kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yazılım Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Yazılım mühendisleri ne kadar kazanır? Yazılım mühendisleri özel sektörde ne kadar maaş alır? Yazılım mühendisi devlette kazançları ne kadar? Yazılım mühendisi maaşları

A+
A-

Yazılım mühendisi maaşları ne kadar oldu sorusunu sizler için bu yazımızda paylaştık.  Gelişen teknoloji ile birlikte popüler meslek grupların arasına giren yazılım mühendisliği hakkında daha birçok bilgiye bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Kullandığımız bilgisayarların, uygulamaların, teknolojik aletlerin neredeyse hepsinin kullandığımız şeyliyle kullanılmasını sağlayan yazılımlardır. İşte yazılım mühendisleri de hem bireysel hem de mesleki amaçla kullanılan bu teknolojik araçların kullanılmasını istediğimiz şekilde kullanılmasını sağlayacak yazılımları tasarlayan, hazırlayan ve uygulama koyan mühendislerdir.

DGS Yazılım Mühendisliği

YAZILIM MÜHENDİSİ GÖREVLERİ

Yazılım mühendisinin en temelde ve genel olarak görevleri şu şekilde sıralanabilir.

  • En temelde program yazılımı yapmak ve yazılan programı test etmek
  • Yazılım işini veren kim ise onun ile iletişim kurarak alınan bilgiler ışığında tasarım yapmak
  • Yazılımı ortaya koyduktan sonra bununla ilgili bir kullanım yönergesi hazırlamak, yazılımın sorunsuz çalıştığından emin olmak ve ileride çıkabilecek sorunlarda teknik destek vermek
  • Alt birimlerinde çalışan yardımcı personellerin yönetiminden sorumlu olmak, onları görevlendirmek, organize etmek ve denetlemek

NASIL YAZILIM MÜHENDİSİ OLUNUR?

Yazılım mühendisi olmak isteyen bir birey öncelikle ilgili bir lisans programı mezunu olmalıdır. Yazılım mühendisi unvanı ile çalışmak isteyen bir birey için bu program bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Ayrıca yine yazılım mühendisi olarak çalışmak için bir aday üniversitelerin lisansüstü programlarına alımlarda belirtilen lisans programlarından birinden mezunsa lisansüstü eğitimini bu alanda görerek en azından özel sektördeki firmalardan bu şekilde alım yapanlarda yazılım mühendisi olarak görev alabilir.

Mezuniyet bu işin sadece ilk adımıdır. Kamuda veya özel sektörde yazılım mühendisi olabilmek için adayı bekleyen bir süreç bulunmaktadır. Özel sektörde yazılım mühendisi olmak isteyen bir meslek adayının ilanları takip etmesi, açılan ilanlardaki şartları taşıması ve bu ilanlara başvurarak mesleğe başlamayı beklemesi gerekmektedir. Ya da ilanı olmasa da bu alanda çalışan şirketlere, firmalara cv bırakması gerekmektedir. Takdir edileceği üzere özel sektörde yazılım mühendisi olmak için hemen hemen her meslekte olduğu gibi yeterli donanım sahibi olmak gerekmektedir.

Kamuda yazılım mühendisi olmak ise bir parça daha kolay olsa da kamuya girmek için de kamu personeli seçme sınavı yani KPSS’ye girerek ya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak kadar ya da ilan ile açıktan alım yapan kurum ve kuruluşlara başvuru yapacak kadar puan alınarak atanmayı beklemek gerekmektedir.

Yazılım mühendisleri aynı zamanda programcı kadrolarına da atanabilirler.

yazilim muhendisi ne is yapar

DEVLETTE YAZILIM MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Yazılım mühendisi maaşlarını kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde kamu daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi maaşlar kazanılmaktadır.

Kamudaki mühendis, yazılım mühendisi maaşları genel hatlarıyla şu şekildedir:

Yeni başlayan Yazılım Mühendisi Maaşı: 21.500-22.750 Türk Lirası

Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada yazılım mühendisi veya mühendis maaşlarını paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar kazandıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan bilgilerde genellikle mühendislerin brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete prim kesintileri olmaktadır ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır. Aradaki fark mühendisler için yaklaşık 1500-1700 TL dolaylarındadır.

Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni AGİ gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda oynaklık olabilmesidir. Genel hatlarıyla mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan bir yazılım mühendisi kamuda 21.500-22.600 TL maaş almaktadır diyebiliriz.

Yine ek olarak yazılım mühendisleri programcı unvanı ile de atanabilirler ve maaşları da yeni başlayan seviyesinde yaklaşık olarak 15.100-17.200 TL olarak görülmektedir.

Yazılım Mühendisi

ÖZEL SEKTÖRDE YAZILIM MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Kamuda çalışan yazılım mühendislerinden farklı olarak özel sektörde yeni başlayan bir yazılım mühendisi genellikle düşük diyebileceğimiz bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Bu rakam genelde asgari ücret civarlarında olmaktadır. Yani 8506 TL ve dolaylarında bir rakamdan, 9000-10.000 TL’den bahsetmek yanlış olmayacaktır. Bazı firmalar daha yüksek maaşlar ile de başlama fırsatı sunabilmekte ve bazı mühendisler de donanımları sayesinde daha yüksek maaş alma şansı elde edebilmektedir. Buna ek olarak belirtmek gerekir ki kamuda çalışan yazılım mühendislerinde deneyim kazanılsa da gelir belli bir oranda artmakta iken özel sektör bu konuda biraz daha iyidir, yıllar geçip deneyim ve donanım sahibi oldukça alınan kazançlar kamudakinden daha iyi bir halde olmaktadır.

Yazılım Bölümü kaç yıl?

Yazılım mühendisliği eğitiminin süresi dört yıldır

Yorumlar

  1. ahmet Avatar ahmet dedi ki:

    Verdiğiniz doğru bilgiler için teşekkür ederim.