kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ameliyat Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?

Ameliyat teknikeri maaşları 2023 ne kadar oldu, ameliyat teknikerliği nedir, ameliyat teknikeri görevleri nelerdir, nasıl ameliyat teknikeri olunur, ameliyat teknikerliği çalışma şartları nasıldır, 2023 ameliyat teknikeri maaşı özel sektörde ne kadar gibi soruların cevaplarını sizin için derlemeye çalıştık.

A+
A-

Maaşlar, meslekler; görevleri, çalışma saatleri, çalışma şartları; KPSS, üniversiteler gibi konularda yazdığımız yazı dizilerimize devam ederken bugün sizlere fikir vermesi için ameliyat teknikeri maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını ve sürelerini anlatacağımız yazımızla karşınızdayız.

Ameliyat Teknikeri Maaşları Ne Kadar Oldu?

EN GENEL HALİYLE AMELİYAT TEKNİKERİ NEDİR? AMELİYAT TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Ameliyat teknikeri ya da başka bir deyişle ameliyathane hizmetleri teknikeri sağlık teknikeri grubundaki unvanlardan bir tanesidir. Uzun ve yorucu ameliyat operasyonlarından sorumlu olan doktorların yanında yardımcı/destek sağlık görevlisi/personellerinden bir tanesidir.

En genel şekliyle ameliyat teknikerinin görevlerini sıralamak gerekirse:

  • Ameliyathane ortamını ve ameliyat masasını ve ayrıca diğer ekipmanları kontrol etmek, bu ekipmanları hazırlamak ve bu anlamda güvenli ve sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlamak.
  • Ameliyat sırasında kullanılacak ekipmanların ve ameliyathanenin sterilizasyonunu sağlamak ve aynı zamanda kullanılacak teknik aygıtların bakımını ve sorunsuz çalışmasını sağlamak.
  • Ameliyat sırasında yine ortamın uygunluğu konusunda destek olmak ve doktor uygun görürse ameliyat ekibine yardımcı olmak.
  • Ameliyat bitiminde de yine ameliyathanenin temizliğini, bakımını yapmak ve aletlerin düzgün çalıştığından emin olmak ayrıca sonraki ameliyatlar için ortamı uygun koşullara getirmek.
  • Ameliyat kayıtlarının tutulmasını sağlamak ve ameliyat olan hastanın giriş çıkışında ona yardımcı olmak, yönlendirmek.

Bu saydıklarımız en genel haliyle ameliyat teknikerinin başlıca görev ve sorumluluklarıdır. Bunlar dışında tüm görev ve sorumlulukları belirten yönetmelik için:

► SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ GÖREV VE SORUMLULUKLARINA DAİR YÖNETMELİK

AMELİYAT TEKNİKERİ NASIL OLUNUR? KİMLER AMELİYAT TEKNİKERİ OLABİLİR?

Üniversite adayı olsun bölümlerin mezunları olsun fark etmeksizin adayların aklını karıştıran iki kavram bulunmaktadır. Bunlar teknisyen ve tekniker kavramlarıdır. Bunun belirtilmesine lüzum gördüğümüz için burada belirtiyoruz ki teknisyen unvanı ile çalışmak için ortaöğretim kurumu mezunu olmak; tekniker unvanı ile çalışmak için de 2 yıllık önlisans programı mezunu olmak gerekmektedir. İşte buradan yola çıkarsak ameliyat teknikeri olmak için 2 yıllık bir önlisans programı mezunu olmak gerekmektedir. Bu 2 yıllık önlisans programları ise:

  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Ameliyathane Teknikerliği
  • Cerrahi
  • Cerrahi Teknikerliği olarak sıralanabilir.

Yani bu bölümlerden mezun olmanız halinde ameliyat teknikeri olarak görev yapabilirsiniz.

AMELİYAT TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?

Ameliyat teknikerliği o kadar da kolay bir meslek değildir diyebiliriz çünkü meslek ameliyat ile alakalı olduğu için işin hem stresi çoktur hem de çalışma şartları yorucudur. Doğru uygulamalarda neredeyse doktor kadar hatta bazı şartlarda doktordan daha fazla çaba göstermeniz gerektiği için çalışma şartlarının yoğunluğunu hayal edebiliyor olmanız gerekmektedir. Sağlık alanında çalışacak her meslek mensubunun işleri zordur tabi ki ama ameliyat teknikeri bu anlamda en zor meslek gruplarının başlıcalarındandır. Operasyonda bulunmak yeterince zorken aynı zamanda hastanın ameliyat olmasını sağlayacak ekipmanların tedariği, temizliği ve onların sorunsuz çalışmasını sağlama görevinde bulunmanın ne kadar zorlayıcı olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Ameliyat teknikerinin çalışma saatleri de meleğin zorluğu ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Ameliyat gerektiren her durumda siz veya aynı meslek grubunda olduğunuz arkadaşlarınızın bir veya birkaçının orada olması gerekmektedir bu da nöbet sayılarının çokluğuna ve uzun mesai saatlerine işaret edebilmektedir. Bunlardan ötürü aslında kamuda haftalık çalışma saati olan 40 bu meslekte uzayabilmektedir. Net haftalık çalışma saati söylemek güçtür.

