kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sağlık Bakım Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

Sağlık bakım teknisyeni maaşları ne kadar oldu? sağlık bakım teknisyenleri özel sektörde ve devlette ne kadar kazanıyor? Sağlık bakım teknisyeni nedir, görevleri nelerdir?

A+
A-

Sağlık alanında çalışan teknikerlere önemli birçok görev düşmektedir. Bunların yanı sıra bu tekniker hakkında merak edilen birçok konu mevcuttur. Bunlardan bazıları; Sağlık bakım teknisyeni maaşları ne kadar, görevleri nelerdir, sağlık bakım teknisyeni nasıl olunur ve sağlık bakım teknisyeni kimdir gibi sorular. Bizde bu yazımızda sizlere bunları cevapladık.

Geçtiğimiz son bir yılda sağlık çalışanlarının önemi anlaşıldı. Büyük veya küçük hangi görevde olurlarsa olsunlar pandemi döneminde kendi hayatlarını riske atarak ellerin gelen tüm güç ile kamu sağlığı için görev yaptılar. Peki bizler için canlarını tehlikeye atan sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını alabiliyor mu? Ellerine geçen para ne kadar? Bu soruların cevaplarını pek çok sağlık çalışanı için aradık, haberimizde de sağlık bakım teknisyeni hakkında bu bilgiyi bulabilirsiniz.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Ne Kadar Geçerlidir?

SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ KİMDİR? SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Sağlık alanında çalışan teknikerler ve teknisyenler branşlarına özel olarak o branşın uzmanı yanında destek personeli, yardımcı eleman olarak görev yaparlar. Sağlık bakım teknisyeni de sağlık teknisyenliklerinden biridir. Sağlık bakım teknisyeni kimdir sorusunun cevabını tam olarak almak için görevlerine bakmak gerekir, bu görevler şunlardır.

  • Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alırlar
  • Hastaların tedavi, tetkik ve muayene için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin çıkartılmasına ve işlem sonrasında giyinmesine yardım ederler
  • Uzman sağlık meslek mensubunun uygun görmesi halinde hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım ederler
  • Hareket kısıtlılığı olan hastalarda yine uzman sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü pozisyonu verirler
  • İlgilendiği hasta bireylerin genel durumunda fark ettiği değişimleri uzman sağlık meslek mensubuna bildirirler
  • Uzmanın önceden belirlediği günlük yaşam aktivitelerine yönelik plan doğrultusunda hasta bireye yardım ederler
  • Uzman tarafından önerilen beslenme programına uygun olarak hastanın beslenmesine yardımcı olurlar
  • Uzman sağlık çalışanı tarafından hazırlanmış olan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım ederler
  • Kullanılacak olan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardımcı olurlar
  • Kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesine, kirlenmiş malzemelerin bertaraf edilmesine, tıbbi araç ve gereçlerin ve malzemelerin kullanıma hazır bulundurulmasına yardım ederler
  • Alınan kan, doku ve benzeri örneklerin laboratuvara naklini sağlarlar
  • Hastanın başka bir birime ya da polikliniğe transferine yardımcı olurlar

saglik bakim teknisyeni nedir, gorevleri, ne is yapar

SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR?

Bir mesleği yapmak için o mesleği yapabilir durumda olduğunu gösteren ek şartlar dışında aynı zamanda bir bölümden mezun olmak ya da sertifika sahibi olmak gibi şartlar aranır. Sağlık alanında çalışacak bireylerde genelde bölüm mezuniyet şartı aranır ve sağlık bakım teknisyeni olmak isteyenler ortaöğretimde Sağlık Bakım Teknisyenliği bölümünü bitirmiş olmalıdır.

Mezun olmak ve şartları yerine getirmek bir mesleğe başlamak için tabi ki yeterli değildir. Birey kamuda veya özel sektörde çalışmak üzere kendisini hazırlamalı ve gerekli aşamalardan geçmelidir. Özel sektörde sağlık bakım teknisyeni olmak için meslek adaylarının ilgili kurum, kuruluş, hastane gibi yerlere başvuru yapması ve işe alınmasının onaylanmasını beklemesi gerekmektedir. Kamuda çalışmak için ise her meslek için olduğu üzere adayın KPSS’den yeterli puan alarak merkezi atamalarda ve açıktan açılan kadrolara başvuru yapması ve atanmak için onayın çıkması gerekmektedir. Yalnız sağlık bakım teknisyeni alımları yok denecek seviyededir. Genelde sağlık bakım teknisyeninin görevleri ya taşeron firma çalışanlarına ya da başka unvandaki teknisyenlere yaptırılmaktadır.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ MAAŞLARI KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Özel sektörde sağlık bakım teknisyeni olarak çalışmaya başlayan sağlık çalışanları genellikle asgari ücret miktarında maaş ile çalışmaya başlamaktadırlar. Asgari ücret 8506 Türk Lirası’dır ve yeni başlayan sağlık bakım teknisyeni ya bu miktarda ya da 9-10 bin Türk Lirası civarlarında maaş ile çalışmaya başlar.

Kamuda ise sağlık bakım teknisyenleri alım olması halinde sağlık teknisyeni statüsünde çalışmaya başlarlar. Kamuda sağlık teknisyenlerinin aldığı maaşlar istisna durumlar dışarıda bırakılırsa şu şekildedir; kamuda yeni başlayan sağlık bakım teknisyeni maaşı 9-10 bin Türk Lirası dolaylarındadır. Bu rakamlarda çalışılan kuruma ve maaştan yapılan BES, sendika üyeliği gibi kesintilere bağlı olarak bir miktar esneme olabilmektedir. Ayrıca bu rakamlar net maaş rakamlarıdır. Brüt olarak 1000 TL dolaylarında daha fazla kazanç elde edilse de gelir vergisi, emeklilik keseneği ve sağlık sigortası primi gibi giderler düştükten sonra net ele geçen rakamlar bu şekilde olmaktadır.

Sağlık Bakım Teknisyeni ne iş yapar?

Hastaların günlük tedavisini yürüten, hemşire ile iş birliğinde çalışan, hemşirenin uygun gördüğü gerekli tedavileri yapan, hastaların günlük yaşam aktivitelerine yardım eden sağlık teknisyenidir.

Yorumlar

  1. Beyza Avatar Beyza dedi ki:

    Sağlık bakım teknisyeni alımı yapılıyor mu ki