kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Akademisyen Maaşları Ne Kadar?

Akademisyen Maaşları Ne Kadar? Akademisyen Nedir? Ne Demek? Kimdir? Akademik Unvanlar Sıralaması nedir? Akademisyen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri nasıl? Akademik Personel Maaşları ne kadar? Profesör, Dekan ve Rektör Maaşları Doçent Maaşları Ne Kadar? Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları ne kadar?

A+
A-

Prestijli meslek grupları başında yer alan akademisyenlik hakkında en çok merak edilen konulardan biri de akademisyen maaşları ne kadardır. Bizlerde sizlere bu konu hakkında en güncel bilgileri derledik.

Dünyanın en önemli, en prestijli mesleklerin başında akademisyenlik mesleği gelmektedir. Dünyada milyonlarca kişi akademisyen olmayı hayal etmekte ve bu hayali gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Üniversitede okuyan binlerce öğrenci, mezun olan binlerce kişi üniversitelerde kalmak ve akademisyen olmak istemektedir. Bu nedenle üniversitede faaliyet gösteren farklı unvanlardaki akademisyenlerle, akademik kadrolarla ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Özellikle de maaş konusu en sık araştırılan konuların başında gelir. Peki akademisyen maaşı  ne kadar? Akademik personeller ne kadar ücret alır ? Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, öğretim üyesi, doçent, profesör maaşı ne kadar?

Türkiye’de En Çok Atıf Alan ve H index’i En Yüksek 6 Bin Akademisyenin Listesi Açıklandı

Akademisyen Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Kelimenin kökeninde yüksek okul anlamına gelen akademi kelimesi bulunmaktadır. Fransızca bir kelime olan Akademi yüksek okul anlamındadır. Geçmişte bilginlerin, yazarların, filozofların, sanatçıların, yöneticilerin gittiği okul olarak kabul edilmiştir. Yine Fransızca bir kelime olan akademisyen ise yüksek okullarında çalışan öğretim elemanı, öğretim üyesi anlamına gelmektedir. Bu kişiler üniversitelerde, yüksek okullarda ders verir, eğitim verir, bilimsel çalışmalar yürütür ve araştırmalar yapar. Üniversitelerde farklı unvanlarda binlerce akademik personel görev yapmaktadır.

 

Akademik Unvanlar Sıralaması

Üniversite ve yüksek okullarda farklı unvanlarda pek çok akademik personel görev yapmaktadır. Bu kapsamda küçükten büyüğe akademik unvanlar sıralaması şu şekildedir;

Uzman (uz)

Öğretim Planlamacısı (Öğr. Pl.)

Çevirmen (Çev.)

Okutman (Okt.)

Öğretim Görevlisi (Öğr. Gör.)

Öğretim Üyesi (Öğr. Ü.)

Araştırma Görevlisi (Arş. Gör.)

Araştırma Görevlisi Doktor (Arş. Gör. Dr.)

Doçent (Doç.)

Doçent Doktor (Doç. Dr.)

Profesör (Prof.)

Profesör Doktor (Prof. Dr.)

Ordinaryüs (Ord. Prof. Dr.)

 

Akademisyen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Akademisyenler nelerde, yüksek okullarda, akademilerde çalışır. Araştırma yapmak, öğrencilere ders vermek, bilimsel çalışmalar yürütmekle görevlidirler. Çalışma şartları son derece iyidir. Çünkü entelektüel bir ortamda çalışma fırsatları bulunur. Üniversiteler son derece temiz, nezih ortamlardır. Çalışma saatleri de yürüttükleri çalışmalara, verdiklere derslere ve görevlerine bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle haftanın birkaç günü boşlukları bulunabilir. Tez çalışması, ders verme derken haftanın 6 günü dolu olan akademisyenler de bulunur.

Akademisyenlere Zorunlu Hizmet Gelecek Mi?

Akademik Personel Maaşları

Binlerce kişi her gün akademisyen maaşları ile ilgili sorular sormaktadır. Akademik personel maaşları ile ilgili doğru bilgiyi bulmak oldukça zordur. “Zamlı akademik personel maaşları ne kadar?” sorusunu bu nedenle sizler için araştırdık. Toplu sözleşme zammı kapsamında Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş artışlarının yanı sıra enflasyon farkı da aylıklara yansıtılmaktadır. Bu nedenle personellerin aldığı ücretler artmaktadır.

 

doktor docent arastirma gorevlisi maasi 2020

Akademisyen Maaşları

Akademisyen maaşlarını belirleyen pek çok etken bulunmaktadır. Personellerin evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, sigorta ve BES kesintisi, deneyim ve kıdem, unvan gibi unsurlara bağlı olarak aylık kazançları değişebilir. Bu kapsamda derece ve kıdemlerine, hizmet yıllarına ve unvanlarına göre zamlı akademisyen maaşları 12-15 bin TL arasında değişmektedir.

Profesör, Dekan ve Rektör Maaşları

25 yıl deneyimli en az 4 yıllık profesör maaşı 26-28 bin TL.

Profesör 25-28 bin TL civarında aylık alır.

 

Doçent Maaşları Ne Kadar?

Doçent unvanlı çalışan akademik personellerin  aldıkları aylık ücret şu şekildedir;

3/2 derecesinde 10 yıl deneyimli doçent maaşı 21-24 bin  TL civarındadır.

Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları

Türkiye’de en çok araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi unvanlı akademisyen bulunmaktadır. Üstelik uzun bir akademik kariyerin ilk basamağında yer alan bu unvanlarda ne kadar para kazanıldığı çok merak edilmektedir. İşte araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi maaşları…

7/1 derecesinde yeni başlayan öğretim görevlisi maaşı 15 bin 800 TL civarındadır.

NOT: Akademik personellerinin aylık olarak aldığı ücretler evli olup olmaması, çocuk yardımı alıp almaması, derece ve kıdemi, hizmet yılı, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir.

Akademik kadroya nasıl girilir?

ALES sınavında başarılı olduktan sonra görev alınmak istediğiniz üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmeniz gerekir.

Yorumlar

  1. Ferdan akkus Avatar Ferdan akkus dedi ki:

    Hangi dersleri çalışmamız gerekiyor