AMELİYAT TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILINDA KAÇ TL OLDU?

Meslek adaylarının aklındaki en önemli sorulardan bir tanesi sanırız budur, maaşı ne kadar? Bu soruya cevap vermeden önce 2023 ocak tekniker maaşlarının genelini liste olarak vermek gerekiyor.

Yeni Başlayan Tekniker           13600-13850 Türk Lirası

 

Bu rakamlar kabaca ortalama şeklinde verilen rakamlardır, 100 lira eksik 100 lira fazla olabilir fakat toplayabildiğimiz ölçüde ortalama tekniker maaşlarının bu kadar olduğunu bilmenizde fayda var. Ameliyat teknikeri maaşları da genel ek ödemeleri vs. ile yaklaşık 13600-13800 dolaylarındadır fakat performans, nöbet ücreti ve döner sermayenin durumuna bağlı olarak bu rakamda oynamalar olabilmektedir. Buna ek olarak Temmuz ayında Ocak ayının benzeri bir zam yapılırsa 2023 Temmuz ameliyat teknikeri maaşlarının 13900-14100 civarlarında olacağını belirtmekte fayda var.

► AMELİYAT TEKNİKERİ KPSS 2022/5 ATAMA TABAN PUANLARINA BURADAN GÖZ ATABİLİRSİNİZ

AMELİYATHANE HİZMETLERİ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILINDA ÖZEL SEKTÖRDE NE DURUMDA?

Özel sektör hepinizin bildiği üzere en az para ile en çok faydayı sağlama sistemi üzerine kurulur bu yüzden de olabildiğince en asgari parayı vermek için çabalarlar. Genelde yeni başlayan tekniker maaşları standart olarak asgari ücret veya asgari ücretin biraz üzerinde olmaktadır. Ameliyat teknikerinin iş yükü biraz daha fazla olacağı için biraz daha artış beklenebilir ama özellikle yeni başlayacak bireyler büyük hayaller kurmasınlar. Ortalama olarak bir rakam vermek gerekirse de 9400-9700 lira arası başlangıç maaşları alınabilir. Tecrübe sahibi ameliyat teknikerleri 10000 dolaylarında maaş alabilmektedir. Tabi ki burada yeni başlayan için de tecrübe sahibi için de ortalama rakamlardan bahsettiğimizin bir daha altını çizmekte fayda var çünkü bazı hastaneler daha yüksek bazı kurumlar da daha düşük paralar verebiliyorlar.

AMELİYAT TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Bu mesleği yapacak birey kesinlikle dayanıklı, dikkatli ve insan sağlığına, insana değer veren bir yapıda olmalıdır. Aniden çıkabilecek nöbetlere, uzun çalışma saatlerine, acil durumlara her an hazırlıklı olmalıdır. Sağlık alanında çalışan/çalışacak neredeyse tüm meslekler için aynı şey geçerli sayılır fakat ameliyat teknikeri olarak görev yapmak bu konularla daha çok karşılaşmanıza neden olabilmektedir.

Ayrıca ameliyat teknikeri hayati önem taşıyan operasyonların ekipmanlarının bu operasyonlardaki cihazların bakımının sorumluluğunu üstlendiği için insan hayatı ile ilgili bu kadar önemli bir iş yaptığını unutmamalı ve bu konularda özenli olmalıdır.

Özetlemek gerekirse; bu mesleği seçtiyseniz veya seçecekseniz dediğimiz gibi dayanıklılık ve dikkat konularında özenli olmanız beklenmektedir ve bu konularda ben iyi değilim diyorsanız bu meslek dışında bir meslek düşünmelisiniz çünkü işiniz insan sağlığı olacak bunu lütfen aklınızda bulundurun.

Sorularınız, aklınıza takılanlar, merak ettikleriniz için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Ameliyathane Hizmetleri 2022 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Ameliyat Teknikeri ne iş yapar?

Ameliyathane teknisyeni, ameliyat türüne uygun aletlerin temin edilmesini sağlar. Bunları toplar, sayar ve sterilize eder.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.