kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS P48 Puan Türü Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı A grubu içerisinde en popüler puan türlerinden olan KPSS P48 nedir? Nasıl hesaplanmaktadır? Hangi dersleri içerir? Detaylar yazımızda.

A+
A-

KPSS P48 Puan Türü nedir, nasıl hesaplanır, hangi derslerden oluşur, puan türü ne işe yarar ve kaç yıl geçerlidir gibi soruların cevaplarını sizler için bu yazımızda derledik.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin kamu kurumlarında yer alan kariyer mesleklere girmek isteyen adaylar için gerçekleştirdiği KPSS A Grubu sınavı ile elde edilen KPSS P48 Puan Türü nedir? Nasıl hesaplanmaktadır? KPSS P48 hangi derslerden oluşur? KPSS P48 ne işe yarar? Hangi kurumlarda kullanılabilir? Tüm bu detayları yazımızda bulabilirsiniz.

KPSS A Grubu Sınavı nedir?

KSPS A Grubu sınavı, kamu kurumlarındaki Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı, Denetçi Yardımcılığı, Müfettiş Yardımcılığı, Stajyer Kontrolörlük gibi mesleklere girmek isteyen adayların katılımıyla ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir.

KPSS A Grubu sınavına katılacak olan adaylar, okulda görmüş oldukları alan bilgisi derslerinin yer aldığı oturumların yanında Genel Kültür – Genel Yetenek sorularının bulunduğu KPSS Lisans oturumuna da katılmak zorundadır. Aksi halde adayların puanlarının hesaplanması mümkün olmayacaktır. 

KPSS A Grubu sınavına dair diğer önemli detayları bu konuda hazırlamış olduğumuz ayrıntılı yazılarımızdan inceleyebilirsiniz;

KPSS P48 Puan Türü Nedir? 

KPSS P48 Puan Türü, lisans programlarından mezun olduktan sonra kamu kurumlarının gerek merkez, gerekse taşra teşkilatında yer alan kariyer mesleklerde çalışmak isteyen adayların alması gereken önemli bir puan türüdür.

KPSS A Grubu alımlarında kamu kurumlarının en çok tercih ettiği puan türleri arasında yer almaktadır. bu tercihin temelinde elbette aşağıda değineceğimiz puan türünün hesaplanmasında derslerin dengeli bir şekilde dağılıyor olmasının ciddi şekilde payı bulunmaktadır. bu dağılım bir adayın alan bilgisindeki en temel dersler olan Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe derslerinden azami performans ile başarı elde etmelerini gerektirmektedir. 

KPSS P48 Puan Türü Hangi Derslerden Oluşur?

KPSS P48 Puan Türü içerisinde, adayların KPSS Lisans oturumunda çözeceği; Genel Kültür ve Genel Yetenek dersleri ile KPSS A Grubu sınavında çözecekleri Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe dersleri bulunmaktadır. 

KPSS P48 Puan Türü Nasıl Hesaplanır?

KPSS P48 Puan Türü içerisinde yer alan dersler ile bu derslerin yüzdelik ağırlığı şu şekildedir;

KPSS Lisans – %20

-Genel Yetenek testi – %10
-Genel Kültür testi – %10

KPSS A Grubu – %80

-Hukuk testi – %20
-Maliye testi – %20
-İktisat testi – %20
-Muhasebe testi – %20

KPSS P48 puan türünün hesaplanabilmesi için adayların KPSS Lisans Sınavı’na ve KPSS A Grubu sınavına girerek yukarıda yer alan testleri çözmeleri gerekmektedir. Adayların her bir testten yapmış oldukları net ile elde edecekleri ham puan ile hesaplanacak olan standart sapma bir araya getirilerek KPSS P48 puan türleri hesaplanmaktadır. 

Adayların KPSS P48 puan türlerinin hesaplanabilmesi için, puan türünün içeriğinde yer alan yukarıdaki testlerin her birisinden en az 1 net yapmış olmaları gerekmektedir. Yani bir adayın her ne kadar Hukuk, İktisat, Maliye netleri yüksek olsa da, Pazar sabahı gerçekleştirilecek olan oturuma katılmamaları durumunda Muhasebe neti elde edemeyeceklerinden KPSS P48 puanları hesaplanamayacaktır. Keza aynı durum ilgili oturuma katılsalar bile en az 1 net yapamazlarsa yine puan türleri hesaplanamayacaktır. 

gib kule 1

KPSS P48 Puan Türü Ne İşe Yarar? 

KPSS P48 puan türü adayların kamu kurumlarında yer alan kariyer meslekler için açılan ilanlardan bu puan türünü talep eden kurumların ilanlarına başvuruda bulunmalarını sağlamaktadır. Adayların başvuruda bulunabilmeleri için elde etmeleri gereken en düşük puan kurumdan kuruma ve unvandan unvana değişiklik göstermektedir. Kimi kurumlar adayların başvuru yapabilmeleri için sahip olmaları gereken en düşük puanı 70 olarak belirlerken kimi kurumlar 75 ya da 80 puan olarak belirleyebilmektedir.

Çoğunlukla taban puanın çok üzerinde kapatan A Grubu alımlarının neler olduğunu, hangi kurumların hangi unvanlar için KPSS P48 puan türünü talep ettiğini ayrıca detaylı bir yazı olarak size sunacağız. İlgili yazıya gerekli yönlendirmeyi bu yazıda da bulabileceksiniz.

KPSS P48 Puan Türü Kaç Yıl Geçerli?

KPSS P48 puan türü Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından her sene gerçekleştirilen KPSS Lisans ve KPSS A Grubu sınavlarına katılarak elde edilmektedir. Ancak bu sınav ile elde edilen KPSS P48 puan türünün geçerliliği elde edildiği sınavı izleyen sınav ile birlikte ortadan kalkmamaktadır. Tek yıl – çift yıl farketmeksizin herhangi bir yılda gerçekleştirilen KPSS A Grubu sınavında elde edilen KPSS P48 puan türünün geçerliliği, iki sene sürmektedir. İki yıl sonra gerçekleştirilen KPSS A grubu sınavının sonuçlarının açıklandığı tarihte, adayın almış olduğu puanın geçerliliği ortadan kalkmaktadır. 

Ayrıca adayın KPSS’ye katılmasında da herhangi bir mani bulunmamaktadır. Aday KPSS’ye katılarak puanını yükseltebilir ya da düşürebilir. Bu durum adayın bir önceki sınavda almış olduğu puanın geçerlilik durumunu ve süresini etkilemeyecektir. Yani aday şayet bir önceki yılda almış olduğu puan yüksek ise, geçerliliği sürdüğü müddetçe onu kullanmaya devam edebilecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.