kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zabit Katibi 2023 Temmuz Maaşı Ne Kadar Olacak?

Adalet Bakanlığı sözleşmeli zabit katibi maaşları 2023 yılında ne kadardır? Zabit katibi maaşları 2023 yılı temmuz zammı ile birlikte ne kadar olacaktır? Zabit katibi nasıl olunur ve zabit katibi olmak için hangi şartlar gerekir? Zabit katipleri nerelerde çalışır? Zabit katibi mesleği hakkında bütün detayları yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Adalet Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere alınacak zabit katibi maaşları 2023 yılı için kadardır? 2023 temmuz ayı zam oranlarını da dahil ettiğimizde zabit katibi maaşları ne kadar olacaktır?Zabit katibi nasıl olunur ve zabit katipleri nerelerde çalışır? Bütün soruların cevabını yazımız devamında görebilirsiniz.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bakanlık bünyesinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmak üzere 11 bin 78 personelin yakın zamanda istihdam edileceğini açıkladı. Gül, twitter hesabından yaptığı paylaşımda personel taleplerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından onaylandığını belirtti. Bakanlık bünyesine alınacak 11 bin 78 personelin çok büyük bölümü Ceza ve  Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde çalışacak olsa da alınacak personelin bir bölümü de adliyelerde ve bakanlık merkez teşkilatı içerisinde istihdam edilecek. Bir kaç ay sonra gelmesi beklenen ilanda açılacak kadrolar: Zabıt katibi, infaz koruma memuru, icra katibi, mübaşir ve destek personel şeklinde olacak. Bu kadrolar içerisinde alımın yüksek olacağı beklenen kadrolardan bir tanesi zabit katipliği kadrosu olacak. Bu ilanla atanmayı düşünen arkadaşlarımız için 2023 yılı zabit katibi maaşlarını açıklamak istedik.

Zabit Katibi Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Zabit Katibi Nasıl Olunur?

a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. (Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

b) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya en son başvuru tarihi itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

c) Uygulama sınavından en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için komisyon tarafından çekilecek kura sonucu belirlenen ve adaylara yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az doksan kelime yazmak, (Bu şartın varlığı adalet komisyonlarınca yapılacak uygulama sınavı ile tespit edilecek olup, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınava alınmayacaklardır.)

Yukarıda belirtilen şartlara haiz ve 2023 Kamu Personeli Seçme Sınavına katılarak 70 puan almayı başaran bütün adaylar zabit katibi olabilirler. Her bir komisyon için ilan edilen pozisyon sayısının 20 katı arasında yer almak şartı olduğunu da belirtelim. Örneğin, bir komisyon için 200 kişilik zabit katibi alım ilanına çıkıldığını varsayalım, bu durumda uygulama sınavına geçerli başvuruyu yapan ve en yüksek puandan başlanarak ilk 4.000 aday arasına girmeye hak kazanan kişiler sınava katılabilecektir. Şayet, 4.000’inci sırada yer alan adayın puanı 73,7 puanda kalırsa, bu puandan daha düşük puanı olan adaylar uygulama sınava katılamazlar. Uygulama sınavında başarılı olan adaylar içerisinde, ilan edilen pozisyon sayısının 3 katı kadar aday da sözlü sınava katılmaya hak kazanmaktadır. Sözlü sınavdan sonra da zabit katibi olmaya hak kazananlar belirlenmiş olacaktır. Başvurularda lisans mezunları KPSSP3, önlisans mezunları KPSSP93 ve ortaöğretim mezunları da KPSSP94 puan türüyle başvuru işlemini yapacaktır. Yapılacak olan sınavın son başvuru tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak şartı da ilan metninde yer alacaktır.

Zabit Katipleri Nerelerde Çalışır?

Zabit katipleri, Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışmaktadır. Bakanlık, son yıllarda yapılan atamalarda zabit katiplerini sözleşmeli personel olarak istihdam etmektedir. Zabit katipleri, adliyelerde, yerel mahkemelerde, bölge mahkemelerinde, seçim kurullarında ve kalem işlerinde görev yaparlar. Katipler, hukuki yazışmalarda, kalem işlerinde, arşiv ve dosyalama işlerinde, duruşmalarda, tutanak tutma ve düzenlenmesinde ve sekreterlik işlerinde çalışmaktadırlar.

İcra Katibi 2023 Maaşları Ne Kadar?

Zabit Katibi Maaşları 2023’da Ne Kadardır?

2019 memur maaşlarında %10,7 oranında yapılan zamla birlikte kamuda çalışanların maaşlarında gözle görülür bir artış olmuştur. Bu durum Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli zabit katiplerini etkilemiştir. Her ne kadar yaptıkları iş ve yaşadıkları stres noktasında çok yeterli görülmese de zabit katibi maaşları 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde şu şekildedir: 

  • Lise mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 13.315 TL.
  • Önlisans mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 13.317 TL
  • Lisans mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 13.344 TL

2023 yılı temmuz ayı itibariyle bütün memurlara gelecek olan maaş zammı zabit katiplerinin maaşlarına da yansıyacaktır. Temmuz ayında memurlara gelecek zam oranının %8 ile %10 arasında olmasını bekliyoruz. Bu zamla birlikte zabit katiplerinin ” 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde alacakları maaş 13.700 – 13.800 TL ” arasında olacaktır.

Zabıt Katibi kaç saat çalışır?

Genellikle hafta içi 08:30 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 – 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır.

Yorumlar

  1. sinpaş Avatar sinpaş dedi ki:

    Sayfanızı güncellemenizi öneriyorum. Temmuzda en düşük memur maaşı 22 bin TL olacağı bilgisi net. Güncellemenizi kat sayılarla buna göre yaparsanız doğru ve faydalı bir bilgilendirme olur.