kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Lisans Mezunları KPSS Önlisansa Girebilir Mi? Tercih Yapabilir Mi?

Lisans mezunları KPSS Önlisans sınavına başvurabilir mi? Lisans mezunları KPSS Önlisansa başvurabilir mi? Lisans mezunları KPSS Önlisanstan tercih yapabilir mi? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.

A+
A-

Lisans Mezunları KPSS Önlisansa Girebilir Mi? Tercih Yapabilir Mi?

KPSS yani Kamu Personeli Seçme sınavı zorlu bir süreçtir. Lisans ya da önlisans düzeyinden sınava giren gençlerin akıllarına takılan ve en çok sorulan sorulardan biri de lisans mezunları KPSS önlisansa girebilir mi ve tercih yapabilir mi sorusudur.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS farklı mezun grupları için ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Bu mezun grupları temelde üç ana gruptur. Lisans mezunları, Önlisans mezunları ve Ortaöğretim mezunları olarak bunları sıralayabiliriz. Peki üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olanlar KPSS Önlisans sınavına girebilir mi? Lisans mezunları KPSS Önlisansa başvurabilir mi? Lisans mezunları KPSS Önlisans sınavına katılabilir mi? Lisans mezunları KPSS Önlisans puanıyla tercih yapabilir mi? Atanabilir mi? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz. 

KPSS Nedir? Oturumları Nelerdir?

KPSS; lise mezunlarının ve üniversite mezunlarının kamuda bulunan boş kadrolara ve unvanlara atanabilmek için katılmaları gereken merkezi sınavdır. KPSS bu kadrolara giriş için bir ön adım, istisnalar olmakla birlikte bir zorunlu aşamadır. Buna göre adaylar mezuniyet durumlarına göre Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’nin farklı oturumlarına katılmalıdırlar. Ayrıca atanmak istedikleri kadro tiplerine bağlı olarak katılmaları gereken dönem de değişkenlik göstermektedir. 

Kamu Personeli Seçme Sınavı ile kamu kurumlarında yer alan a kadro mesleklere ya da öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyen adaylar sınava her yıl katılabilirler. Ancak kamu kurumlarında bulunan düz memurluk olarak niteleyebileceğimiz kadrolar ile bazı meslek kadrolarına girmek isteyen adayların sınava iki yılda bir katılma hakları bulunmaktadır.

Bu her yıl gerçekleştirilen KPSS Lisans oturumuna katılmak isteyen ve alacağı puanlar ile b grubu kadrolara girmek isteyen adaylar için de geçerlidir. Bunun dışında kalan b grubu oturumları zaten yalnızca iki senede bir defa yapılmaktadır. 

KPSS kapsamında düzenlenen oturumlardan yazımıza konu olacak iki oturum vardır. Bunlar KPSS Lisans ve KPSS Önlisans oturumları. Bunlara değinelim.

KPSS Lisans Oturumu Nedir? Kimlerin Katılması Gerekir?

KPSS lisans oturumu bu ad ile her yıl düzenlenmektedir. Ancak adayların yalnızca çift yıllarda katılacakları KPSS Lisans oturumundan elde edecekleri puanlar ile kamu kurumlarında yer alan b grubu kadrolara başvuruda bulunma hakları olacaktır. Adaylar tek yılda sınava katılırlarsa bunu devamında katılacakları KPSS Öğretmenlik sınavları ve KPSS A Grubu oturumları ile tamamlamaları gerekmektedir. Çünkü tek ya da çift yıllarda katılınan KPSS Lisans oturumu sözü geçen bu sınavlarda da adayların puanlarının hesaplanması için şarttır. 

B grubu KPSS Lisans oturumu ile diğer oturumların uygulanmasında tek yıl – çift yıl ayrımını daha detaylı incelemek için aşağıdaki yönlendirmemizle ulaşacağınız çalışmamıza göz atabilirsiniz;

KPSS Lisans oturumu yalnızca lisans mezunu adaylar için katılınabilecek bir sınavdır. Önlisans mezunu adaylar ya da ortaöğretim – lise mezunu adaylar KPSS Lisans oturumuna katılamazlar. Diğer yandan lisans mezunu olmasa dahi sınavın puan geçerliliğinin devam ettiği süreçte mezun olabilecek durumdaki adaylar da KPSS Lisans oturumuna başvuruda bulunabilir ve katılabilirler. Mezun olmaları durumundaysa aldıkları puanı kullanabilirler. KPSS lisans oturumuna katılacak adayların b grubu kadrolara atanmak için kullanabilecekleri puan türü KPSS P3 puan türüdür. Bu puan türünü anlattığımız biçimde, gerekli dönemde elde etmiş olan adaylar b grubu kadrolar için açıktan yapılacak alımlara ve ÖSYM tarafından düzenlenecek merkezi atamalara puanlarının geçerlilik süresi dolana dek başvuruda bulunabilirler.

