kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?  Kümülatif Vergi Matrahı Ne Demek? Kümülatif Vergi Matrahı Yazısı Nereden ve Nasıl Alınır? Kümülatif Vergi Matrahı Dilimleri Nelerdir?

A+
A-

Türkiye’de her ne kadar siyaset ana gündem maddesi olsa da ekonomiye de büyük önem verilmektedir. Özellikle de ekonomi bozuk, dolar ve altın yükselişteyken herkesin gözü kulağı ekonomi haberlerinde oluyor. Ekonomi ana başlığının altında önemli bir başlık ise vergiler. Bu nedenle vergi mükellefleri vergilerle ilgili gelişmeleri de yakından takip ediyor. Özellikle de kümülatif vergi matrahına ilgi büyük. Peki kümülatif vergi matrahı nedir? Ne demek? Kümülatif vergi matrahı nereden ve nasıl alınır?

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Ne Demek?

Personel adaylarından yeni işe giriş süreçlerinde pek çok belge istenmektedir. Bu belgelerden bir tanesi de kümülatif vergi matrahı belgesidir. Bu belge eski bir uygulamadır. Çalışan işini değiştirdiğinde, yeni iş yerini vergi dilimlerinin tutturması ve bu vergi dilimine göre vergi ödemesi için bu belge talep edilirdi. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı mevzuatı doğrultusunda artık bu belge bir anlam ifade etmez. Çalışan her iş değişikliği yaptığında matrahı sıfırdan başlar.

Bir takvim yılı içindeki kazanılan kazançlar üzerinden gelir vergisi hesaplanır. Gelir vergisi kapsamındaki ödemelerin oluşturduğu gelir vergisi matrahlarının toplamına ise kümülatif vergi matrahı denmektedir. Ocak ayı itibariyle gelir vergisi matrahlarının toplamı, kümülatif gelir vergisi matrahını oluşturur. Ocak gelir vergisi matrahı, ocak ayındaki kümülatif gelir vergisi matrahına eşittir. İlgili takvim yılındaki ilk işe girişi yapılan ve o yıl başka bir yerden kazanç elde etmeyen çalışanlar için de işe girdikleri ay kümülatif vergi matrahı, gelir vergisi matrahına eşit olur.

Kümülatif gelir vergisi matrahı, her yıl başında sınırların. Kazancın devam etmesini takip eden aylarda birikir. Hangi ay için gelir vergisi hesaplanacak ise bir önceki ayın gelir vergisi matrahını da bünyesinde barındıran kümülatif gelir vergisi matrahına o ayın gelir vergisi matrahı eklenir. Böylece yapılması gereken işlemler bu hesaplama doğrultusunda gerçekleşir.

Kümülatif Vergi Matrahı Yazısı Nereden ve Nasıl Alınır?

Günümüzde şirketler kümülatif vergi matrahı yazısı talep etmez. Bu uygulama geçmiş yıllarda geçerli bir uygulamaydı. Ancak yine de bu belgeyi sizden isteyen bir şirkette çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu durumda bu belgeyi eski çalıştığınız iş yerinden alabilirsiniz. Şayet ilgili yıl içerisinde birden fazla şirkette çalıştıysanız, çalıştığınız son iş yerinden bu belgeyi talep edebilirsiniz. Ancak yine de bu belgenin eski bir uygulama kapsamında olduğunu da yeni iş yerine hatırlatabilirsiniz. Eğer yeni takvim yılında hiçbir işte çalışmadıysanız da kümülatif vergi matrahınız sıfır olur. Bu nedenle bu belgeyi almanız gerekmez.

Kümülatif Vergi Matrahı Dilimleri Nelerdir?

Kümülatif gelir vergisi matrahı bir çalışanın geliri üzerinden hsaplanacak gelir vergisi oranı hakkında bilgi vermektedir. Bu vergi dilimlerinin her biri önceki dilimin oranını da içinde barındırmaktadır. İşte kümülatif vergi matrahı dilimleri…

  • Gelir dilimi 24 bin TL’ye kadar olanlar için vergi oranı %15 düzeyindedir.
  • Gelir dilimi 53 bin TL’nin 24 bin TL’si için 3 bin 600 TL ve fazlası için vergi oranı %20’dir.
  • Gelir dilimi 190 bin TL’nin 53 bin TL’si için 9 bin 400 TL ve fazlası için vergi oranı %27’dir.
  • Gelir dilimi 650 bin TL’nin 190 bin TL’si için 46 bin 390 TL ve fazlası için vergi oranı %35’dir.
  • Gelir dilimi 650 bin TL’den fazlasının 650 bin TL’si için 208.390 TL ve fazlası için vergi oranı %40’dır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.