kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Arkeolog Maaşları Ne Kadar?

Arkeolog Maaşları Ne Kadar? Arkeolog Nedir? Ne Demek? Arkeolog Çalışma Şartları ve Saatleri Devlette Arkeolog Maaşları Özel Sektörde Arkeolog Maaşları

A+
A-

Arkeoloji halk dilinde kazı bilimi olarak bilinmektedir. Arkeolog ise bu bilimle uğraşan kişiye denilmektedir. Yapılan kazılarda araştırma inceleme sonucu pek çok bilgiye ulaşılarak bilime ışık tutulmuştur. Peki arkeolog maaşları ne kadardır gelin birlikte bakalım…

Dünyanın tarihi milyonlarca yılla ifade edilmektedir. İnsanlığın tarihi içinse binlerce yıl cevabı uygun görülmektedir. İlk insanlardan günümüze katar milyarlarca insan dünya üzerinde yaşamıştır. Aynı toprakların üstünde farklı uygarlıklar kurulmuş, farklı aşklar, farklı savaşlar yaşanmıştır. Yıllar geçtikçe eskiler toprak altında kalırken yeniler yer kürenin üzerinde tahtını kurmuştur. İşte yerin altında kalan, gün ışığını görmeyi bekleyen ne varsa onları ortaya çıkaran kişilere arkeolog denir. Günümüzde en çok bilinen, en gizemli, en havalı mesleklerin başında gelmektedir. Peki arkeolog nedir? Kimdir?  Devlette ve özel sektörde arkeolog maaşları ne kadar?

Devlette Müdür Maaşları Ne Kadar?

Arkeolog Nedir? Ne Demek?

Arkeoloji bilimiyle ilgilenen, kazıbilimci olarak adlandırılan kişilere arkeolog denir. Arkeoloji bilimi çerçevesinde uygarlıkları, hayvanları, insanları, geçmişten kalanları topraktan çıkaran farklı disiplinlerle çalışan bu kişiler özel bir görev icra etmektedir. Sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi pek çok bilim dalından faydalanan bu kişiler toprağın altını üstünden daha kıymetli bulurlar. Dünyada bu meslek dalı oldukça meşhurdur. Dizilerde ve filmlerde yer alan arkeologlar ve kazı çalışmaları binlerce kişinin bu mesleği seçmesine neden olmaktadır.

Arkeolog Çalışma Şartları ve Saatleri

Arkeolog olarak çalışan kişiler hem üniversitelerde akademisyen olarak görev yapabilirken hem de sahada bizzat görev üstlenebilirler. Alanında uzman olan bu kişiler çalışma alanlarına, ilgi alanlarına göre kazı çalışmalarında yer alırlar. Bu nedenle çalışma şartları oldukça değişkendir. Bir yanda kendinizi ücra çorak toprakta bulabilirsiniz. Çalışma saatleri de esnektir. İş veya ders yoğunluğuna göre işe gidip gelebilirsiniz. Kazı bölgesinde ise çalışma saatleri diye bir kavram yoktur.

Devlette Arkeolog Maaşları

Devlette teknik hizmet sınıfında yer alan personel 8/1 kıdemiyle göreve başlar. Kalkınmada öncelikli yerlerde çalışmaları durumunda ek özel hizmet tazminatı alabilirler. Ayrıca eş ve çocuk durumu, sigorta ve BES kesintisi, döner sermaye, tazminat, eğitim, hizmet yılı gibi unsurlara göre farklı ücretler alabilirler. Arkeolog maaşları 16 bin ile20 bin 500 TL arasındadır.

Özel Sektörde Arkeolog Maaşları

Özel sektörde her meslekte ücretler değişkendir. Başlangıçta ücret düşük olsa deneyime ve başarıya göre ücretler devletteki rakamları ikiye hatta üçe katlayabilir. Arkeolog olarak şirketlerde, projelerde, üniversitelerde, kazı çalışmalarında çalıştırılan yeni mezun deneyimsiz arkeologlara 14 bin TL civarında ücret verilir. Kendini ispatlamış, kazı projesinde sorumluluk alacak, üniversitede ders verecek, deneyimli isimlere ise 20 bin TL civarında ücret verilebilir.

Arkeolog Nedir? Arkeolog Ne İş Yapar?

Arkeolog olmak için kaç yıl okunur?

Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.