KPSS Önlisans Oturumu Nedir? Kimlerin Katılması Gerekir?

KPSS Önlisans oturumu ya da sınavı üniversitelerin 4 yıldan daha kısa süreli eğitim veren ve önlisans olarak nitelendirilen programlarından mezun olan adaylar ile sınavın puanlarının geçerlilik süresi içerisinde mezun olabilecek durumdaki adaylardan, kamu kurumlarında yer alan kadrolara atanmak isteyenlerin katılması gereken KPSS oturumudur. KPSS Önlisans oturumu her şartta iki yılda bir ve çift yıllarda düzenlenmektedir. Bu nedenle adayların yılla alakalı bir karmaşa yaşamaları pek olası değildir. 

KPSS Lisans ve KPSS Önlisans Puan Türleri Nelerdir? Nasıl Hesaplanırlar?

KPSS Lisans oturumuna katılacak olan adaylar ile KPSS Önlisans oturumuna katılacak olan adaylar aynı derslerden sorumludur. Adaylara aynı formatta ama ayrı sınavlar gerçekleştirilmektedir. Adayların KPSS Lisans ve KPSS Önlisans sınavlarından kendilerine uygun olanına katılmaları durumunda hesaplanacak olan puan türleri ve hesaplanma biçimleri şu şekildedir;

KPSS Lisans için KPSS P3 Puan Türü KPSS Önlisans için KPSS P93 Puan Türü
Genel Yetenek Testi %50
Genel Kültür Testi %50

KPSS Lisans – Önlisans Puanları Kaç Yıl Geçerli?

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na KPSS Lisans oturumundan ya da KPSS Önlisans oturumundan katılacak olan adayların puan geçerlilik süreleri birbirine eşittir. KPSS oturumları içerisinde puan geçerlilik süresi bakımından öğretmen adayları istisnai konumdadır. KPSS puan türlerinin kaç yıl geçerli olduğuna dair detaylı bilgilere ve hangi oturuma katılacak olan adayların puanlarını kaç sene kullanabileceğine dair teferruata aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamız vasıtası ile erişebilirsiniz;

osym binasy 5

Lisans Mezunları KPSS Önlisans Sınavına Girebilir Mi? Başvurabilir Mi? Tercih Yapabilir Mi?

Yukarıda da tüm detaylarıyla değindiğimiz gibi KPSS oturumları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, adayların mezuniyet durumlarına yani mezun oldukları alana ve düzeye göre gruplandırılmıştır. Bu kategorizasyon gereği adayların kendi mezuniyet durumlarına uygun alandan KPSS’ye katılmaları ve tercih yapmaları esastır. 

Bir üniversitenin lisans bölümlerinden mezun durumda bulunan adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye Önlisans düzeyinden katılmaları mümkün değildir. Şöyle ki;

İster bir aday önlisans öğreniminin üzerine lisans bölümü okumuş olsun, isterse de lisans öğrenimi üzerine önlisans bölümü okumuş olsun, eğer ki sınava başvuru yapılacağı dönemde aday lisans programından mezun durumda ise KPSS Önlisans oturumuna katılması mümkün olmayacaktır.

Ancak ve ancak adayın önlisans öğrenimine ek olarak sürdürdüğü lisans öğrenimi, KPSS’ye başvuru dönemi itibariyle halen bitmemişse, yani aday mezun durumda değilse önlisans düzeyinden Kamu Personeli Seçme Sınavı’na başvurma, puan alma, sonrasında tercih yapma hakkına sahip olabilecektir. Yani adaylar lisans mezunu iseler, lisans düzeyinde KPSS‘ye katılmaları zorunludur. 

Yorumlar

  1. Şehnaz Kılavuzoğlu Avatar Şehnaz Kılavuzoğlu dedi ki:

    Merhaba ben lisans ve önlisans mezunuyum. Lisans kpss sine girerek önlisanstan tercih yapabilir miyim