kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kronik Hastalık Nedir? Hangi Hastalara Sokağa Çıkmak Yasak 2020?

A+
A-

Ülkemizde de görülen ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan şehrinde başlayan Korona Virüsü Covid 19 salgını sebebiyle sokağa çıkma yasağı getirildi. 21 Mart 2020 gece yarısı itibariyle uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı kimleri kapsıyor? 2020 Sokağa Çıkma Yasağı kimlere getirildi? Sokağa Çıkma Yasağı olan kronik hastalıklar nelerdir? Kronik hastalık nedir? Hangi Kronik Hastalar sokağa çıkamaz 2020? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Korona Virüsü Covid 19 Nedir? Zararları Nelerdir?

Çin Halk Cumhuriyeti’nde 2019 yılının son bölümlerinde tespit edilen ve Wuhan kenti başta olmak üzere öncelikli olarak bu ülkeyi etkisi altına alan, zaman içerisinde önce Çin’in komşu ülkelerinde, 2020 yılından itibarense Avrupa, Yakın Asya, Orta Doğu ve son olarak Türkiye’de de görülen korona tipi virüs Covid 19 solunum yolları ve göz yolu ile insandan insana geçen bir virüstür. İnsanların enfekte olması için bir başka hastadan çıkan virüsleri ağız, burun ya da göz yolu ile alması gerekmektedir. Bunun en sık görülme biçimi hasta bir kişinin hapşırma ya da öksürme eylemine maruz kalmak veya bir hastanın bırakmış olduğu virüse el ile temas ettikten sonra elini yüzüne götürmek şeklindedir.

Bu yüzden gerek küresel çapta WHO yani Dünya Sağlık Örgütü, gerekse ülkemiz çapında da Sağlık Bakanlığı ile uhdesinde kurulmuş olan Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu ile konu hakkında uzman olanlar hijyen konusu üzerinde durmaktadırlar. Özellikle bireylerin enfekte olmamaları için dokunmuş olma ihtimalleri bulunan viral partiküllerden ellerini sabunla yıkayarak ya da kolonya, alkol veya dezenfektan vasıtası ile temizleyerek kurtulmaları gerektiği önemle tekrarlanıyor.

2020 Sokağa Çıkma Yasağı Nedir? Ne Zaman Başlıyor? 2020 Sokağa Çıkma Yasağı Kimleri Kapsıyor?

Sokağa çıkma yasağı bütün olarak ülkedeki tüm bireyler için ilan edilebilirken bazı durumlarda riskli bir bölge ya da riskli bir insan grubu için de ilan edilebilmektedir. 2020 yılında ülkemizde ilan edilen sokağa çıkma yasağı kapsamında 65 yaş ve üzerinde olan kişiler için ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için kısmi olarak sokağa çıkma özgürlüklerinin kısıtlanması söz konusudur. Yani bu kapsamlarda sayılan kişilerin Korona virüsü Covid 19’dan etkilenmemeleri ve virüsün yayılmasının önüne geçilmesi gerekçeleri ile sokağa çıkma haklarını kullanmaları bir süre için durdurulmuştur.

2020 Sokağa Çıkma Yasağı yukarıda belirtmiş olduğumuz kişiler için İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile 21 Mart 2020 tarihi gece yarısı vakti itibariyle başlayacaktır.

ambulance

Kronik Hastalık Nedir?

Kronik hastalık, bir kişinin vücudunun bir bölümünde bulunan ve zaman geçse de tam olarak ortadan kalkmayan, tedavi edilebilse dahi nüksetme riski bulunan hastalıklardır. Genel olarak bir insanın orta yaşlarında başlayıp vefatına dek hayatına eşlik eden bu tip hastalıklar, Korona virüsü Covid 19 gibi virüslere karşı kişileri daha açık hale getirmekte, onlar açısından riski arttırmaktadır. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilere Korona virüsü Covid 19’un ortaya çıktığı ilk günden beri ehemmiyet gösterilmekte ve onların çok daha tedbirli hareket etmeleri gerektiği salık verilmektedir.

2020 Sokağa Çıkma Yasağı Hangi Kronik Hastalıkları Kapsıyor?

21 Mart 2020 gece yarısı ülkemizin tamamında başlayacak olan sokağa çıkma yasağı ile ilgili İçişleri Bakanlığı genelgesinde 65 yaş ve üstünde olan kişiler yanında kronik hastalığı bulunan kişiler için de sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtilmiştir. Genelgede yer alan hüküm tam olarak şu şekildedir;

“bağışıklık sistemi düşük, ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan insanlar”

Bu bağlamda yukarıda sayılan kronik hastalık sahibi kişiler için sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. 65 yaş ve üzerinde olan ya da kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin sokağa çıkma yasağına uymamaları durumunda, bu durumu bilenler ya da bu durumdan şüphelenenler Alo 153 Yaşlı ve Hasta İhbar Hattını arayarak bildirimde bulunabileceklerdir. Alo 153 İhbar Hattına dair daha detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz yazımızda göz atabilirsiniz;

2020 Sokağa Çıkma Yasağı’na Uymamanın Cezası Nedir?

2020 yılında uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağına uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nun ilgili hükümlerince emre uymama kapsamında ceza uygulanabilecektir. Sokağa Çıkma Yasağı’na uymama hususunda daha detaylı bilgileri aşağıda yer alan çalışmamızdan edinebilirsiniz;

Kronik Hastalıklar, Korona Virüsü, Sokağa Çıkma Yasağı ve bu kapsamda aklınıza takılan tüm konularda sorularınızı sormak ve fikirlerinizi beyan etmek için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.