kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Önlisans Türkçe Nasıl Çalışılır?

KPSS önlisans türkçe nasıl çalışılır, 2018 kamu personeli seçme sınavı türkçe kısmına nasıl hazırlanmalıyım gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

KPSS önlisans türkçe nasıl çalışılır, 2018 kamu personeli seçme sınavı türkçe kısmına nasıl hazırlanmalıyım, KPSS içindeki türkçe bölümü kaç sorudan oluşur, KPSS türkçe kısmına hazırlanmak için nasıl bir yol izlemeliyim, KPSS önlisans nedir, KPSS’de türkçe ne kadar etkilidir, KPSS türkçe netlerini artırmak için ne yapmalıyım gibi sorulara sizin için fikir oluşturması amacıyla cevaplar derlemeye çalıştık. KPSS türkçe için yazımızı okumanız faydalı olacaktır diye düşünüyoruz.

Her yıl yüzbinlerce hatta milyonlarca insan memur olma hayaliyle Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giriyor. Adından da anlaşılacağı gibi KPSS bir kamu personeli yani memur seçme sınavı. Bu sınav her sene öğretmen ve A kadro memuriyet adayları için düzenlenirken iki yılda bir de ortaöğretim, önlisans ve öğretmenlik ile A kadro memuriyetler dışındaki kurumlara başvurmak isteyen lisans mezunları için düzenleniyor. KPSS önlisans bu sınavlardan birini oluşturuyor ve yine isminden de anlaşılacağı için meslek yüksekokullarından mezun olan önlisans mezunları için yapılıyor.

KPSS ÖNLİSANS TÜRKÇE KAÇ SORUDAN OLUŞUR VE NE KADARETKİLİDİR?

Kamu personeli seçme sınavı alan bilgisini bir tarafa koyarsak genel kültür ve genel yetenek isimli iki kısımdan oluşmaktadır. Genel kültür kısmı toplamda 60 sorudan oluşmakta ve coğrafya, tarih, vatandaşlık,anayasa gibi dersler ile konuları içermekte iken genel yetenek kısmı yine 60 sorudan oluşmakta türkçe ve matematik gibi dersleri içermektedir. Bu 60 sorunun 30 tanesi türkçeyi kapsamaktadır. Bu da sınavda oldukça önemli olduğunu göstermektedir.

KPSS ÖNLİSANS TÜRKÇE NASIL ÇALIŞILIR?

Bu soruyu cevaplamadan önce bir konuya dikkat çekmekte fayda var. Burada yazdıklarımız sadece genel metotlardır. Bir anda bu yazıyı okuyarak netleri artırmak tabi ki mümkün değildir. Burada türkçe bölümünde iyi net yapmış insanların fikirleri alınarak neler yapılanabileceğine yol gösterici olması amacıyla bu yazıyı düzenliyoruz.

KPSS türkçe kısmıyla ilgili ilk dikkat edilmesi gereken konu zaten yaparım deyip geçilmemesi gerektiğidir. Türkçe genelde adayların görece daha az zorlanarak yaptığı bir alandır. Bu yüzden adaylar bu ders üzerine yeteri kadar eğilmemektedir fakat virgülden sonraki puanların bile değerli olduğu düşünülünce ne kadar çok net yapmak gerektiğinin üzerinde durmakta fayda var.

Türkçe bölümünün geneli anlama dayalıdır. Cümlede, sözcükte ve paragrafta anlam bu işin temelini oluşturmaktadır fakat sınavda dilbilgisinin çıkacağı da unutulmamalıdır. Burası belki de birçok kişiye fark atılacak yer olabilir bu yüzden dilbilgisi konusunda sağlam temel atmanızı öneririz. Bunun için dershanelerden faydalanabilir veya konu anlatımlı kitapları kullanabilirsiniz. Dediğimiz gibi bir işin en temelini bilgi oluşturmaktadır. Bu tarz sınavlar bilgiyi ne oranda ve nasıl bir hızla kullanabildiğinize bakmaktadır bu yüzdende öncelikle bilgi kısmını iyi halletmeniz gerekmektedir unutmayın!

Eğer dilbilgisi kısmını sağlam temeller üzerine oturtmayı başardıysanız yine bahsettiğimiz görece kolay olma durumunda sizi okuduğunuzu anlama soruları bekliyor olacaktır. Bu soruların çözümünde en temel konu kendi isminden de anlaşılacağı gibi okuduğunu anlayabilmektir. Başka bir püf nokta ise hızlı okumaktır. Çünkü sınav aynı zamanda süreyle de yarışmayı gerektirmektedir.İşte bu noktada yapılması gereken en temel şey bolca okuma yapmaktır. Kitap,gazete, dergi ve benzeri bolca içerik okumanız size hem zaman kazanmada hem de doğru anlamada oldukça faydalı olacaktır. Bol bol okuma yapmayı atlamayın. Bu belki de türkçe dersi için en önemli detaydır diyebiliriz.

Yine başka bir konu olan mantık soruları da yine eleyici alanlardan biri bu yüzden bu konu aslında yukarıda değindiğimiz iki şeyin bi bileşeni. Hem mantık sorularının çözülme mekaniğini anlamak için bilgiye sahip olmalı hem de hızlı okuyarak ve hızlı düşünerek bu soruları çözmelisiniz.

Takıldığınız yerlerde destek almaya çalışın. Bazen insan bir konuda takıldığında bunu kendi bakış açısıyla çözemez. Bu konuda ikinci bir gözün size destek olmasını sağlayın.

Bu yukarıda bahsedilen basamaklar birer birer halledildikten sonra yapılması gereken birkaç nokta kalıyor denebilir. Bunlardan bir tanesi bol bol ve farklı kaynaklardan sorular çözmek. Her çözdüğünüz soru size hem tecrübe olarak geri döner hem de eksiklerinizi saptamanızda yardımcı olur.Bunun peşi sıra haftalık ya da on beş günlük periyotlarla düzenli tekrar yapmanız sizin için oldukça önemlidir. Her alışkanlıkta olduğu gibi bir şeyin üzerinden tekrar tekrar geçmek o konudaki bilginizi sağlamlaştıracaktır.

Bu süreci yukarıdaki sırayla izledikten sonra sınav yaklaştıkça yapmanız gereken son şey ise bol deneme çözmek olmalıdır. Hatta bunu yaratabiliyorsanız kendinize bir sınav ortamı yaratarak yapmanızı tercih ederiz çünkü denemeler artık tüm sürecin bittiği ve sınavdan önceki son alıştırmalardır. Bu deneme çözme işini de yine mümkünse oldukça farklı yayınevi veya dershane kaynakları ile yapmanız ufkunuzu genişletecektir. KPSS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.