünya tarihine kadar geniş bir yalpazeyi kapsamaktadır. Peki bunca konu en verimli şekilde nasıl çalışılır? Bu konuda yalnızca kitap okuyarak çalışmak her zaman verimli olmayabilir. Nihayetinde okunması gereken onlarca başlık, binlerce bilgi yalnızca görsel bir şekilde zihne kolay yerleştirilemez. Bu yönden tarih dersini çalışırken gerek iyi bir konu çalışma kitabı gerekse anlatım tarzı size hitap eden bir hocanın videolarından faydalanarak işi işitsel noktaya da taşımak oldukça faydalı bir yöntem olacaktır. Bu seyretmeleri yaparken kitabınızı da önünüzde tutmak, konu takibini yaparak kitaptan farklı olarak verilmiş bilgileri not etmek, önemli yerlerin vurgusu yapıldıkça bu kısımlara eğilmek sizi sonuca götürecek ilk adım olacaktır. Tabi ki yine bu bilgileri ÖSYM’nin sınavından evvel kendiniz sınamak önemlidir. Olabildiğince çok soru ile bu bilgileri pekiştirmek ve tabi ki bildiğiniz şeyin size nasıl sorulabileceğini özümsemek sizi nihai başarıya ulaştıracak ikinci adımdır. Sık tekrar ve çokça soru ile 27 tarih sorusundan en az 20 net çıkarmanız oldukça olasıdır. Bu çalışmaları çalışmanızı ayırdığınız dönemlerin sınava daha yakın bölümünde yapmak taze bilgiler ile sınava girmenizi sağlaması açısından daha verimli olacaktır. Çok da dar vakte bırakmadan olabildiğince sınava yakın bu çalışmaları tamamlayacak şekilde planınızı yapın ve tarih dersini alt etmeye başlayın.

Coğrafya Dersi

Coğrafya dersi kimi adayın çok ilgi duyarak ve severek çalıştığı, kimi adaylarınsa adeta nefret ettiği bir derstir. Hangi grupta yer alırsanız alın bu alandan karşınıza 18 tane soru çıktığı gerçeğini değiştiremezsiniz ve başarılı olmak için bu 18 sorudan belli bir seviyede net yapmanız şarttır. Bu anlamda tarih dersi için yaptığımız öneriyi burada da yinelemekte fayda görüyoruz. Özellikle bu dersten çok hazzetmeyen adayların görsel ve işitsel olarak çalışmalarını süslemeleri daha verimli bir çalışma süreci ortaya çıkaracaktır. Bu alanda yorum soruları azınlıkta, bilgi soruları çoğunluktadır. Bu bilgi sorularının altından kalkmak için de bol tekrar ve bol soru en temel anahtardır.

Vatandaşlık Dersi

Vatandaşlık testinden adaylara toplam 15 soru sorulmaktadır. Bu 15 sorunun 9 soruluk kısmı Hukuk alanına dair sorulardır. İşin esası KPSS A Grubu için hazırlık yapan adayların özel bir Vatandaşlık hazırlığı yapmasına gerek yoktur. Çünkü KPSS A grubu Hukuk Dersi için yapılan hazırlık bu alandaki soruların adeta leblebi gibi çözülmesi anlamına gelmektedir. İİBF / SBF ve Hukuk Fakültesi mezunu adayların dışındaki adaylar içinse çalışma yöntemi yine tarih ve coğrafya dersindeki ile benzer mantıkta işleyecektir. Sayısal temelli adaylar için oldukça sıkıcı gelecek olan Vatandaşlık dersini video dersleri ile daha akıcı hale getirmek faydalı olacaktır. Bu alanda sorulan Hukuk soruları Hukuk dersinin en temelidir ve aslında hayatımızda sürekli karşı karşıya olduğumuz kaideleri içermektedir. Bu yönden güncel yaşam olarak bu alana bakmak ve gözde büyütmeden çalışmak asıl hareket noktası olacaktır.

Güncel Bilgiler

Bu alandan Vatandaşlık alanı dahlinde 6 soru gelmektedir. Bu konuda kimi zaman güncel olaylar, kişiler, durumlar sorulurken bazen de genel kültür bilgisi sayabileceğimiz, sanat, edebiyat, ekonomi gibi hususlardan sorular sorulmaktadır. İlk kısım için adaylar güncel olayları takip etmeye başlayarak ilk adımı atabilirler. Bu konuda FORUM sayfamızda da yaptığımız derlemeler olacaktır, bunların da takibini yaparak hatta üye olup katkı sağlayarak daha ciddi bir hakimiyet sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.