kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Enerji Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

enerji mühendisi maaşları net ve brüt ne kadar oldu? Enerji mühendisleri özel sektörde ne kadar kazanıyor, kamuda ne kadar kazanıyor?

A+
A-

Enerji mühendisi; enerji üretim ve tedarik aşamalarıyla ilgili projeler yapan bir meslek dalıdır. Mühendislik gençler arasında en çok tercih edilen meslek grubu olduğu için maaşları da merak konusu olmuştur.

Mühendisler hayatımızın her alanına dokunan meslek mensuplarıdır. Yaşadığımız evden şu an bu yazıyı okumamızı sağlayan aletlere, ulaşım amacıyla kullandığımız araçlardan faydalandığımız enerjilere kadar pek çok şey onların zekasının, hayal gücünün ve çalışmalarının ürünüdür. Peki mühendisler ne kadar kazanıyor, bu çalışmanın karşılığını alabiliyor mu? Yazımızda enerji mühendisi maaşları  ne kadar oldu sorusunun cevabını vermeye çalıştık.

Nükleer Enerji Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

ENERJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? ENERJİ MÜHENDİSLERİ NE İŞ YAPAR?

Enerji mühendisliği mesleğini yapmak isteyen bir kişinin öncelikle bu mesleği yapmasını sağlayacak lisans derecesine sahip olması gerekmektedir ve bu da enerji mühendisliği veya türevi bir lisans programını bitirmek ile mümkün olmaktadır. Akabinde yani mezun olduktan sonra bağlı olarak çalışılacak yerin kamu mu özel sektör mü olduğuna karar verildikten sonra farklı iki yol izlenebilir. Kamu personeli olarak enerji mühendisi veya mühendis olarak çalışmak isteyen bir mezun KPSS sınavına girmelidir ve ya merkezi atamalarda yeterli olacak ya da açılan ilanlara başvuru yapmayı sağlayacak bir puan almalıdır. Özel sektör için ise enerji mühendisi istihdamı sağlayan firmaların, şirketlerin açtıkları ilanlara başvurmalı veya bu firmalara, şirketlere cv bırakarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir.

Enerji mühendisi, enerji üzerine çalışan bir mühendis türüdür ve enerji elde etmeyi maksimum verim ve yenilikçi yöntemler ile yapmak amacıyla projeler ortaya koyar. Çevre kirliliğini azaltmak, düşük maliyet ile maksimum performans almak, yeni enerji türleri ve onları elde etmeyi sağlayacak altyapıyı ve teknolojiyi geliştirmek, bu alanda projeler üretmek, bu projelerin hayata eksiksiz olarak geçmesini sağlamak enerji mühendisinin iş tanımı içerisindedir.

Enerji mühendisi ne iş yapar yani görevleri nedir diye sorduğumuzda da şöyle bir liste karşımıza çıkmaktadır.

  • Yüksek enerji tüketen kaynakları ortaya çıkarmak ve enerji verimliliğini artıracak süreçlerin gelişmesine katkı sağlamak
  • Enerji verimliliği tasarımının uygulanması adına teknik raporlar ortaya koymak
  • Alternatif enerji kaynakları üzerine araştırmalar geliştirmek
  • Enerji modelleme, ölçüm, doğrulama ya da devreye alma gibi işlemlerin gerçekleşmesini sağlamak
  • Bina otomasyon sistemleri için enerji yöntemi prosedürlerini hazırlamak
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek
  • Çalışılan kurum ve kuruluşun talepleri doğrultusunda proje oluşturmak, projelerin sorunsuz hayata geçmesini ve zamanında bitirilmesini sağlamak, bu projeleri denetlemek
  • Bulunduğu birimde altında çalışan organizasyonun koordinasyonunu sağlamak, onları denetlemek

Enerji mühendisliği hakkında oluşturduğumuz daha kapsamlı yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

enerji muhendisi ne is yapar 1

DEVLET PERSONELİ OLAN ENERJİ MÜHENDİSLERİ  NE KADAR MAAŞ ALIR?

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 13.500-16.750 TL

Kamuda enerji mühendisi veya başka bir alanda mühendis olmak fark etmeksizin genellikle mühendis maaşları tablomuzda verdiğimiz gibidir. Bu rakamlar çalışılacak kurumda alınabilecek, aile yardımı, çocuk yardımı vb. ek ödeneklere bağlı olarak 100-200 TL esneklik gösterebilmektedir ama kabaca söylemek gerekirse yeni başlayan enerji mühendisi maaşı 13.600-16.700 TL civarlarındadır.

Mühendislerin aldıkları brüt maaş yukarıda verdiğimiz rakamlarda 1500-1700 TL civarlarında daha yukarıdadır fakat devlete verilmesi gereken gelir vergisi, emeklilik keseneği, GSS gibi maaş içinden yapılan kesintiler sonrasında net maaş olarak bu rakamlar ortaya çıkmaktadır.

Enerji Mühendisi Ne İş Yapar?

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI OLAN ENERJİ MÜHENDİLERİ NE KADAR KAZANIR?

Özel sektör dediğimiz anda yine özellikle yeni başlayan noktasından bahsetmek gerekirse devlet ile kıyaslanamayacak kadar düşük maaşlar ile işe başlandığını söylemek gerekir. Genelde yeni başlayan çoğu mühendis gibi enerji mühendisleri de asgari ücret veya biraz üzerinde maaşlar ile işe başlamaktadırlar, yani 10.000 TL ila 13.200 TL arasında maaşlar ile çalışmaya başlarlar. Mezun olunan okul, sahip olunan bilgi, birikim, beceri gibi faktörler bu maaşların artmasını sağlamak ile birlikte genel ortalamaya bakıldığında maaşların bu civarlarda olduğu görülmektedir.

Enerji mühendisliği nasıl olunur?

Üniversitelerdeki dört yıllık eğitim veren Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.