kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Askeri Pilot Maaşları Ne Kadar?

Askeri Pilot Maaşları Ne Kadar? Askeri Pilot Nedir? Kimdir? Askeri Pilot Ne İş Yapar? TSKda, Jandarmada Emniyette askeri pilot maaşları ne kadar? Uçak pilotu, helikopter pilotu maaşı ne kadar?

A+
A-

Askerlik kutsal bir meslektir. Bu meslek içerisinde bulunan pilotluk daha fazla eğitim, tecrübe ve disiplin gerektiriyor. Pilotluk mesleğini seçen kişilerin merak ettiği konulardan biri de Askeri Pilot maaşları ne kadardır.

Dünyanın en büyük ordularından biri Türk Silahlı Kuvvetleri’dir. NATO’daki ABD’den sonra en büyük ikinci orduya sahip olan Türkiye, ‘ordu millet’ anlayışının yaşatıldığı bir ülkedir. Karacı ağırlıklı olan bir ordu yapılanmasına sahip olan TSK yeni dönemde havacılığın ve denizciliğin önemini de görmüş ve buna göre yatırım yapmaya başlamıştır. Özellikle de 2000’li yıllarla birlikte Mavi Vatan, F-35 krizi, S-400 krizi gibi yaşanan olaylar da bu deniz ve havaya odaklanmanın önemini gösterdi. Özellikle de Atatürk’ün işaret ettiği gibi ‘İstikbal göklerdedir.’ sözü önem kazandı. Hava gücü güçlü olan ülkeler dünyada daha çok söz sahibi olmaya başladı. Bu anlamda havacılık sektöründeki en önemli unsurlar da pilotlar. Sivil havacılıktan farklı olarak askeri alanda pilot olmak daha fazla eğitim, kural, disiplin ve tecrübe gerektiriyor. Peki askeri pilot nedir? Askeri pilot ne iş yapar? Askeri pilot maaşları ne kadar?

Pilot Maaşları Ne Kadar? Güncel Pilot Kazançları

Askeri Pilot Nedir? Kimdir?

Askeri pilot, askeri alanda hizmet gösteren, TSK, HKK, DKK, KKK, Jandarma, Emniyet teşkilatlarında görev yapan pilotlardır. Askeri kural ve disiplinlere alışık, askeri eğitim almış kişidir. Askeriye bünyesindeki silah ve sistemlere aşinadır, bunları iyi derecede kullanmayı bilmektedir. Askeri pilotlar bağlı oldukları kurumlardaki en değerli personeller arasındadır. Çünkü bir pilotu eğitmenin maliyeti, süresi çok fazladır. Ayrıca görev yapmaya uygun her hava aracı için ideal olan 3-4 pilotun olması gerekmektedir. Savaş ve barış durumlarında 7 gün 24 saat esasına görev yapan pilotlar kendi aralarında ayrılabilir. Örneğin helikopter pilotu, F-16 pilotu, F-35 pilotu bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Askeri Pilot Ne İş Yapar?

Ordu bünyesinde faaliyet gösteren pilotların mecburi hizmet süresi bulunur. Bu süre zarfında göre yapmak zorundadır. Örneğin günümüzde 21 yıllık bir süre zorunlu hizmet yapılmalıdır. Bu sürenin belirlenmesinde mevcut pilot sayısı, tehlike seviyesi, potansiyel kriz durumları etkili olur. Bu süre zarfı boyunca pilotların pek çok görev ve sorumluluğu bulunur.

  • Eğitim uçuşlarına katılırlar, diğer rutin faaliyetlere katılırlar.
  • Emir komuta zinciri içinde görev yaparlar.
  • Görev yaptığı bölge ve alanı tanımalıdır.
  • İş arkadaşlarıyla güven ve bağlılık içinde çalışmalıdır.
  • Görev ve sorumluluklarını aksatmamalıdır.
  • Görev yaptığı uçakları tanımalı, bakımları ile ilgilenmelidir.
  • Hiçbir şeyi şansa bırakmamalı, yapması gerekenleri ertelememelidir.
  • Her an göreve hazır olmalıdır.
  • Kendini yetiştirmeli ve geliştirmelidir.
  • Ülkesine ve milletine bağlı olmalıdır.

askeri pilot ne is yapar

Askeri Pilot Maaşları Ne Kadar?

Askeri pilotların maaşları oldukça yüksektir. Bunun nedeni pilot sayısının az olması, yapılan işin çok önemli olmasıdır. Ayrıca personelin sivil sektöre yönelmemesi, diğer ülkelerdeki maaşların altında kalınmaması için özel çaba gösterilir. Bu kapsamda günümüzde askeri pilot maaşları 25-35 bin TL seviyesindedir. Bu ücretler değişebilmektedir. Bunun nedeni pilotların tecrübesi, hizmet yılı, görev süresi, tazminat gibi faktörler olabilir.

Ayrıca zorunlu uçuş saatlerinin üstüne çıkan uçuş saatlerinde de yüzde 10’a yakın ücret ödemesi yapılır. Bunun yanı sıra aile ve çocuk yardımı, ek tazminat, görev tazminatı, havacılık tazminatı gibi ödemeler de bulunur. Böylece net maaşların üstüne 5 bin TL’ye yakın bir artış olabilir. Ancak şunu ifade etmek gerekir ki askeri pilotlar vatan savunmasında kritik öneme sahiptir ve yaptıkları görevin karşılığı ne 25 bin ne de 35 bin TL’dir. Ne kadar para verilirse verilsin karşı karşı olunan risklerin ve alınan yüklerin karşılığı olamaz.

Yeni Çipli Kimlik Kartı Nedir? Nasıl Alınır? Ücreti Ne Kadar?

Emekli Askeri Pilot Maaşları Ne Kadar?

Zorunlu hizmet süresini dolduran, emekli olmaya karar veren pilotlar yüklü miktarda emekli tazminatı almamaktadır. Ayrıca emekli maaşları da olmaktadır. Emekli askeri pilot maaşı 5-10 bin TL arasında seyretmektedir. Ayrıca emekli olan personeller genellikle danışmanlık, eğitmenlik veya sivil sektörde pilotluk yapmaktadır.

Askeri pilot eğitimi kaç yıl?

Eğitim-öğretim süresi hazırlık sınıfı dâhil beş yıl olup öğrencilerin en fazla altı yılda (sağlık nedenleri hariç) öğretimlerini tamamlamaları gerekmektedir. 

Yorumlar

  1. Melek Avatar Melek dedi ki:

    Bende askeri pilot olmak istiyorum. Bunun boy kilo indeksi metinde verilmemiş. Rica etsem siz bilgi verir misiniz? (bayanlar için )

    1. Halil fenerci Avatar Halil fenerci dedi ki:

      Savaşçı pilotu olmak için ilk öncelikle m.s.ü. sınavına girmen lazım mesela sayfasında boy kilo endeksi yazıyor

    2. eymen akdogan Avatar eymen akdogan dedi ki:

      ci kuvveti ve kalp ritimleriniz bu durumda çok önemlidir. pilot olmak icin vicut degerleriniz bir nevi sınırda da olsa göz ard edilmez ama saglık problemi bu durumda çık önemli