kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS'ye Başvurup Girmezsem Ne Olur? Ceza Var Mı? Paramı Alabilir Miyim?

Her yıl yüz binlerce aday ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS'ye başvuruyor. KPSS'ye başvurup sınava girmemenin cezası var mı? Girmezsem ne olur? Param yanar mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM her yıl yüz binlerce adayın katılımıyla Kamu Personeli Seçme Sınavı oturumlarını düzenliyor. Peki her yıl yüz binlerce başvuru alan bu sınava herkes katılıyor mu? ÖSYM’ye KPSS başvurusu yapan ama sınava girmeyen adayların durumu ne oluyor? KPSS’ye başvurup girmezsem ne olur? KPSS’ye başvurup girmemenin cezası var mı? KPSS’ye başvurup girmeyen aday parasını geri alabilir mi? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Nedir? Kimler Girmelidir?

ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS, devlete ait kurumlarda memur olarak çalışmak isteyen orta öğretim (lise), ön lisans (üniversite) ve lisans (üniversite) düzeyinde mezun olan adaylar için gerçekleştirilmektedir. Adaylar Kamu Personeli Seçme Sınavının kendi mezuniyet durumlarına uygun oturumlarına katılmakta ve çeşitli puan türleri elde etmektedirler. Adayların mezuniyet durumlarına göre katıldıkları oturumlar temelde KPSS Lisans, Ön Lisans ve Orta Öğretim olarak birbirinden ayrılmaktadır. Bununla birlikte KPSS Lisans oturumuna katılan adaylardan öğretmen adaylarının KPSS Eğitim Bilimleri ve KPSS ÖABT Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi oturumlarına da katılmaları gerekebilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kariyer mesleklerde çalışmak isteyen özellikle Hukuk Fakültesi, iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilgiler, işletme, iktisat fakültesi, istatistik bölümü vb. alanlardan mezun adayların da KPSS A Grubu oturumlarına katılmaları gerekebilmektedir.

Adayların KPSS Lisans oturumuna katılarak düz memurluk kadrolarına atanabilmeleri için bu sınavın çift yıllarda düzenlenen oturumuna katılmaları gerekir. KPSS Ön Lisans ve KPSS Orta Öğretim oturumları ise zaten iki senede bir defa ve çift yıllarda düzenlenmektedir. ÖSYM’nin çift yıl uygulamasına dair detaylara aşağıda yer alan yönlendirmedeki çalışmamızda ulaşabilirsiniz;

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS Başvuruları Nasıl Yapılmaktadır?

Her yıl ÖSYM Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumlarından bir kaç ay evvelinde başvuru süreçlerini başlatmaktadır. Adaylara belirli bir süre tanımakta ve bu süre içerisinde dijital ortamda ya da sınav merkezlerinde başvuruları kabul etmektedir. Dijital ortamda gerçekleştirilen başvurular için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin Aday İşlemleri Servisi AİS ekranı kullanılmaktadır. Adaylar dijital ya da elden başvurularını tamamladıktan sonra başvuru süreci içerisinde sınav ücretlerini yatırmalıdırlar. Aksi halde adayların başvuruları geçersiz kabul edilmektedir.

ÖSYM KPSS başvuruları için tanımış olduğu ilk normal başvuru süresini kaçıran adaylar için son bir kaç yıldır uyguladığı bir sistem öngörmektedir. Bu sistemde adaylar başvuru sürelerini kaçırmış olsalar bile tekrar başvuru imkanına sahip olmaktadırlar. Geç Başvuru adı verilen bu sisteme dair daha detaylı bilgileri ve ÖSYM geç başvuru ücretlerine dair hususları aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

KPSS’ye Başvuru Yapıp Gitmezsem Ne Olur? Cezası Var Mı?

Adaylar çeşitli sebeplerle başvurusunu yaptıkları ve ücretini ödedikleri Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumlarına katılamayabilirler. Adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye başvuru yapıp herhangi bir sebepten sınava katılamazlarsa herhangi bir yaptırım ile karşılaşmazlar. Sonraki sınavlara başvuru ve katılma haklarını yitirmezler.

KPSS’ye Başvuru Yapıp Gitmezsem Paramı Geri Alabilir Miyim? Param Yanar Mı?

Eğer ki adaylar Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye başvuruda bulunur ve ücretlerini yatırır ancak sınava katılmazlarsa herhangi bir şekilde ücret iadesi talep etme hakları yoktur..Adayların KPSS başvuru sürecinde sınav için yatırmış oldukları sınav ücretleri ne yazık ki yanacaktır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS‘ye dair merak ettiğiniz tüm hususları sormak ve sınava hazırlık süreçleri hakkında bilgiler edinmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.