kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kameraman Maaşları Ne Kadar?

Kameraman Maaşları Ne Kadar? Kameraman Nedir? Ne Demek? Kimdir? Kameraman Ne İş Yapar? Kameraman Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Nasıl? Kameraman Maaşları Ne Kadar? Özel Sektörde Kameraman Maaşları Ne Kadar? Devlette Kameraman Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Medya sektöründe yer alan kameramanlar hakkında merak edilen konulardan biri de kameraman maaşları ne kadar sorusudur. Sizlere bu yazımızda merak ettikleriniz hakkında bilgiler derledik.

Dünyadaki en ilgi çekici mesleklerden biri de kameramanlık mesleğidir. Haber sektöründe, televizyon sektöründe, dizi ve film sektöründe, etkinlik-organizasyon sektöründe kameramanlar önemli bir parçadır. Görsel içerik üreten bu kişiler vazgeçilmez işlere imza atar. Günümüzde tehlike altındaki mesleklerden biri olarak gösterilen kameramanlık mesleğine de ilgi giderek azalmaktadır. Akıllı cep telefonlarının çıkmasıyla, küçük kameraların, fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasıyla herkes amatör kameramanlığa soyunmuştur. Ancak usta, tecrübeli bir kameramanın yaptığı işler hafife alınmamalıdır. Bu meslekle ilgili pek çok şey merak edilse de en çok maaşlarla ilgili sorular sorulmaktadır. Peki kameraman maaşları ne kadar? Devlette ve özel sektörde kameraman maaşları ne kadar?

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir? Fotoğrafçılık ve Kameramanlık DGS Bölümleri

Kameraman Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Fransızca kökenli kameraman kelimesi sinema ve televizyon ile özdeşleşmiştir. Görsel medya içerisinde çalışan kameramanlar alıcı olarak da ifade edilen kamerayı ya da çekim aracını çalıştıran, yöneten, yönlendiren kişidir. Çekim aracını hareket ettirerek görüntülerin filme alınmasını sağlar. Çekim yapar. Kameramanlar haber kanallarında, TV kanallarında, dizi-film setlerinde, düğünlerde, organizasyonlarda, kamu kurumlarında vb. çalışabilir.

Kameraman Ne İş Yapar?

Kameramanların ne iş yaptığı, görev ve sorumlulukları ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Çalıştıkları sektöre, kuruma, çalışma alanlarına göre görevleri değişebilir. Personeller ekipmanları, aletleri ve çalışma arkadaşlarıyla uyumlu çalışmalıdır. Bunların yanı sıra ana işlerini kaçırmamalı, kayda girmeyi unutmamalıdır. Bunlar dışında kameraman görevleri şunlardır;

  • Yöneticiler, müşteriler, çalışma arkadaşları, vatandaşlar ile iyi ilişkiler ve iyi iletişim kurar.
  • Çekim yapacağı alanı inceler, kendine rota veya yer belirler.
  • Kullanacağı kamera, tripod, mikrofon vb. aletleri çekim öncesi hazırlar.
  • Kullanacağı ekipmanları çekim sırasında kurar.
  • Sahne, düğün, organizasyon, haber, stüdyo çekimleri için prova yapar. Hazırlıklarını tamamlar.
  • Tek başına çalışıyorsa, sesli çekim yapıyorsa time code alır. Yani önemli sesleri, konuşmaları zamana göre not alır.
  • Görüntü kaydı almayı unutmaz. Çekimlerini muhafaza eder.
  • Çektiği görüntüleri kameradan veya daha sonra başka bir cihazdan izler. Kontrol eder.
  • Çektiği görüntülerle ilgili çalışma arkadaşlarını, müşterilerini bilgilendirir.
  • Teknik sorunları takip eder, çözer.
  • Elindeki malzemelerin çalışmasını sağlar. Kasetlerin, bataryaların iyi durumda olmasını sağlar.
  • En iyi görüntüyü almak için uğraşır.

Kameraman Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Kameramanların çalışma şartları ve çalışma saatleri son derece zorludur. Personellerin çalıştığı sektörler, kurumlar, iş alanlarına göre zorluk seviyesi değişebilir. Ancak her halükarda sorumlulukları ve görevlerin zorlukları fazladır. Çünkü özellikle profesyonel kameralar oldukça ağırdır. 10-15 kiloluk kameralar, 5-10 kiloluk tripodlarla çalışırlar. Ayrıca pek çok alet, cihaz, ekipmanı kullanırlar. Bu nedenle tüm aletlerin güvenliğini, kullanmasını sağlarlar. Sürekli tetiktedirler. Düğünlerde, haber alanında, TV, dizi-film çekimlerinde saatlerce ayakta beklerler. Görüntüyü saniye ile bile kaçırsalar yaptıkları işin anlamı kalmaz. Bu nedenle telafisi zor bir iş yaparlar. Çalışma saatleri de zorludur. Dizi-film sektöründe, haber sektöründe, düğünlerde iş bitene kadar çalışırlar. Kesintisiz 24 saat çalıştıkları da görülür.

 

kameraman nedir ne is yapar

Kameraman Maaşları Ne Kadar?

Kameraman maaşlarını belirleyen pek çok unsur bulunur. Devlette ve özel sektörde çalışan personellerin ücretleri farklıdır. Ayrıca kurumdan kuruma, çalışma alanına göre ücretler değişebilir. Örneğin dizi-film sektöründe personeller haftalık, bölüm başına 2-3 bin TL alabilir. Örneğin 50 bölümlük bir dizi için 1. kameraman 100 bin TL kazanabilir. Böyle iyi örnekler olsa da genelde ücretler düşüktür. Haftalık 500 TL alan kameramanlar da vardır. Haber sektöründe ise aylıklar 15.290 bin TL aralığındadır. Kendi çekim stüdyolarında çalışan kameramanlar ise yaptıkları işe göre ücret alır.

Açıköğretim Bölümleri

Özel Sektörde Kameraman Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde ücretler her zaman büyük değişiklik gösterir. Yolun başındaki personeller asgari ücret seviyesinde ücret alırken alanında başarılı olanların maaşları asgari ücreti ikiye veya üçe katlamaktadır. Haber kanallarında, normal kanallarda çalışan kameramanlar başlangıçta 15.290 bin TL, Dizi-film setlerinde ücretler haftalık ödenir. Haftalık ücretler en düşük 2100, en yüksek 12-13 bin TL seviyesindedir. Düğünlerde, organizasyonlarda çalışan kameramanlar ise iş başına 4250 ile 5000 TL arasında ücret alabilir.

Devlette Kameraman Maaşları Ne Kadar?

Devlette kameramanlar TRT kanallarında, Diyanet TV’de, bakanlıklarda, kamu kurumlarında çalışabilir. Özel sektöre kıyasla daha düzenli ve daha insani seviyede ücret alırlar. TRT’de, Diyanet TV’de kameraman maaşları en düşük 15.290 bin TL seviyesindedir. Zamanla ücretler 25 bin TL’ye kadar çıkabilir. Bakanlıklarda da maaşlar kadrolu personeller için 30 bin TL seviyesindedir.

Belgesel kameramanı nasıl olunur?

Kameraman olmak için, üniversitelerin iki yıllık eğitim veren Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.