kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri Kimdir ve Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​kamuda ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşları kaç TL oldu? Özel sektörde kaç TL? Ağız ve diş sağlığı teknikeri brüt ve net maaşları ne kadar?

A+
A-

Ağız ve diş sağlığı teknikeri, uzman diş hekimlerinin yanında çalışan yardımcı sağlık elemanıdır. Ağız ve diş sağlığı teknikerleri kimdir ve maaşları ne kadar gelin birlikte bakalım…

Bir mesleğin, zanaatın, sanatın ne kadar kazandırdığı, bunları icra eden kişilerin ne kadar maaş aldığı sorusu insanlarca her zaman merak edilmiştir. Bu merakın kaynağı zaman zaman kıskançlık, zaman zaman düz bir merak zaman zaman da acaba bu işi yapsam mı sorusu ile ilgilidir.

Özellikle bu işi yapsam mı, bu işe başlıyorum neyle karşılaşacağım sorularını soran meslek adaylarına yol göstermesi amacıyla bizler farklı her meslek grubunun maaş bilgilerini sitemizde derlemeye çalışıyoruz. Şu an içinde bulunduğunuz içerik de ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşları hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor.

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR?

Ağız ve diş sağlığı teknikeri kendi alanının uzmanlarının yönetimleri doğrultusunda sağlık sektöründe yardımcı destek personel olarak hizmet veren bir sağlık teknikerliği koludur. Ağız ve diş sağlığı teknikerinin görevleri ile ne oldukları, ne iş yaptıkları daha iyi anlaşılabilir.

  • Diş ile ilgili operasyonlarda lazım olacak araç gereçlerin sterilizasyonunu diş operasyonu öncesinde sağlamak.
  • Diş hekimlerinin hastalara yapabileceği hastalık kontrolü, kanser taraması, diş temizliği gibi işlerde hekime destek vermek.
  • Ağız ve diş sağlığı hakkında hastaya öneriler sunmak
  • Köprü, Protez ve bunlar gibi ürünlerin onarım çalışmalarında kullanılacak malzemelerin üretiminin sorumluluğunu üstlenmek
  • Hastaların operasyonlardaki veya sonrasındaki ağız ve diş sağlığı süreçlerini takip etmek

Meslek olarak ağız ve diş sağlığı teknikerliği yapmak isteyen bireylerde bazı yeterlilikler aranır. Bunların başında ilgili bir bölümden mezun olmak gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı teknikeri olabilmek için ilgili bölümler Diş Hekimliği-Hijyen, Ağız Diş Sağlığı, Ağız ve Diş Sağlığı, Diş Teknik Sekreterliği bölümleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölümlerden birinin mezunu olarak ağız ve diş sağlığı teknikerliği mesleğine başlamak için adaylar kamuda mı özel sektörde mi çalışmak istediklerine karar vermelidirler. Aday kamuda çalışacak ise KPSS’ye yani kamu personeli seçme sınavına girerek yeterli bir puan alıp atamalarda yerleştirilmeyi beklemelidir. Özel sektörde ağız ve diş sağlığı teknikeri olmak için ise bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak işe alınmayı beklemek gerekmektedir.

Ağız ve diş sağlığı teknikerliği mesleği hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR?

agiz ve dis sagligi teknikeri maaslari 2021

Toplumuzda genelde yapılan bir hatadır net ve brüt maaş farkını göz ardı etmek. Bazen çalışanlar maaşlarının yüksek olmadığını dile getirmek için net maaşları üzerinden gitmektedirler bazen de insanlar şu meslektekiler de iyi kazanıyor demek için brüt maaşı dikkate alırlar. Bu da genellikle tarafların tartışmalarına neden olur. Bir kimsenin brüt maaşı aslında onun geliridir. O gelir içinden giderler düştükten sonra eline geçen para ise net maaşı olarak adlandırılır. Ağız ve diş sağlığı teknikerleri net maaşlarının tablosunu paylaşacak olursak:

tablosu karşımıza çıkmaktadır. Net maaş dememize rağmen bir aralık olarak maaşları vermemizin nedeni AGİ, aile yardımı, ek ödenekler gibi nedenlerden dolayı ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşlarının bu civarlarda esnekliğe sahip olmasıdır. Tabloda da görüleceği üzere yeni başlayan bir ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşı ortalama olarak 11-19 bin Türk Lirası olarak eline geçmektedir ve dediğimiz ek gelirlere bağlı olarak 100-200 TL daha aşağı veya yukarı yönlü oynama olabilmektedir.

Net maaşlarının yanı sıra yeni başlayan bir ağız ve diş sağlığı teknikerinin brüt maaşı ise devlete verilen gelir vergisi, SGK primleri vs. gibi aşağı yukarı toplamda 1000-1200 TL’yi bulan kesintilerin eklenmiş halidir.

Gelir vergisinde bir üst dilime çıkılan aylara denk geldiği için ise yine reelde ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin eline geçebilecek bu rakamın da 100-200 TL altında bir rakamla karşılaşmaları olasıdır.

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR KADROLARINDA NE KADAR?

Yeni yıl zammı ile birlikte asgari ücret 8506 Türk Lirası olmuştur ve asgari ücret sadece ağız ve diş sağlığı teknikerliği için değil Türkiye’de özel sektörde yeni işe başlayacak pek çok meslek grubu için genelde maaş miktarı olarak görülebilir. Bazı şartlar altında bundan biraz daha iyi bir maaş alınma ihtimali olsa da özel sektörde yeni başlayan ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşları asgari ücret veya 10-11 bin TL civarlarındadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Ağız ve diş sağlığı okuyan ne olur?

Diş hekiminin yanında verilen dolgu, diş teli gibi birçok ürünün hazırlanması görevini yerine getirecek kişileri yetiştirerek sektöre katkı vermeleri beklenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.