kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2023 Kameraman Maaşları Ne Kadar?

Kameramanlık mesleği en havalı mesleklerden biridir. Pek çok kişi kameraman olmayı hayal etmektedir. Ancak kameramanlık oldukça zorlu bir meslektir. Çalışma şartları da bir hayli zordur. Peki kameraman maaşları ne kadar? Özel sektör kameraman maaşı ne kadar? Kamuda kameraman maaşı ne kadar?

A+
A-

Gerek sinema alanında gerek habercilik alanında gerekse reklam alanında en kritik rolü kameraman üstlenir. Günümüzde her şeyin görsellik üzerine kurulu olduğu malum. O görselliği televizyon ekranlarına, beyazperdeye, telefon ekranlarına yansıtan kişi ise kameramandır. Kameramanlık mesleği oldukça zor bir meslektir. Onlarca kiloluk bir aleti saatlerce omzunuzda taşıyabilirsiniz. Ya da saatlerce kameranızı sabit tutmak zorunda olabilirsiniz. Ama kısaca bir tanım yapmamız gerekirse kameraman çekim yapan, çekim yaparken açısından ışığına, kadrajından perspektife pek çok değişkeni hesaplar ve ‘o an’ı kaydeder. İşte kameramanın çektiği saatlerce görüntü de kurgusu yapıldıktan sonra bir bütün haline getirilir ve ekranlara taşınır.

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık

2023 Kameraman Çalışma Şartları 

Kameraman çalıştığı sektöre bağlı olarak farklı çalışma teknikleri izler ve farklı çalışma şartları içinde çalışır. Mesela haber kameramanlığını ele alalım. Televizyonlarda, ajanslarda kameraman olarak çalışan personeller muhabirlerle uyumlu olarak çalışır. Ancak çoğu zaman tek başlarına da haberi kurtarabilir. Kameramanlar muhabirden, gazeteciden farklı değildir. Onlar gibi reflekslere sahip olmalıdır. Kameraman muhabirin eli ayağı gözü kulağıdır. En özel görüntüler, saniyelik olaylar ve özel detaylar kameraman tarafından yakalanır.

Sinema sektöründe çalışan kameramanlar ise uzun çalışma saatleri ile karşı karşıyadır. Saatlerce hiç yerinden kalkmadan çalışması mümkündür. Onlarca kişilik hatta yüzlerce kişilik set ekibiyle birlikte çalışan kameramanlar hata yapmasa bile yüzlerce kez aynı görüntüyü çekebilir.

Kameramanlık mesleği oldukça zor bir meslektir. Hangi sektörde olursa olsun (sinema, medya, reklam vb) kameramanlar en ağır işi yapar. Çünkü görüntünün üzerine daha sonra yazı yazılabilir. Görüntü daha sonra montajlanabilir. Ancak görüntü ancak ‘o an’ çekilebilir. Bu nedenle kameramanlar genellikle sektördeki en ağır işleri yaparlar.

2023 Kameraman Çalışma Saatleri

Medya sektöründe çalışan hiçbir personelin belirli bir çalışma saati yoktur. Kurumsallaşan şirketler veya kamu kurum ve kuruluşlarında kameraman olarak çalışan personeller bu duruma istisna olarak gösterilebilir. Ancak kameramanın doğası gereği görüntüyü alana dek beklemesi gerekmektedir. Türkiye’de habercilik sektöründe 72 saat boyunca çekim yapan ve bekleyen kameramanlar mevcuttur. Keza sinema ve reklam gibi sektörlerde de iş bitene kadar kameraman çalışır. Bu nedenle 09.00-18.00 gibi bir mesai saatinden ziyade ‘iş bitene kadar’ denilen mesai saati geçerlidir.

2022-2023 Kameraman Maaşları Ne Kadar?

Kameraman bulunduğu sektör ve çalıştığı kurum fark etmeksizin çok ağır bir işi üstlenir. Sorumluluğu büyüktür. Her zaman tetikte olmalıdır. Çalışma saatleri yoğundur. Üzerine zimmetli olan eşyalar pahalıdır. İnsan ilişkileri iyi olmalıdır. Bu denli zorlu bir mesleğin maaşı ise o kadar yüksek değildir. Bazı istisnaları olsa da genel olarak kameraman maaşları beklentilerinizi karşılamayacaktır. 2023 döneminde kameraman olarak çalışan personeller ortalama 12 bin Türk Lirası ile 14 bin Türk Lirası arasında maaş almaktadır.

2023 Özel Sektör Kameraman Maaşları

Özel sektörde çalışan kameramanların maaşları oldukça değişkendir. Özel sektörün tamamında olduğu gibi belirli bir ücretten söz edilemez. Mesleğe yeni başlayan kameramanlar oldukça düşük ücretle işe başlar. TGRT HABER, İHA, KANAL 7, KANAL 24 gibi kurumlarda mesleğe yeni başlayan bir kameraman 14 bin Türk Lirası civarında maaş almaktadır. Ancak işin doğrusu bu ücret 15800 Türk Lirası civarında bile olabilir. NTV, SHOW TV, A HABER, ATV, KANAL D gibi kurumsallaşmış kurumlarda kameraman olarak yeni işe başlayan personel ise 12 bin Türk Lirası civarında maaş alır. Özel sektörde mesleğinde 10 yılı doldurmuş ve işinde başarılı kameramanların maaşları 15 bin Türk Lirası ile 16 bin Türk Lirası arasında değişmektedir.

2023 Kamu Kameraman Maaşları

Kameramanların çalışabileceği kamu kurum ve kuruluşları TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar, Genel Müdürlükler, TRT ve AA olarak özetlenebilir. Özel sektörle kıyaslandığı zaman kamuda-devlette kameraman olarak çalışan personellerin çalışma şartları da maaşları da daha yüksektir. Genellikle sözleşmeli olarak çalışan kameramanların maaşları 18 bin Türk Lirası civarında değişmektedir. Ancak bu tutarın üzerinde çalışan personeller de mevcuttur.

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir? Fotoğrafçılık ve Kameramanlık DGS Bölümleri

Kameraman olmak için ne yapılmalı?

Kameraman olmak için, üniversitelerin iki yıllık eğitim veren Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.