kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Nedir? Kimler Girebilir? Ne İşe Yarar? Hangi Dersler Var?

Her yıl milyonlarca kişinin katılım gösterdiği KPSS nedir? KPSS ne işe yarar? KPSS dersleri nelerdir? KPSS'ye kimlerin girmesi gerekir? Kaç çeşit KPSS var? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

KPSS nedir? KPSS neden yapılır? KPSS’ye kimler girebilir? KPSS ne işe yarar? KPSS hangi derslerden oluşmaktadır? KPSS kaç çeşittir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

KPSS Nedir? 

KPSS, uzun ismi ile Kamu Personeli Seçme Sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından düzenlenen ve kamu kurum – kuruluşlarında çalışmak isteyen adayların katılması gereken merkezi sınava verilen isimdir. KPSS ÖSYM tarafından farklı mezuniyet seviyelerine ve gruplarına göre farklı dönemlerde gerçekleştirilebilmektedir. Adaylar KPSS kapsamında kendilerini alakadar eden bir ya da daha fazla oturuma katılabilirler.

KPSS Ne Zaman Yapılır? KPSS Kaç Yılda Bir Yapılır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS ÖSYM tarafından farklı mezuniyet grupları için her sene ya da iki sende bir defa yapılabilmektedir. Bu bağlamda adaylar girmek istedikleri kamu kurumu kadrolarına göre sınava her yıl ya da durumlarına göre yalnızca iki yılda bir defa katılabilirler. Hangi KPSS oturumlarının her sene, hangilerininse iki sende bir kez yapıldığına dair detaylı bilgilere aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda ulaşabilirsiniz;

KPSS Ne İşe Yarar?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye katılan adaylar, katıldıkları oturumlarda yer alan derslerin ağırlıklandırılarak hesaplandığı bazı puan türleri elde etmektedirler. Adaylar bu puan türleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının ÖSYM kanalıyla gerçekleştirdiği merkezi atamalara ya da kurumların ilan ettikleri açıktan atamalara başvuru hakkı elde etmektedirler. Adayların puanlarının geçerliliği devam ettiği sürece gerçekleştirilen bu atamalara ve alımlara başvuru hakları bulunmaktadır. Adaylar bu puan türleri ile doğrudan atanabilirler ya da Kurumların açmış oldukları yazılı ve / veya sözlü sınavlara katılma hakkı elde edebilirler. Doğrudan atama imkanı bulunan merkezi atamalarda adayların karşı karşıya oldukları ikincil ya da üçüncül aşamalar bulunmazken, sözünü ettiğimiz diğer tip alımlarda adaylar yalnızca Kurumların düzenleyecekleri sınavlara katılma hakkı elde etmektedirler. Adayların iş sahibi olabilmeleri için bu sınavlarda da başarı göstermeleri gerekmektedir. Aksi halde kamu personeli olarak atanmaları mümkün olmamaktadır.

Adayların Kamu Personeli Seçme Sınavlarında katılacakları oturumlara göre elde edecekleri KPSS Puan Türlerinin tamamını bir arada incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamıza göz atabilirsiniz;

KPSS Puan Türleri Kaç Yıl Geçerlidir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye katılan adayların elde ettikleri puan türlerinin geçerlilik süresi, adayların katıldıkları oturumlara göre farklılık göstermektedir. Genel itibariyle iki sene olan bu sürenin hangi oturumlar için farklılaştığını detaylı bir şekilde incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşacağınız çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

Kimler KPSS’ye Girebilir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS kamu kurumlarında yer alan kadrolara atanmak isteyen -istisnai durumlar hariç- herkesin katılması şart olan sınavdır. Her ne kadar adayların mezuniyet durumlarına göre katılmaları gereken oturumlar değişse de, lise, ön lisans, lisans düzeylerinde mezun durumda bulunan adayların kamu kurumlarında görev yapabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın kendilerine uygun olan oturumlarına katılmaları gerekmektedir.

KPSS’de Hangi Dersler Var?

KPSS lise, ön lisans ve lisans düzeyinde mezun durumda bulunan adaylar için gerçekleştirilmekte olan ve kamu kurumlarında çalışabilmek için girilmesi şart olan sınavdır. Bu sınavın temelini Genel Kültür ve Genel Yetenek dersleri oluşturmaktadır. Ancak bazı alanlardan mezun olan adayların kendi alanlarına has müfredata ait dersleri içeren oturumlara da katılmaları, alanlarında atanabilmeleri için gerekmektedir.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’nin derslerini ve konularını detaylı bir biçimde inceleyebilmek için yazının sonunda yer alan yönlendirmelerden faydalanarak ilgili çalışmalarımıza erişebilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS‘ye hazırlık yapan diğer adaylarla iletişime geçmek ve detaylı bilgiler almak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.